Bilde: Getty Images

Denne typen isolasjon kan være en brannbombe

Brannvesenet advarer nå mot å bruke visse typer isolasjonsplater av plast. Om de først tar fyr, kan det være en brannbombe og få fatale konsekvenser. 

Det finnes mange ulike varianter av isolasjonsplater på markedet. Felles for flere av de ulike typene, er at de er laget med oljeprodukter.

Det er både brannmenn og eksperter flere steder i Norge svært skeptiske til, skriver TV2.

Isolasjonsplater av plast er en av verstingene. Dersom det begynner å brenne i denne typen isolasjon, kan det nemlig få store konsekvenser.

LES OGSÅ: Slik unngår du pipebrann

Svært brennbart materiale

Ettersom isolasjonsplatene av plast er laget med oljeprodukter, har brannvesenet sammenlignet det med bensin i fast form. På grunn av dette kan brannen utvikle seg veldig raskt, om isolasjonsplatene først tar fyr. 

Nestleder nestleder i Bergen Brannvesen Fagforening, Tommy Kristoffersen, forteller til TV2 at materialet brenner svært bra og under de rette forholdene kan det være en brannbombe.

En slik brann kan nemlig spre seg bredt bare i løpet av noen få minutter.

Dersom brannvesenet kommer til et bygg med plastisolasjen hvor det brenner, kan det gå så fort at det kan avgjøre om de rekker å redde ut folk eller ikke.

Det kan også være en fare for brannvesenet å entre stedet hvor en slik brann har oppstått, da røyken som blir dannet også er giftig. 

LES OGSÅ: 12 enkle tips for et varmere hus

Må monteres riktig

Plastisolasjon er riktig nok vanligst å bruke i næringsbygg og større bygninger, og brukes i relativt begrenset grad i boliger. 

Likevel er det flere som bruker denne typen isolasjon på blant annet vinduer og bad. Da er det viktig at du kapsler isolasjonen godt nok. 

– Om brann kommer inn til selve isolasjonen er det svært brennbart. Alle gjennomføringer og glipper som gjør at isolasjonen ikke er kapslet inn nok er potensielt svært farlig ved en eventuell brann, sier leder ved Bergen Brannvesen Fagforening, Lasse Westby til Viivilla.no

Han anbefaler alle som bruker denne typen isolasjon å følge produsentenes monteringsanvisninger grundig, slik at man er sikker på å gjøre det riktig.

Dersom isolasjonen er tildekket med ikke brennbart materiale, vil det minske risikoen for brann. Det er ofte ved feilmontering at de fleste branner kan oppstå i isolasjonen.

Westbye anbefaler likvel å bruke en annen type isolasjon, da det er en rekke andre alternativer som er mindre eller ikke brannfarlige på markedet. 

Skal du isolere selv? Slik tar du knekken på trekken.

17. februar 2016
Mer om Isolasjon

Snø og is på taket avslører dårlig isolasjon

Om sommeren virker alt i sin skjønneste orden, men når vinteren kommer avsløres mangelfull isolering. Dette er tegnene du bør se etter.

Lydisolering - enkelt og effektivt

Er du plaget med sjenerende støy fra naboen eller ønsker deg et hjemmekinoanlegg? Da kan lydisolering være løsningen.

Hvordan velge miljøvennlig isolasjon

SINTEF Byggforsk har sammenliknet åtte isolasjonsmaterialer med hensyn til energibruk, klimagassutslipp og innhold av helse- og miljøfarlige stoffer....

Etterioslering av taket

Her får du på effektivt vis vite hvordan du på en trygg måte gir skråtretaket og loftsbjelkelaget av tre best mulig etterisolering.

Lydisolasjon av yttervegger

Økt støy i lokalmiljøet kan skape et behov for å forbedre lydisolasjonen av yttervegger. Det er flere måter å gjøre det på.

Etterisolering av murhus

Er det mulig å etterisolere murhus? Ja, hevder Sintef Byggforsk, men advarer at det ikke er helt uten problemer.

Tre former for etterisolering

Etterisolering senker fyringsutgiftene og øker bokomforten.

Kaldt hus

Hvordan kan du unngå kuldesjokk? Her er grep du kan gjøre nå, midt på vinteren.

Gjør boligen klar til vinteren

Gjør boligen klar til vinteren før frosten setter inn.

Bør du etterisolere?

Bør du etterisolere boligen? Bedre bokomfort og lavere strømregninger er noen av fordelene.

Slik kan du spare energi

Myndighetene har iverksatt en offensiv for å få oss til å etterisolere boligene våre. Dette vil blant annet få stor betydning for energibruken.

Mye å spare på etterisolering

Det kan være mye å spare på å etterisolere boligen. Får du penger igjen på skatten i år, vil etterisolering være en investering du tjener på med sikt.

Tette hus gir økonomi- og miljøgevinst

Nye krav til isolering betyr at det årlige energibehovet i nybygg reduseres med over 400 millioner kilowatttimer (kWh). Det tilsvarer det årlige energiforbruket for omkring 20 000 boliger.

Spar penger med tettere hus

Nye krav til isolering har gitt husprodusentene nok å gjøre de siste to årene. 1. januar 2009 skal alt være på plass.

Isoler toppetasjen

Er du først i gang med å reparere tak og legge nytt tekke, er kanskje tiden inne til å gjøre noe med isolasjonen på loftet. Det kan bety tusenvis av...