Bilde: Colourbox

Etterisolering mot kjellerrom

Hvis du plages med gulvkaldt hus, kan det være at du bør vurdere å etterisolere etasjeskillere mot kjellerrommene.

En uoppvarmet kjeller eller et kryprom under gulvet kan gjøre boligen gulvkald og føre til unødvendig høye strømregninger. Ved å etterisolere etasjeskillere over kalde kjellerrom kan du redusere dette problemet.

Det finnes flere metoder og materialer å velge mellom når man skal etterisolere. Det første mange tenker på er nok mineralull, og dette kan gjerne brukes for å etterisolere etasjeskillere. Mineralull kan legges som isolasjon i form av plater eller blåses inn i lukkede hulrom i form av granulert mineralull.


Isolasjonsmateriale: Foto: Colourbox

Brennbar isolasjon må beskyttes
Brennbar isolasjon, som plast- cellulose- eller tekstilfiber, kan også benyttes i bygninger med en eller to etasjer. Forutsetningen er at slik isolasjon kun benyttes når den er beskyttet mot antennelse i minst 10 minutter ved standard brannpåkjenning. Et alternativ er å mure inn den brennbare isolasjonen.

– Brennbar isolasjon kan generelt benyttes dersom den er fullstendig innmurt eller innstøpt slik at isolasjonen ikke vil bli involvert i brannen i løpet av den forutsatte branntiden, skriver Sintef Byggforsk i anvisningen Etterisolering av etasjeskillere over kjeller og kryperom.

Isolasjonen kan plasseres over, under eller i etasjeskilleren. Hva som er gunstigst vil kunne variere fra bolig til bolig. For eksempel kan det vise seg å være utelukket å isolere over etasjeskilleren fordi det vil medføre  at takhøyden blir for lav eller at dører og lignende må heves.

Kan gi råteskader
Etterisolering mot kryprom og uoppvarmede kjellerrom kommer dog ikke uten utfordringer. Du skal være klar over at etterisolering av etasjeskillere vil føre til at temperaturen i kjelleren eller kryperommet blir lavere enn før i store deler av året. Det gir igjen høyere relativ luftfuktighet, noe som kan øke faren for vekst av muggsopp og annen overflatesopp. Dette er særlig kritisk for trevirke nær ytterveggene.

– Lavere temperatur medfører dessuten at kjelleren eller kryperommet blir mer utsatt for frost, noe som er kritisk for eventuelle vannrør. Kryperom har som oftest lavere temperatur og derfor høyere relativ luftfuktighet enn uoppvarmede kjellerrom, og er derfor mest utsatt for fukt- og frostskader, skriver Sintef Byggforsk.

Du bør derfor vurdere om det er nødvendig å sette i gang tiltak for å senke luftfuktigheten i kjelleren eller kryperommet.

Kilde: Sintef Byggforsks anvisning Etterisolering av etasjeskillere over kjeller og kryperom


3. august 2010
Mer om Isolasjon

Snø og is på taket avslører dårlig isolasjon

Om sommeren virker alt i sin skjønneste orden, men når vinteren kommer avsløres mangelfull isolering. Dette er tegnene du bør se etter.

Denne typen isolasjon kan være en brannbombe

Brannvesenet advarer nå mot å bruke visse typer isolasjonsplater av plast. Om de først tar fyr, kan det være en brannbombe og få fatale konsekvenser.

Lydisolering - enkelt og effektivt

Er du plaget med sjenerende støy fra naboen eller ønsker deg et hjemmekinoanlegg? Da kan lydisolering være løsningen.

Hvordan velge miljøvennlig isolasjon

SINTEF Byggforsk har sammenliknet åtte isolasjonsmaterialer med hensyn til energibruk, klimagassutslipp og innhold av helse- og miljøfarlige stoffer. Resultatet er en ny veileder som gjør det enklere å ta miljøriktige valg.

Etterioslering av taket

Her får du på effektivt vis vite hvordan du på en trygg måte gir skråtretaket og loftsbjelkelaget av tre best mulig etterisolering.

Lydisolasjon av yttervegger

Økt støy i lokalmiljøet kan skape et behov for å forbedre lydisolasjonen av yttervegger. Det er flere måter å gjøre det på.

Etterisolering av murhus

Er det mulig å etterisolere murhus? Ja, hevder Sintef Byggforsk, men advarer at det ikke er helt uten problemer.

Tre former for etterisolering

Etterisolering senker fyringsutgiftene og øker bokomforten.

Kaldt hus

Hvordan kan du unngå kuldesjokk? Her er grep du kan gjøre nå, midt på vinteren.

Bør du etterisolere?

Bør du etterisolere boligen? Bedre bokomfort og lavere strømregninger er noen av fordelene.

Slik kan du spare energi

Myndighetene har iverksatt en offensiv for å få oss til å etterisolere boligene våre. Dette vil blant annet få stor betydning for energibruken.

Mye å spare på etterisolering

Det kan være mye å spare på å etterisolere boligen. Får du penger igjen på skatten i år, vil etterisolering være en investering du tjener på med sikt.

Tette hus gir økonomi- og miljøgevinst

Nye krav til isolering betyr at det årlige energibehovet i nybygg reduseres med over 400 millioner kilowatttimer (kWh). Det tilsvarer det årlige energiforbruket for omkring 20 000 boliger.

Spar penger med tettere hus

Nye krav til isolering har gitt husprodusentene nok å gjøre de siste to årene. 1. januar 2009 skal alt være på plass.

Isoler toppetasjen

Er du først i gang med å reparere tak og legge nytt tekke, er kanskje tiden inne til å gjøre noe med isolasjonen på loftet. Det kan bety tusenvis av...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no