Fasadeløft med isoleringstiltak

Når et trehus har vært utsatt for råte, fuktskader eller annen belastning over tid, kan det vært aktuelt å skifte hele eller deler av kledningen. Jobben kan være omfattende, men den store fordelen er at det gir deg en glimrende mulighet til å etterisolere.

Det var ikke før langt ut på 1950-tallet at det ble vanlig å isolere nye norske hus. Deretter skjøt isolasjonskravene fart, og fra byggeforskrifter for tretti år siden som tilsa 10 centimeter isolasjon, ble det øket til 15 centimeter i 1987, mens minimunskravet for nye boliger nå er blitt 20 og 30 cm.

Når man vet at ca 60 prosent av energiutgiftene i boliger går til oppvarming, så er det åpenbart at det lønner seg å etterisolere. Enova, det statlige foretaket som mellom annet har som oppgave å lede an i energiomleggingen i Norge, anbefaler at man isolerer mer enn byggeforskriftenes minimumskrav.

Av med kledningen

Råte og skade på trekledning må utbedres, og ofte må deler av kledningen på utsatte hus skiftes. Spesielt skjer dette for hus som har vært utsatt for slagregn - sterk vind kombinert med regn - og for eksempel hus ved kysten som jevnlig blir sprayet med skum og salt.

Når du først skal skifte kledning på en vegg, er det et perfekt tidspunkt for å etterisolere. Her vil imidlertid alderen på huset ditt styre en del av mulighetene.

- Løsningene vi anbefaler avhenger av opprinnelig konstruksjon på huset. Er det reisverk, er det lite å gå på. Her vil det lønne seg å fore ut, for eksempel 10 centimeter. På slike hus kan man nemlig ikke fore ut for mye, da vil det virke som kledningen "henger" utenpå huset. Effekten man oppnår fra null isolasjon til 10 cm er imidlertid meget stor.

Dette sier Finn Rief, som er kunderådgiver ved Rockwool AS i Oslo. Sammen med Glava er Rockwool størst på isolasjon i Norge. Begge leverandører har en stor portefølje med spesialprodukter for enhver tenkelig isolasjonsoppgave for alle typer bygningskonstruksjoner.

- På 30-tallet var det vanlig med hulrom på 10-15 centimeter, og her er det også muligheter for etterisolasjon, sier Rief, som mener det til og meg kan lønne seg å etterisolere hus bygget så sent som på 70-tallet.

- Det er viktig at man tar vare på husets proporsjoner ved etterisolering og skifte av vindu, påpeker seniorrådgiver i Enova Anne Guri Selnæs. Man bør derfor se samlet på tak, vegger og vindu slik at man kan ivareta de opprinnelige takutspring og andre detaljer.

Konstruksjonsprinsippet

Kledningen skal beskytte resten av veggkonstruksjonen mot vær og vind. Prinsipiell oppbygging består av kledning, luftspalte, vindsperre, isolasjon, dampsperre og innvendig kledning.

Bak den liggende eller stående trekledningen skal det være en luftspalte på 2-3 centimeter før man kommer inn på vindtettingen. Denne luftspalten har flere funksjoner:

Den virker trykkutjevnende ved vindpåvirkning, den forhindrer regngjennomslag i å trenge videre inn i veggen, og den ventilerer bort vanndamp som kan komme ut fra innsiden av konstruksjonen.

Vindsperren finnes i ulike typer som asfaltimpregnert trefiber, av gips og papp. Vindsperren har som funksjon både å hindre anblåsning av isolasjonen langs luftspalten, samt å tette konstruksjonen mot gjennomgående luftlekkasjer. Det er viktig at vindsperren ikke kan mugne eller råtne.

Deretter kommer isolasjonen, og som nevnt er det en hel rekke typer å velge mellom, i tykkelser på 5, 10, 15, og 20 centimeter. Mer informasjon om de ulike isolasjonsvariantene får du hos produsentene. Det viktigste med isolasjonen er forøvrig å sørge for at den settes riktig på plass, ellers kan man få kuldebroer som nedsetter isolasjonsevnen.

Dampsperren, som kan være 0,15 eller 0,3 mm plastfolie, har som funksjon å gjøre konstruksjonen lufttett for å hindre varmetap. Den skal også stoppe fuktig inneluft fra å strømme ut og fukte konstruksjonen. Prinsippet er at veggen skal bygges opp med størst dampmotstand på den varme siden, og deretter avtakende utover konstruksjonen.

Den innvendige kledningen skal bidra til en lufttett konstruksjon, dessuten har denne kledningen en viktig funksjon når det gjelder å hindre antennelse og utvikling av brann.

- Når man først skal skifte kledning på en eller flere vegger er det veldig smart å etterisolere. Det vil man tjene på umiddelbart. Men å skifte kledning for å etterisolere huset, vil ikke alltid være lønnsomt. Da kan det være bedre og billigere å blåse inn tilleggsisolasjon, sier Rief, som hjelper både private og profesjonelle med råd om hvordan isolasjonsjobber kan gjøres, og hvor faginformasjon kan hentes.

- Nå privatpersoner ringer om etterisolering, pleier vi alltid å nevne viktigheten av å etterisolere loftet. Det er som regel enkelt og rimelig å utføre, og resultatet er ofte en forbausende effektivt, sier Rief.

Sjekk www.enova.no

Enova har nettsider med omfattende informasjon om isolasjon. Her vil du finne mer utfyllende råd og tips som passer til akkurat din type bolig. Her vil du også finne kontaktpersoner som kan hjelpe deg med mer spesifikke spørsmål. Her vil du blant annet finne en veileder "Fiin , gammel årgang" som tar for seg løsninger for eldre bygg.

Benytt deg også av Enovas gratis tipstelefon for energisparing og energiomlegging: Telefon 800 49 003.

Lykke til!
23. oktober 2008
Mer om Isolasjon

Snø og is på taket avslører dårlig isolasjon

Om sommeren virker alt i sin skjønneste orden, men når vinteren kommer avsløres mangelfull isolering. Dette er tegnene du bør se etter.

Denne typen isolasjon kan være en brannbombe

Brannvesenet advarer nå mot å bruke visse typer isolasjonsplater av plast. Om de først tar fyr, kan det være en brannbombe og få fatale konsekvenser.

Lydisolering - enkelt og effektivt

Er du plaget med sjenerende støy fra naboen eller ønsker deg et hjemmekinoanlegg? Da kan lydisolering være løsningen.

Hvordan velge miljøvennlig isolasjon

SINTEF Byggforsk har sammenliknet åtte isolasjonsmaterialer med hensyn til energibruk, klimagassutslipp og innhold av helse- og miljøfarlige stoffer. Resultatet er en ny veileder som gjør det enklere å ta miljøriktige valg.

Etterioslering av taket

Her får du på effektivt vis vite hvordan du på en trygg måte gir skråtretaket og loftsbjelkelaget av tre best mulig etterisolering.

Lydisolasjon av yttervegger

Økt støy i lokalmiljøet kan skape et behov for å forbedre lydisolasjonen av yttervegger. Det er flere måter å gjøre det på.

Etterisolering av murhus

Er det mulig å etterisolere murhus? Ja, hevder Sintef Byggforsk, men advarer at det ikke er helt uten problemer.

Tre former for etterisolering

Etterisolering senker fyringsutgiftene og øker bokomforten.

Kaldt hus

Hvordan kan du unngå kuldesjokk? Her er grep du kan gjøre nå, midt på vinteren.

Bør du etterisolere?

Bør du etterisolere boligen? Bedre bokomfort og lavere strømregninger er noen av fordelene.

Slik kan du spare energi

Myndighetene har iverksatt en offensiv for å få oss til å etterisolere boligene våre. Dette vil blant annet få stor betydning for energibruken.

Mye å spare på etterisolering

Det kan være mye å spare på å etterisolere boligen. Får du penger igjen på skatten i år, vil etterisolering være en investering du tjener på med sikt.

Tette hus gir økonomi- og miljøgevinst

Nye krav til isolering betyr at det årlige energibehovet i nybygg reduseres med over 400 millioner kilowatttimer (kWh). Det tilsvarer det årlige energiforbruket for omkring 20 000 boliger.

Spar penger med tettere hus

Nye krav til isolering har gitt husprodusentene nok å gjøre de siste to årene. 1. januar 2009 skal alt være på plass.

Isoler toppetasjen

Er du først i gang med å reparere tak og legge nytt tekke, er kanskje tiden inne til å gjøre noe med isolasjonen på loftet. Det kan bety tusenvis av...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no