Isoler toppetasjen

Er du først i gang med å reparere tak og legge nytt tekke, er kanskje tiden inne til å gjøre noe med isolasjonen på loftet. Det kan bety tusenvis av kroner i besparelse.

 

Du kan spare penger på å etterisolere huset ditt.
Du kan spare penger på å etterisolere huset ditt.

– Den enkleste, billigste og mest effektive måten å senke fyringsutgiftene på, er å isolere loftet. Taket er husets største ubrutte flate, og den varme luften presses oppover. Er loftet isolert på en tilfredsstillende måte, beholdes den varme luften i boligen. Skal det iverksettes isolering, setter jeg loft som nummer en og vegg som nummer to, sier Per Stræde i Glava AS.

Sparebøsse
Etterisolering av loftet er en effektiv måte å spare penger på, og investeringen sparer du raskt inn via lavere strømregninger. Tar vi utgangspunkt i en gjennomsnittlig norsk enebolig, ligger kostnaden for en tilleggsisolering av loftet på rundt 6000–7000 kroner.

Dette vil gi en årlig reduksjon av strømforbruket på i underkant av 3000 kilowattimer. Med en strømpris på 60 øre per kilowattime betyr det en årlig besparelse på 1800 kroner. Dermed er isoleringen nedbetalt i løpet av tre til fire år. Etter det er det ren nettobesparelse. Har du i tillegg et hus som er uisolert, vil besparelsene bli enda større.

Gjør det selv
I dag sette myndighetene krav til 300 millimeter isolasjon i tak. Det betyr at selv hus som ble bygd så sent som på 80-tallet, har behov for 15 centimeter ekstra isolasjon på toppen for å fylle kravene.

Jobben kan du gjøre selv. Det tar bare noen få timer. Isolasjonen legges gjerne i to lag, hvor det første laget fyller opp selve bjelkelaget og neste lag legges på tvers av bjelkene.

Ofte er bjelkeavstanden større eller mindre enn vanlig isolasjonsbredde. Da må isolasjonen skjæres til. Beregn 10–20 mm overmål. Skal du ha gulv helt eller delvis eller en gangbro bort til pipen, fores opp til en høyde som tilsvarer isolasjonstykkelse.

Har du et hus med w-takstoler, er det god plass til tilleggsisolering. Men de mange skråstavene i denne konstruksjonen gjør at det er enklest å rulle ut isolasjonen i takstolenes lengderetning. Dersom det ikke lar seg gjøre å komme til med isolasjon på rull eller i plater, kan isolasjonen blåses inn. Det finnes en rekke firmaer rundt om i landet som har spesialisert seg på dette.

 

Verdt å vite:
  • Unngå å tråkke i isolasjonen. Legg ut gangbord mens du arbeider.
  • Sørg for at det borblir god lufting ute ved raftet.
  • Det bør legges en vindavdekking i en meters bredde ute ved raftet ettersom lufthastigheten på det kalde loftet her er størst.
  • Fra vindsperre og opp til undertaket må det ævre minst 50 mm avstand.
  • Til å skjære isolasjonen, benytt en storbladet kniv. Egne isolasjonkniver kjøpes i byggevareforetninger.


23. oktober 2008
Mer om Isolasjon

Snø og is på taket avslører dårlig isolasjon

Om sommeren virker alt i sin skjønneste orden, men når vinteren kommer avsløres mangelfull isolering. Dette er tegnene du bør se etter.

Denne typen isolasjon kan være en brannbombe

Brannvesenet advarer nå mot å bruke visse typer isolasjonsplater av plast. Om de først tar fyr, kan det være en brannbombe og få fatale konsekvenser.

Lydisolering - enkelt og effektivt

Er du plaget med sjenerende støy fra naboen eller ønsker deg et hjemmekinoanlegg? Da kan lydisolering være løsningen.

Hvordan velge miljøvennlig isolasjon

SINTEF Byggforsk har sammenliknet åtte isolasjonsmaterialer med hensyn til energibruk, klimagassutslipp og innhold av helse- og miljøfarlige stoffer. Resultatet er en ny veileder som gjør det enklere å ta miljøriktige valg.

Etterioslering av taket

Her får du på effektivt vis vite hvordan du på en trygg måte gir skråtretaket og loftsbjelkelaget av tre best mulig etterisolering.

Lydisolasjon av yttervegger

Økt støy i lokalmiljøet kan skape et behov for å forbedre lydisolasjonen av yttervegger. Det er flere måter å gjøre det på.

Etterisolering av murhus

Er det mulig å etterisolere murhus? Ja, hevder Sintef Byggforsk, men advarer at det ikke er helt uten problemer.

Tre former for etterisolering

Etterisolering senker fyringsutgiftene og øker bokomforten.

Kaldt hus

Hvordan kan du unngå kuldesjokk? Her er grep du kan gjøre nå, midt på vinteren.

Gjør boligen klar til vinteren

Gjør boligen klar til vinteren før frosten setter inn.

Bør du etterisolere?

Bør du etterisolere boligen? Bedre bokomfort og lavere strømregninger er noen av fordelene.

Slik kan du spare energi

Myndighetene har iverksatt en offensiv for å få oss til å etterisolere boligene våre. Dette vil blant annet få stor betydning for energibruken.

Mye å spare på etterisolering

Det kan være mye å spare på å etterisolere boligen. Får du penger igjen på skatten i år, vil etterisolering være en investering du tjener på med sikt.

Tette hus gir økonomi- og miljøgevinst

Nye krav til isolering betyr at det årlige energibehovet i nybygg reduseres med over 400 millioner kilowatttimer (kWh). Det tilsvarer det årlige energif...

Spar penger med tettere hus

Nye krav til isolering har gitt husprodusentene nok å gjøre de siste to årene. 1. januar 2009 skal alt være på plass.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no