Bilde: Colourbox

Kaldt hus

Hvordan kan du unngå kuldesjokk? Her er grep du kan gjøre nå, midt på vinteren.

Sprengkulda har ført til rekordbrukbruk av strøm - men du behøver ikke ha alle ovnene på full fres for å være komfortabel hjemme. Det er små grep du kan gjøre for å holde varmen.

Fyring
Fyr med stearinlys. De avgir mye varme (og endel sot...).
Dersom du har vedovn er fyring med ved både effektivt, miljøvennlig og relativt billig. Et par kubber øker temperaturen fort.

Lukk dørene
Hold dørene inne i huset lukket, slik at varmen holder seg i rommene du faktisk oppholder deg i. La barna få utfolde seg i lek i stua, og behold sovetemperaturen på soverommet deres.

Gardiner
Du kan oppleve trekk på to måter: ved kaldras og luftlekkasjer. Kaldras oppstår når luft blir nedkjølt av en kald flate, for eksempel et dårlig isolert vindu. Den nedkjølte luften synker eller ”raser” nedover, blir presset utover gulvet av sin egen tyngde og gjør det gulvkaldt. Kaldras kan motvirkes noe av varmekilder plassert i underkant av vinduene.
For deg som vil legge planer for sommeren: 3-lags lavenergivinduer reduserer problemet med kaldras betydelig.

På kveldstid kan du stoppe noe av kulderaset fra vinduene ved å trekke gardinene ned. Prøv med isolasjonsteip også. Det er forøvrig ingenting i veien for at du har tunge gardiner foran vinduene på dagtid også, men det kan bli litt depressivt.

Tetningslister
Luftlekkasjer er et sikkert tegn på at du bør gjøre noe. Da kommer uteluften direkte inn, og øker oppvarmingsbehovet mye. Du finner luftlekkasjer ved å føre et tent stearinlys langs vinduskarmen.
En lur metode er å føre stearinlys langs vinduene for å se hvor det trekker fra. Tetningslister er hurtigløsning nummer en for trekk. De gamle tetningslistene i vinduer og dører kan ha blitt harde, blitt malt over eller har begynt å løsne, dermed kan de nå ha liten eller begrenset effekt.

Tetningslister før får du kjøpt hos alle byggevareforhandlere, de er billige og enkle å montere der det trengs - nettopp i de områdene hvor stearinlyset blafret som verst.

Begynn å spare
Har du ikke tette vinduer? Begynn å spare nå, slik at du får ordnet det til neste vinter. Opptil 40 prosent av varmetapet gjennom ytterflatene i boligen skjer her.

Hurtigtiltak
Fryser du? Ta på mer klær. Det er ikke nødvendig å sprade rundt i t-skjorta. Ta på en ullgenser. Legg et teppe over beina når du sitter i sofaen. Bruk tøfler. Vær i aktivitet. Du blir kald av å sitte stille. Husarbeid, trening og lek med ungene får opp temperaturen i kroppen.

Gode luftevaner
Luft fornuftig. De fleste av oss lufter ved å åpne vinduer og dører. Gode luftevaner hvor du lufter kort og effektivt er derfor viktig. Mange betaler dyrt for varme de ikke trenger fordi boligen står tom store deler av dagen, og fordi det ikke er nødvendig med full oppvarming av rom man ikke benytter. Ikke fyr for kråka.

Vær litt handy
Et annet tips er å lage små slanger eller pølser som du syr selv og fyller med ris, erter eller annet materiale. Disse isolasjonsslangene kan du legge foran dørsprekker og andre steder hvor det trekker mye.

Isolér loftet
Et dårlig isolert kaldloft eller råloft er noe du bør fikse umiddelbart, siden varmen stiger oppover. Istapper er et tegn på at varmen slipper ut gjennom taket. Legg så mye isolasjon som mulig. Legg ny isolasjon oppå gammel tørr, på tvers av den gamle.

Bestill termofotografering
Termofotografering er et moderne virkemiddel for å finne ut om huset ditt lekker varme. Det gir en varmeanalyse av huset ditt. Med et spesialkamera måles temperaturen på overflater på huset for å finne varmelekkasjer. Det koster fra 5000 kroner og oppover.

Vurdér etterisolering
I hus bygget på 60- og 70-tallet ble det brukt halvparten så tykk isolasjon enn det i dag anbefales. Å etterisolere bør gjøres før man vurderer varmepumpe. Men for å gjøre dette må man ta av bordbekledningen utvendig. Etterisolering kan være aktuelt hvis du har høye fyringskostnader og det er gulvkaldt, dersom du har en følelse av trekk når det blåser, hvis vinduene og kalde flater har kondens, og det er mye snøsmelting på taket og istapper fra taket.

Start i rett rekkefølge
Ifølge Enova er det viktig å starte i riktig rekkefølge når du skal spare energi. Først bør du starte med å redusere boligens behov for oppvarming. Ved å isolere bedre og redusere varmetap fra dører og vinduer vil du kunne halvere energibehovet. Etterisolering gir både lavere energiutgifter og bedre komfort.

Enovas sider kan du sjekke hvilke tiltak du kan gjøre i boligen din, avhengig av hva slags bolig du har og hvor gammel den er.


Kilder: Enova.no, Viivilla.no, vg.no

17. januar 2011
Mer om Isolasjon

Snø og is på taket avslører dårlig isolasjon

Om sommeren virker alt i sin skjønneste orden, men når vinteren kommer avsløres mangelfull isolering. Dette er tegnene du bør se etter.

Denne typen isolasjon kan være en brannbombe

Brannvesenet advarer nå mot å bruke visse typer isolasjonsplater av plast. Om de først tar fyr, kan det være en brannbombe og få fatale konsekvenser.

Lydisolering - enkelt og effektivt

Er du plaget med sjenerende støy fra naboen eller ønsker deg et hjemmekinoanlegg? Da kan lydisolering være løsningen.

Hvordan velge miljøvennlig isolasjon

SINTEF Byggforsk har sammenliknet åtte isolasjonsmaterialer med hensyn til energibruk, klimagassutslipp og innhold av helse- og miljøfarlige stoffer. Resultatet er en ny veileder som gjør det enklere å ta miljøriktige valg.

Etterioslering av taket

Her får du på effektivt vis vite hvordan du på en trygg måte gir skråtretaket og loftsbjelkelaget av tre best mulig etterisolering.

Lydisolasjon av yttervegger

Økt støy i lokalmiljøet kan skape et behov for å forbedre lydisolasjonen av yttervegger. Det er flere måter å gjøre det på.

Etterisolering av murhus

Er det mulig å etterisolere murhus? Ja, hevder Sintef Byggforsk, men advarer at det ikke er helt uten problemer.

Tre former for etterisolering

Etterisolering senker fyringsutgiftene og øker bokomforten.

Gjør boligen klar til vinteren

Gjør boligen klar til vinteren før frosten setter inn.

Bør du etterisolere?

Bør du etterisolere boligen? Bedre bokomfort og lavere strømregninger er noen av fordelene.

Slik kan du spare energi

Myndighetene har iverksatt en offensiv for å få oss til å etterisolere boligene våre. Dette vil blant annet få stor betydning for energibruken.

Mye å spare på etterisolering

Det kan være mye å spare på å etterisolere boligen. Får du penger igjen på skatten i år, vil etterisolering være en investering du tjener på med sikt.

Tette hus gir økonomi- og miljøgevinst

Nye krav til isolering betyr at det årlige energibehovet i nybygg reduseres med over 400 millioner kilowatttimer (kWh). Det tilsvarer det årlige energiforbruket for omkring 20 000 boliger.

Spar penger med tettere hus

Nye krav til isolering har gitt husprodusentene nok å gjøre de siste to årene. 1. januar 2009 skal alt være på plass.

Isoler toppetasjen

Er du først i gang med å reparere tak og legge nytt tekke, er kanskje tiden inne til å gjøre noe med isolasjonen på loftet. Det kan bety tusenvis av...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no