Bilde: Colourbox

Mye å spare på etterisolering

Det kan være mye å spare på å etterisolere boligen. Får du penger igjen på skatten i år, vil etterisolering være en investering du tjener på med sikt.

- Å etterisolere boligen er noe av det mest lønnsomme du kan gjøre. Får du penger igjen på skatten, kan det være smart å investere pengene i etterisolering, fastslår administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova .

Han gir et eksempel på en enebolig på Eidsvoll med 100 kvadratmeter loft, der huset varmes opp med elektrisk strøm. Hvis isolasjonen på loftet går fra 10 centimeter til 30 centimeter og huseier gjør jobben selv, vil den nye isolasjonen koste rundt 9000 i innkjøp.

- En etterisolering av bolig bør generelt utføres av en håndverker. Men enkle og oversiktlige arbeid kan huseieren gjøre selv, sier sivilingeniør Trond Bøhlerengen i SINTEF Byggforsk .


Lønnsomt - Å etterisolere boligen er noe av det mest lønnsomme du kan gjøre, mener Nils Kristian Nakstad i Enova.

Beløpet du må ut med for isolasjonen, sparer du inn i løpet av tre år, gitt en strømpris på 90 øre pr kwh. Etter dette vil de sparte strømutgiftene være ren netto besparelse. Det betyr videre at etter ytterligere tre og et halvt år vil investeringen være fordoblet.

Etterisolering et salgsargument
- Effekten av etterisolering er oppsiktsvekkende. Både for lommeboken og for miljøet, mener Nakstad.

Etterisolering kan også være en god investering med tanke på eventuelt salg av boligen. For potensielle kjøpere kan et godt isolert hus være en positiv faktor.

- For enkelte som er på jakt etter ny bolig kan det være et viktig moment at huset er etterisolert. Mange er nemlig opptatt av både den økonomiske og miljømessige gevinsten som ligger i et godt isolert hus. Etterisolering er uansett ikke noe man taper på som huseier, sier informasjonssjef Roger Nyborg i Norges Eiendomsmeglerforbund .

600 000 boliger
Og det er mange som kan ha penger å spare på en investering i etterisolering. I perioden 1960-1990 ble det bygget om lag 600 000 småboliger her landet – eneboliger, rekkehus og flerfamilieboliger. Disse boligene ble bygget etter en standard hvor det var vanlig å isolere med ti centimeter tykt isolasjonsmateriale.

Dagens byggeforskrifter tilsier 25 centimeter isolasjon i yttervegger og 30 centimeter isolasjon på kaldloft. Dette betyr at boligene fra 1960, 1970 og 1980- tallet er mangelfullt isolert, og Enova ønsker å stimulere eiere av boliger fra denne perioden til å rehabilitere boligene til en EA standard (Enova Anbefaler standard). De anslår at man kan oppnå en besparelse på 4500 kilowatt timer pr. år per bolig hvor det foretas etterisolering.

Ulike tiltak
Gevinsten av enkelttiltak vil nok variere fra hustype til hustype, men er også litt avhengig av geografisk plassering. I områder med mye vind om vinteren vil tettheten bety mye, i strøk med lave gjennomsnittstemperatur om vinteren vil isoleringstiltak være det viktigste.

- Hvor isoleringsgevinsten er størst, avhenger av boligtypen. Men generelt er etterisolering av tak, yttervegger, vinduer, kjellervegger og gulv aktuelle etterisoleringsobjekter. I tillegg er tiltak som sikrer god tetthet mot uønskede luftlekkasjer utenfra - av stor betydning for energibruk til oppvarming, særlig i de deler av landet hvor det er mye vind. Montering av balansert ventilasjonsanlegg med varmegjenvinner er et aktuelt tiltak, men dette må sees i sammenheng med tiltak for å bedre eller sikre lufttettheten, sier Bøhlerengen.

23. april 2009
Mer om Isolasjon

Snø og is på taket avslører dårlig isolasjon

Om sommeren virker alt i sin skjønneste orden, men når vinteren kommer avsløres mangelfull isolering. Dette er tegnene du bør se etter.

Denne typen isolasjon kan være en brannbombe

Brannvesenet advarer nå mot å bruke visse typer isolasjonsplater av plast. Om de først tar fyr, kan det være en brannbombe og få fatale konsekvenser.

Lydisolering - enkelt og effektivt

Er du plaget med sjenerende støy fra naboen eller ønsker deg et hjemmekinoanlegg? Da kan lydisolering være løsningen.

Hvordan velge miljøvennlig isolasjon

SINTEF Byggforsk har sammenliknet åtte isolasjonsmaterialer med hensyn til energibruk, klimagassutslipp og innhold av helse- og miljøfarlige stoffer. Resultatet er en ny veileder som gjør det enklere å ta miljøriktige valg.

Etterioslering av taket

Her får du på effektivt vis vite hvordan du på en trygg måte gir skråtretaket og loftsbjelkelaget av tre best mulig etterisolering.

Lydisolasjon av yttervegger

Økt støy i lokalmiljøet kan skape et behov for å forbedre lydisolasjonen av yttervegger. Det er flere måter å gjøre det på.

Etterisolering av murhus

Er det mulig å etterisolere murhus? Ja, hevder Sintef Byggforsk, men advarer at det ikke er helt uten problemer.

Tre former for etterisolering

Etterisolering senker fyringsutgiftene og øker bokomforten.

Kaldt hus

Hvordan kan du unngå kuldesjokk? Her er grep du kan gjøre nå, midt på vinteren.

Gjør boligen klar til vinteren

Gjør boligen klar til vinteren før frosten setter inn.

Bør du etterisolere?

Bør du etterisolere boligen? Bedre bokomfort og lavere strømregninger er noen av fordelene.

Slik kan du spare energi

Myndighetene har iverksatt en offensiv for å få oss til å etterisolere boligene våre. Dette vil blant annet få stor betydning for energibruken.

Tette hus gir økonomi- og miljøgevinst

Nye krav til isolering betyr at det årlige energibehovet i nybygg reduseres med over 400 millioner kilowatttimer (kWh). Det tilsvarer det årlige energiforbruket for omkring 20 000 boliger.

Spar penger med tettere hus

Nye krav til isolering har gitt husprodusentene nok å gjøre de siste to årene. 1. januar 2009 skal alt være på plass.

Isoler toppetasjen

Er du først i gang med å reparere tak og legge nytt tekke, er kanskje tiden inne til å gjøre noe med isolasjonen på loftet. Det kan bety tusenvis av...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no