Snø og is på taket avslører dårlig isolasjon

Om sommeren virker alt i sin skjønneste orden, men når vinteren kommer avsløres mangelfull isolering. Dette er tegnene du bør se etter.


Om vinteren kommer god isolasjon til sin rett. Det holder oppvarmingskostnadene nede og beskytter huset ditt mot vær og vind. Hvis det er riktig gjort, vel å merke. Hvis du har problemer med isolasjonen, vil du kunne avsløre det med en titt på tak og takrenner. 

Er huset ditt, eller et hus du vurderer å kjøpe, det eneste i nabologet med snøfrie partier på taket, er det et dårlig tegn.

– Et hus med lite isolasjon mot loftet vil fort få problemer med snø som smelter på taket. Det fører til tunge istapper som kan ødelegge og bøye takrennene utover, sier administrerende direktør Espen Fuglesang i NITO Takst til Newswire.

Han er utdannet både som takstmann og eiendomsmegler, og har erfaring med mange eksempler på dårlig håndverk, særlig ved etterisolering av gamle hus. 

  • Feil etterisolering av gamle hus kan være mer til bry enn hjelp – les mer her.  

– Det kan være gjort feil ved selve leggingen av isolasjonen, eller det er brukt feil materialer. I verste fall kan det medføre fuktskader i underliggende veggkonstruksjoner, og også i takkonstruksjonen, sier Fuglesang.

Forskjell på nye og gamle hus

15 prosent av de som har kjøpt bolig har senere oppdaget at isolasjonen er dårlig, viser en undersøkelse YouGov har gjort for NITO Takst.

Det er stor forskjell på hus som ble bygd før 1950-tallet og nyere boliger.

– De eldste husene har ikke isolasjon i det hele tatt, kun luftrom for å holde den verste kulda ute. På 50-tallet begynte man å isolere, men det var isolasjon av langt dårligere kvalitet enn dagens, sier Fuglesang.

I løpet av 1960-årene ble isolasjonen noe bedre, med rundt ti centimeter tykk isolasjon i veggene.

I dag er det vanlig å benytte 20 til 30 centimeter tykk isolasjon i husveggene og 40 centimeter i taket mot loftet, sier Fuglesang.

Råd for bedre isolasjon

Har man et hus som er kaldt, er det flere måter å få det varmere på. Det er ikke alltid nødvendig å isolere hele huset.

– Viser det seg at skillet mot loftet mangler tilstrekkelig isolasjon, kan det hjelpe godt å isolere her. Man kan også isolere gulvet eller etterisolere ved å blåse isolasjon inn i veggene. Isolasjon av gulv mot en kald jordkjeller, kan medføre fuktskader i gulvkonstruksjonen. Man må derfor gjøre en vurdering av hvilke tiltak som skal iverksettes for å unngå dette, sier han.

Vil du har flere tips og nyheter om hjem og hage? Meld deg på vårt nyhetsbrev her!