Tenk isolering og ventilasjon!

Energisparing er mer aktuelt enn noen gang. De fleste ønsker å gjøre tiltak som reduserer energibehovet i huset. Men hvor skal man egentlig begynne?

Enova, det statlige foretaket som mellom annet har som oppgave å lede an i energiomleggingen i Norge, anbefaler at du først og fremst gjør deg bedre kjent med din egen bolig. For bygningens konstruksjon og tilstand legger mye av premissene for hva som er fornuftige tiltak. Det mest grunnleggende er å vurdere hvor godt boligen er isolert mot varmetap.

 

Alder og isolering

Husets alder kan fortelle mye om hvordan det er bygd. Med skiftende tider og trender varierer boligens egenskaper. Hus bygd i perioden mellom 1900 og 1955 har lite eller ingen isolasjon i veggene. Trehus bygd etter 1955 har vanligvis mineralull/glassull i veggene. Her kan imidlertid tykkelsen være langt mindre enn dagens krav, og det vil lønne seg å etterisolere. Det er ikke bare for eldre boliger det lønner seg med isoleringstiltak. Også hus bygget på seksti- og syttitallet kan det være gunstig å etterisolere.

Dagens minimumskrav i byggeforskriftene er 20 og 30 cm isolasjon for nye boliger. Enova anbefaler at man isolerer mer enn dette minimumskravet: Dette oppnår man med ekstra isolasjonsmateriale, ekstra tetting og bedre vinduer.

 

Sjekk isoleringen

Først må du finne ut hvordan boligen din er isolert. Kartlegg isolasjonen i både taket, veggene og kjelleren. Sjekk hvilken type vinduer som finnes, og lokaliser eventuelle kuldebroer. Det kan være fornuftig å foreta denne sjekken med en fagperson, uansett vil ofte deler av den påfølgende isoleringsjobben måtte utføres av dem.

Denne gjennomgangen vil gi deg et godt grunnlag for å planlegge de isoleringstiltakene som vil være mest effektive for din bolig. Dessuten vil du kunne beregne lønnsomheten ved tiltakene.

 

Effektiv loftsisolasjon

Varmen stiger opp, og i mange eneboliger og rekkehus er det et stort varmetap gjennom loftet. Ekstra isolasjon på loftet er en effektiv, rimelig og enkel måte å redusere energibehovet på. Åpne, kalde loft kan lett isoleres ved å legge isolasjonsmatter på loftsgulvet. Et loftsbjelkelag kan også isoleres ved innblåsing, men da må en autorisert fagperson utføre det.

 

Lønnsom gulvisolasjon

Kalde gulv er ikke bare ubehagelige å gå på og leke på for barn, dårlig isolerte gulv øker også oppvarmingsbehovet i boligen din: Det kreves høyere temperatur i rommet for å oppnå god komfort. I hus med kjeller er det som regel enkelt å isolere gulvet mot første etasje fra undersiden, med for eksempel isolasjonsmatter. Skal du legge nytt gulv, kan det være lønnsomt å isolere gulvet fra oversiden.

Gulv kan også isoleres ved å blåse inn isolasjon mellom gulvbjelkene. Særlig gjelder dette gulv i eldre hus mot kald kjeller eller kryprom. Innblåsing av isolasjonsmateriale må utføres av fagperson.

 

Balansert ventilasjon

En ting er å isolere godt. En annen ting er at vi også vil ha tilstrekkelige mengder med frisk luft inn i huset, slik at vi får et behagelig inneklima. Men ved siden av å gi oss frisk luft, fjerner ventilasjonen også lukt, forurensninger og fuktighet, dessuten hindrer den kondens på vinduer og i vegger slik at sopp, mugg og råteskader unngås.

I eldre boliger skjer ventilasjonen i stor grad gjennom utettheter. I nye boliger eller boliger som er etterisolert og modernisert, må ventilasjonen planlegges grundig for å unngå senere fuktskader og dårlig inneklima.

Det finnes tre hovedtyper ventilasjonssystemer for boliger.

Første er naturlig ventilasjon: Dette er luft som tilføres boligen gjennom ventiler i sove- og oppholdsrom, utettheter i boligen og åpne vinduer. Den trekkes ut gjennom ventiler på kjøkken, bad, WC og andre våtrom.

Andre er mekanisk avtrekk: Avtrekksvifter på kjøkken, bad, WC og andre våtrom som suger luften ut av boligen. Dette skaper et undertrykk i boligen, og frisk luft suges inn gjennom tilluftsventiler og utettheter i boligen.

Tredje hovedtype er balansert ventilasjon: Dette er når både avtrekk og tilluftstilførsel skjer ved hjelp av elektriske vifter, og luftmengden i det enkelte rom kan bestemmes. Balansert ventilasjon med varmegjenvinner kan gjenvinne 60-90 prosent av varmen fra avtrekksluften, og er det desidert mest energieffektive ventilasjonssystemet.             

 

Sjekk www.enova.no

Enova har nettsider med omfattende informasjon om dette temaet. Her vil du finne mer utfyllende råd og tips som passer til akkurat din type bolig. Her vil du også finne kontaktpersoner som kan hjelpe deg med mer spesifikke spørsmål.

Benytt deg også av Enovas gratis tipstelefon for energisparing og energiomlegging:

Telefon 800 49 003.                           

 

23. oktober 2008
Mer om Isolasjon

Snø og is på taket avslører dårlig isolasjon

Om sommeren virker alt i sin skjønneste orden, men når vinteren kommer avsløres mangelfull isolering. Dette er tegnene du bør se etter.

Denne typen isolasjon kan være en brannbombe

Brannvesenet advarer nå mot å bruke visse typer isolasjonsplater av plast. Om de først tar fyr, kan det være en brannbombe og få fatale konsekvenser.

Lydisolering - enkelt og effektivt

Er du plaget med sjenerende støy fra naboen eller ønsker deg et hjemmekinoanlegg? Da kan lydisolering være løsningen.

Hvordan velge miljøvennlig isolasjon

SINTEF Byggforsk har sammenliknet åtte isolasjonsmaterialer med hensyn til energibruk, klimagassutslipp og innhold av helse- og miljøfarlige stoffer. Resultatet er en ny veileder som gjør det enklere å ta miljøriktige valg.

Etterioslering av taket

Her får du på effektivt vis vite hvordan du på en trygg måte gir skråtretaket og loftsbjelkelaget av tre best mulig etterisolering.

Lydisolasjon av yttervegger

Økt støy i lokalmiljøet kan skape et behov for å forbedre lydisolasjonen av yttervegger. Det er flere måter å gjøre det på.

Etterisolering av murhus

Er det mulig å etterisolere murhus? Ja, hevder Sintef Byggforsk, men advarer at det ikke er helt uten problemer.

Tre former for etterisolering

Etterisolering senker fyringsutgiftene og øker bokomforten.

Kaldt hus

Hvordan kan du unngå kuldesjokk? Her er grep du kan gjøre nå, midt på vinteren.

Bør du etterisolere?

Bør du etterisolere boligen? Bedre bokomfort og lavere strømregninger er noen av fordelene.

Slik kan du spare energi

Myndighetene har iverksatt en offensiv for å få oss til å etterisolere boligene våre. Dette vil blant annet få stor betydning for energibruken.

Mye å spare på etterisolering

Det kan være mye å spare på å etterisolere boligen. Får du penger igjen på skatten i år, vil etterisolering være en investering du tjener på med sikt.

Tette hus gir økonomi- og miljøgevinst

Nye krav til isolering betyr at det årlige energibehovet i nybygg reduseres med over 400 millioner kilowatttimer (kWh). Det tilsvarer det årlige energiforbruket for omkring 20 000 boliger.

Spar penger med tettere hus

Nye krav til isolering har gitt husprodusentene nok å gjøre de siste to årene. 1. januar 2009 skal alt være på plass.

Isoler toppetasjen

Er du først i gang med å reparere tak og legge nytt tekke, er kanskje tiden inne til å gjøre noe med isolasjonen på loftet. Det kan bety tusenvis av...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no