Bilde: Colourbox

Tre former for etterisolering

Etterisolering senker fyringsutgiftene og øker bokomforten.

Dårlig isolerte hus gjør at mange fyrer for kråka. Etterisolering kan endre på det, og i tillegg til lavere fyringsutgifter får du et mer behagelig og sunnere inneklima. Med god isolering blir overflatetemperaturen på vegger og vinduer nesten like høy som romtemperaturen, noe som gir økt bokomfort.

- Huseierne vil raskt merke at huset er tettere og bedre isolert, og de vil også merke det på lommeboka gjennom lavere strømutgifter. Samtidig sparer vi verdifull energi, og bidrar til å redusere klimautslippene, sier olje- og energiminister Terje Riis- Johansen når Enova SF nå lanserer en landsomfattende kampanje for å stimulere eiere av boliger bygget på 1960, 1970 og 1980- tallet til å rehabilitere og etterisolere boligene.

Etterisolere mot kaldloft
Hang det istapper fra taket ditt i vinter. Da er loftet ditt for dårlig isolert. Istapper fra taket betyr at en del av energien du bruker for å holde en komfortabel temperatur inne, går med til å smelte snø på taket. Hus bygd på 60-, 70- og 80-tallet har ofte for dårlig isolerte kaldloft. Det er ikke meningen at varmen fra stua skal finne veien opp på loftet.

Heldigvis er det ofte en enkel sak å etterisolere et kaldloft – i mange tilfeller kan du gjøre det selv. Det er viktig at du følger veiledning fra produsenten eller anvisningene fra SINTEF Byggforsk-serien. Jo mer isolasjon du får plass til, jo bedre blir effekten. Men husk at ventiler ikke må tettes igjen, loftet må ha god lufting. Det er også viktig med intakt dampsperre mot etasjen under, ellers kan fukt finne veien opp på loftet og gi råteskader.

Etterisolere utvendig
En fordel med å gjøre isoleringsjobben utvendig, er at du kan bo i huset mens arbeidet pågår, og boligflaten forblir uendret. Dette er den vanligste måten å etterisolere vegger på: Av med kledningen, opp med ekstra lekter og mer isolasjon, og på med ny kledning. Dette er en jobb for fagfolk. Husets grunnflate blir større, og fasaden endres. Utvendig etterisolering av yttervegger er et effektivt og fuktteknisk smart tiltak, men det vil være begrenset hvor mye tykkere veggene kan tillates å være, for eksempel i forhold til takutstikk, avslutning mot tak, vindusdetaljer og estetikk. Typiske tykkelser er 50 - 100 millimeter. Du må derfor undersøke om du må søke kommunen, eller om det holder å byggemelde arbeidet

For å beholde det opprinnelige utseende på vindusomrammingen, må vinduene flyttes ut i veggen. Benytter du anledningen til å bytte til nye lavenergivinduer med lav U-verdi, får du enda større effekt.

- Vinduene står for en betydelig andel av varmetapet gjennom klimaskallet. Et varmetap på 30 – 40 prosent er ikke uvanlig i typiske etterisoleringsobjekter fra 1960- og 1970-tallet. Forbedring av dette svakeste punktet er derfor alltid merkbart, sier sivilingeniør Trond Bøhlerengen ved SINTEF Byggforsk.

Etterisolere innvendig
Kan eller vil du ikke endre fasaden, eller vil du ikke ta for deg hele huset? Isolerer du på innsiden, kan du begrense jobben til de kaldeste rommene, og du kan gjøre jobben trinnvis i stedet for å ta hele huset på én gang. Planlegger du godt, er arbeidet forholdsvis enkelt å utføre. Du bør likevel få fagfolk til å vurdere om fasaden vil tåle tiltaket, eller om det er fare for frostsprengning og forvitring.

- Tenk på at etterisolering alltid vil føre til endring av fukt- og temperaturforhold i deler av konstruksjonene. Dette er uproblematisk når man legger etterisolasjonen utenpå den eksisterende konstruksjonen, men ved å isolere innenfra eller inne i hulromkonstruksjoner, kan dette skape problemer. Da er det viktig å bruke håndverkere eller andre med fagkunnskap. Ved etterisolering av loft er det viktig at etasjeskilleren, taket i underliggende rom, er lufttett for å unngå kondensskader på loftet. Innfelt belysning er vanlige lekkasjepunkter. Slike bør ikke forekomme i isolert himling eller i yttertak, sier Bøhlerengen.

Etterisolering innveding er først og fremst aktuelt for trehus.
- Mur og betongkonstruksjoner er som regel ikke egnet for innvendig tilleggsisolering. Her er utvendig etterisolering effektivt og ofte enkelt å gjennomføre, sier Bøhlerengen. 

23. april 2009
Mer om Isolasjon

Snø og is på taket avslører dårlig isolasjon

Om sommeren virker alt i sin skjønneste orden, men når vinteren kommer avsløres mangelfull isolering. Dette er tegnene du bør se etter.

Denne typen isolasjon kan være en brannbombe

Brannvesenet advarer nå mot å bruke visse typer isolasjonsplater av plast. Om de først tar fyr, kan det være en brannbombe og få fatale konsekvenser.

Lydisolering - enkelt og effektivt

Er du plaget med sjenerende støy fra naboen eller ønsker deg et hjemmekinoanlegg? Da kan lydisolering være løsningen.

Hvordan velge miljøvennlig isolasjon

SINTEF Byggforsk har sammenliknet åtte isolasjonsmaterialer med hensyn til energibruk, klimagassutslipp og innhold av helse- og miljøfarlige stoffer. Resultatet er en ny veileder som gjør det enklere å ta miljøriktige valg.

Etterioslering av taket

Her får du på effektivt vis vite hvordan du på en trygg måte gir skråtretaket og loftsbjelkelaget av tre best mulig etterisolering.

Lydisolasjon av yttervegger

Økt støy i lokalmiljøet kan skape et behov for å forbedre lydisolasjonen av yttervegger. Det er flere måter å gjøre det på.

Etterisolering av murhus

Er det mulig å etterisolere murhus? Ja, hevder Sintef Byggforsk, men advarer at det ikke er helt uten problemer.

Kaldt hus

Hvordan kan du unngå kuldesjokk? Her er grep du kan gjøre nå, midt på vinteren.

Gjør boligen klar til vinteren

Gjør boligen klar til vinteren før frosten setter inn.

Bør du etterisolere?

Bør du etterisolere boligen? Bedre bokomfort og lavere strømregninger er noen av fordelene.

Slik kan du spare energi

Myndighetene har iverksatt en offensiv for å få oss til å etterisolere boligene våre. Dette vil blant annet få stor betydning for energibruken.

Mye å spare på etterisolering

Det kan være mye å spare på å etterisolere boligen. Får du penger igjen på skatten i år, vil etterisolering være en investering du tjener på med sikt.

Tette hus gir økonomi- og miljøgevinst

Nye krav til isolering betyr at det årlige energibehovet i nybygg reduseres med over 400 millioner kilowatttimer (kWh). Det tilsvarer det årlige energiforbruket for omkring 20 000 boliger.

Spar penger med tettere hus

Nye krav til isolering har gitt husprodusentene nok å gjøre de siste to årene. 1. januar 2009 skal alt være på plass.

Isoler toppetasjen

Er du først i gang med å reparere tak og legge nytt tekke, er kanskje tiden inne til å gjøre noe med isolasjonen på loftet. Det kan bety tusenvis av...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no