Bilde: Produsentene

Finn riktig peis

En peis er ikke lenger hva den var. Nå er det design som avgjør hvilken modell vi tar med oss hjem.

Ikke noe er mer hyggelig enn å slange seg ned i sofaen en kald vinterdag mens det spraker i peisen og ildtungene slikker opp langs frontglasset.

Men like viktig som varmen og kosen er designet på peisen. Den skal passe inn i interiøret der den står. Derfor er utvalget av designpeiser større enn noen gang tidligere. Enten man bor i et tungt klassisk miljø eller et moderne og minimalistisk, skal peisen passe inn i helheten.
Selvsagt er også innsynet i peisen viktig. De fleste vil ha størst mulig glassflate for å nyte peiskosen fullt ut.

Dreibar
Etter hvert kan mange peiser leveres med dreieplate. En praktisk og morsom løsning mange ikke er klar over.
Med en dreieplate kan man få innsyn i peisen uansett hvor i rommet man befinner seg. Det mange etterspør når de handler peis er om den har konveksjon. Med andre ord om den er utstyrt med luftspalter så den varme luften sirkulerer. En nyttig løsning som sørger for jevnere og bedre fordelt varme i rommet.

Selvbygger

For de nevenyttige er det heller ikke noe problem å designe sin egen peis. Den kan bygges av elementblokker, naturstein eller andre materialer, og utstyres med en peisinnsats. Disse finnes i en rekke ulike varianter.

Men husk: Uansett hvilken type peis man kjøper eller bygger skal man følge monteringsanvisningene
til punkt og prikke. Nye ildsteder skal også meldes til/godkjennes av det lokale brannvesen.

Her er noen peiser til inspirasjon:


Nordpeis London kombinerer det tradisjonelle med det moderne. Peisen egner seg ypperlig i et modernistisk interiør, og den vil være et blikkfang i rommet med oransje glass og innsats med kromramme i fronten.

Studio 1 heter denne elegante gasspeisen. Flere og flere velger gasspeis fordi det er renslig og fordi det gjør det enkelt å regulere varmen. Et trykk på fjernontrollen, og peiskosen gjør sitt inntog i

Rais Pilar står som et søyleformet monument og kan benyttes i alle rom. Dreiefoten gjør den svært anvendelig, og plasseres den i overgangen mellom to eller flere rom kan den gi peiskos i alle.

Merethe er en høyreist klebersteinsovn med unike egenskaper. Klebersteinsovnen er som kakkelovnen i stand til å magasinere varme. Beholder lunken i ovnen i mange timer etter ilden er slokket.

Pegasus Leg fra Dovre er en lekker peisovn med spennende detaljer. Bedre innsyn til peisbålet får du ikke. Peisovnen er forberedt for frisklufttilkobling. Røykuttak både på topp og bak.

Jøtul F370-serien har vunnet en rekke designpriser. Store sideglass gir flott innsyn til flammene fra flere vinkler. Serien, som er designet av Hareide Designmill, er Svanemerket. Tilleggsutstyr: Klebersteinstop

Austroflamm Piko kan leveres med fast eller dreibar sokkel. Med fast sokkel får man et fint oppbevaringsrom for peisveden. Den har også store glassflater med godt innsyn.

Handøl 20-serien er en tøff peis velegnet i moderne miljøer. Den er utstyrt med «widescreenglass» som gir et ekstra stort flammebilde. Et godt alternativ til kjedelige TV-programmer.

Rais Q-bic er en peisinnsats som kan integreres nærmest hvor som helst. I dette tilfellet er den murt inn som en del av pipeløpet. Med glass på to sider gir den godt innsyn til flammene.

Austroflamm Slim egner seg til hjørneplassering. Den er utstyrt med glass som er knekt i 90 graders vinkel. Det betyr større glassflate og bedre innsyn.

Morsø leverer peiser i støpejern og med konveksjon. Det er svært solide og populære peiser med hele ti års garanti. Denne utgaven kommer fra serien med betegnelsen 6100.

Contura-serien er landets desidert mest solgte peisserie. Det finnes en rekke ulike varianter med enten fast eller dreibar fot. Contura gir godt innsyn og er et velprøvd og økonomisk alternativ.

Forbrukerinfo:
Nordpeis, www.nordpeis.no
Dovre, www.dovrepeisen.no
Jøtul, www.jotul.no
Rais, www.rais.no
Morsø, www.morsoe.com
Austroflamm, www.austroflamm.com

8. november 2008
Mer om Peiser og vedovner

Vask og vedlikehold av peisovn

Sjekk at peisen er ren, fri for sot og virker som den skal før fyringssesongen starter. Her er tipsene du trenger. 

Annonsørinnhold

Superoppfinnelsen som gir deg fyr i peisen - hver gang!

Problemer med å få fyr i peisen? Denne morsomme og idiotsikre oppfinnelsen kan brukes av alle!

Dette matavfallet kan forhindre pipebrann

Sprengkulde og feil fyring forårsaker mange pipebranner rundt i landet. Men med potetskrell kan du forhindre brann.

Elegante peisnyheter fra Varmefag

Vurderer du å bytte ut den gamle peisovnen? Da bør du se nærmere på 2017-nyhetene fra Varmefag. 

Hva bør du tenke på når du kjøper ny peis eller ovn?

Har du tenkt å investere i et nytt ildsted? Husk å stille deg selv de rette spørsmålene før du går til innkjøp av ny peis eller ovn.

21 stilige (og litt rare) peiser

Ute etter inspirasjon? Se disse kule, rare, moderne og fine vedovnene som du både kan skaffe deg og bare drømme om.

Hva kan du om ved?

TA TESTEN: Har du stablet og fyrt mye med ved? Da bør vår egen ved-test være barnemat.

Slik murer du en koselig peis

Det er mye godt selskap i et varmt og sprakende peisbål i kalde og mørke høstkvelder. Se hvordan vi bygde en flott og velfungerende peis i mur!

Se denne geniale gubben hugge kubber!

Brad har en sikker og effektiv måte å kløyve ved på. Se det smarte trikset her! 

Med gasspeis i stua slipper du å forlate sofaen

Du kan sitte godt plantet i sofaen med en fjernkontroll og styre peisen. Det er en av grunnene til å velge gasspeis. Morten Viste, fra RPT Gass, gir oss flere grunner nedenfor. 

Slik kløyver du enkelt ved

Med kun en lenke og en strikk går jobben unna.

Fyr riktig - unngå pipebrann

Rå vedkubber på peisen kan gi brann på 1400 grader i skorsteinen, advarer forsikringsselskapet If.

Spar penger og miljøet med en svanemerket vedovn

Skal du kjøpe ny vedovn? Da bør du gå for en svanemarket ovn! 

Vi pusset opp ildstedet

Den gamle peisen ga ikke nok varme for Hedmarks sprengkalde vinternetter. Nå har familien fått både stiligere stue og varmere hus. – Å pusse opp ildsted...

Het høstkos

Knitrende ildsteder gjør høsten lun og stemningsfull. Har du tilgang på ved, er det også en billig måte å varme opp huset på! Her er noen av sesongens...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no