Bilde: Cedric Archer/Produsentene

Lunt og lønnsomt med vedovn i huset

Vi har lang tradisjon med vedfyring i Norge. Ovnen eller peisen er samlingspunktet i hjemmet. Lunt og koselig og samtidig besparende i forhold til andre oppvarmingsmetoder.

Ifølge salgssjef Naeem Siddiqi hos støpejernprodusenten Dovre, som leverer ovner til mer enn 80 land, varierer ovnssalget fra år til år, men skjøt sist vinter kraftig i været. Mange kombinerer vedfyringen med strøm eller varmepumpe.

– Vi merker nå at det går mye mer av dyrere produkter. Kundene er opptatt av kvalitet, miljø og design. Du kan spare opp til 40 prosent av fyringsutgiftene med nye, rentbrennende ovner, forteller salgssjefen.

Kravet om at alle nyinstallerte ildsteder skal være rentbrennende, kom i på slutten av 90-tallet. Unntatt er kleberstensovner, kakkelovner og kjøkkenkomfyrer. Det å velge riktig ovn kan være en utfordring. Ovnen bør velges ut fra behovet, som kan være svært forskjellig.Noen vil ha ovnen som hovedoppvarmingskilde, noen som tilleggsvarme, andre kun for kosens skyld.

– Ofte anbefaler jeg kundene å undersøke litt på nettet om produkter fra de forskjellige produsentene på forhånd. Når du skal handle, bruk gjerne en fagbutikk, still de rette spørsmålene og vær bevisst på hva du ønsker, understreker Siddiqi.


PEISOVN: Dovre Astro 3 Pegasus leg gir godt innsyn til peisbålet. Pris kr 19.825.

Ikke velg for stort
Mange opplever at de har kjøpt for stort ildsted i forholdt til arealet som skal varmes opp. – I steden for å spørre om hvor mange kilowatt (kW) ovnen gir, spør heller om hvor få den gir. Tenk panelovner, anbefaler Siddiqi. To panelovner tilsvarer 2000 watt. Beregn 60–80 watt per kvadratmeter som skal oppvarmes. Samtidig anbefales å tilføre luft. Har du en bolig med avbalansert ventilering, pass på å velge en ovn med direkte lufttilkobling. Nye boliger, godkjent etter august 2009, har krav til skorstein med egen luftekanal.

Se flere ovner her!

Bli kjent med ildstedet
Enkelte opplever at det nye ildstedet ikke fungerer som det gamle gode.
– Bli først og fremst kjent med ildstedet og hvordan det fungerer i boligen, råder Siddiqi.

– Det er sjelden feil ved ildstedene, men lokale forhold kan variere. I tillegg finner du mengder av info på Internett. Ta vare på monteringsanvisningen der du kan lese deg frem til å løse problemene og hvordan du skal fyre. Det er viktig å bruke riktig brendsel. Kun ved eller testede vedbriketter. Trykkimpregnerte materialer, paller og melkekartyonger er fy-fy, avslutter Siddiqi.

– Hver høst dukker det opp nye produkter fra de fleste produsentene, mest fordi folk er opptatt av design. Dagens trend er ovner med mest mulig innsyn til flammebildet, også fra sidene. En peis har mange muligheter. Samme innsats – forskjellig innramning. Kan også brukes frittstående i rommet. Alle ildsteder skal være godkjente etter norske lover og forskrifter, som er blant de strengeste i verden..


VARER LENGE: – Kakkelovnens lange avkjølingstid innebærer komfor tabel varme, sier Inger Andresen.

Rund, varm og vakker

Lagringsvarme er gjenoppdaget og videreføres blant annet gjennom moderne kakkelovner.

– Med en kakkekovn i huset har man en konstant varmekilde som kun trenger to ilegg i døgnet for å avgi en konstant og behagelig varme, sier butikkmedarbeider Inger Andresen ved Varmefag i Sandefjord.

Hun forteller at mange velger kakkelovn som hovedoppvarmingskilde i huset. En konstant varmekilde du fyrer opp om høsten og kan ha gående hel frem til våren. Kakkelovner er svært miljøvennlige og økonomiske i bruk og dekker varmebehovet hos de fleste med en bolig av normal størrelse. Husk imidlertid at ovnen er tung. Sjekk derfor om konstruksjonsmessige forsterkninger må utføres.


VED BEST: –Ingen fyringsprodukter matcher ved, og med en ny, rentbrennende ovn kan du halvere forbruket, sier Jens Christian Mikkelsen.

Utfyller hverandre

Ovnsprodusentene utfyller hverandre på en god og måte , både når det gjelder design og funksjonalitet, mener markedsansvarlig Jens Christian Mikkelsen ved Varmeøkonomi as, Vestfolds største faghandel for ildsteder. Bedriften har spesialisert seg på ildsteder, skorsteiner og varmepumper. – Kombinasjonen ildsted/ varmepumpe kan ofte være veldig god. Vårt fokus er å tilby de rette produktene til kundene, sier Mikkelsen.


VERDIØKNING: – Invester i regelmessig vedlikehold av fyringsanlegget. Det øker boligens verdi, sier feiermester Jan Espeseth.

Fagmannens tips

Feiermester Jan Espeseth ved Vestfold Interkommunale Brannvesen og leder i
Feiermesternes landsforening gir tips om riktig fyring og vedlikehold av fyringsanlegg:

* Sørg for at fyringsanlegget er riktig dimensjonert og riktig montert.

* Sørg for regelmessig vedlikehold av fyringsanlegget. Alle ildsteder må ha feiing og innvendig vedlikehold. Sot isolerer. Du får mye mer varme ut av et rent ildsted.

* Mange eldre skorsteiner er i dårlig forfatning. Oppgradering vil øke boligens verdi.

* Nye ildsteder kan fungere dårlig fordi skorsteinen ikke er riktig dimensjonert og heller ikke isolert. Bør da settes inn rør. Viktig med riktig trekk i skorsteinen. 

* Krav til energimerking av boliger kommer. Derfor bra å ha et fyringsanlegg som tilfredsstiller kravene.

* Fra 1. juli 2010 er det søknadsplikt ved montering av nye ildsteder. Send søknad til kommunens byggesaksavdeling. Skal være ferdigbehandlet innen tre uker.

* Viktig å fyre riktig. Fyr med det ovnen er beregnet for. Bruk småved. Heller flere små kubber enn én stor kubbe som ligger og ulmer.

* Vedfyring er rimelig og miljøvennlig. Ved er CO2- nøytral.

* Nykløyvd ved bør tørkes minst ett år. Kjøp fuktmåler, veden bør ha mindre enn 20 prosent fukt før den brennes.

Forbrukerinformasjon:
www.dovrepeisen.no
www.jotul.no
www.scan.dk
www.nordpeis.no
www.contura.no
www.rais.no
www.nibe.no
www.varmeokonomi.no
www.varmefag.no
www.x-treme.as


Alle oppgitte priser er veiledende og kan variere fra butikk til butikk.

12. august 2010
Mer om Peiser og vedovner

Vask og vedlikehold av peisovn

Sjekk at peisen er ren, fri for sot og virker som den skal før fyringssesongen starter. Her er tipsene du trenger. 

Annonsørinnhold

Superoppfinnelsen som gir deg fyr i peisen - hver gang!

Problemer med å få fyr i peisen? Denne morsomme og idiotsikre oppfinnelsen kan brukes av alle!

Dette matavfallet kan forhindre pipebrann

Sprengkulde og feil fyring forårsaker mange pipebranner rundt i landet. Men med potetskrell kan du forhindre brann.

Elegante peisnyheter fra Varmefag

Vurderer du å bytte ut den gamle peisovnen? Da bør du se nærmere på 2017-nyhetene fra Varmefag. 

Hva bør du tenke på når du kjøper ny peis eller ovn?

Har du tenkt å investere i et nytt ildsted? Husk å stille deg selv de rette spørsmålene før du går til innkjøp av ny peis eller ovn.

21 stilige (og litt rare) peiser

Ute etter inspirasjon? Se disse kule, rare, moderne og fine vedovnene som du både kan skaffe deg og bare drømme om.

Hva kan du om ved?

TA TESTEN: Har du stablet og fyrt mye med ved? Da bør vår egen ved-test være barnemat.

Slik murer du en koselig peis

Det er mye godt selskap i et varmt og sprakende peisbål i kalde og mørke høstkvelder. Se hvordan vi bygde en flott og velfungerende peis i mur!

Se denne geniale gubben hugge kubber!

Brad har en sikker og effektiv måte å kløyve ved på. Se det smarte trikset her! 

Med gasspeis i stua slipper du å forlate sofaen

Du kan sitte godt plantet i sofaen med en fjernkontroll og styre peisen. Det er en av grunnene til å velge gasspeis. Morten Viste, fra RPT Gass, gir oss flere grunner nedenfor. 

Slik kløyver du enkelt ved

Med kun en lenke og en strikk går jobben unna.

Fyr riktig - unngå pipebrann

Rå vedkubber på peisen kan gi brann på 1400 grader i skorsteinen, advarer forsikringsselskapet If.

Spar penger og miljøet med en svanemerket vedovn

Skal du kjøpe ny vedovn? Da bør du gå for en svanemarket ovn! 

Vi pusset opp ildstedet

Den gamle peisen ga ikke nok varme for Hedmarks sprengkalde vinternetter. Nå har familien fått både stiligere stue og varmere hus. – Å pusse opp ildsted...

Het høstkos

Knitrende ildsteder gjør høsten lun og stemningsfull. Har du tilgang på ved, er det også en billig måte å varme opp huset på! Her er noen av sesongens...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no