Med sprit på peisen

Biopeisen gir deg kos og varme – med sprit. Miljøvennlig er den også.


<!– –>
Biopeiser ser bra ut og er miljøvennlige.

De er lekre, sotfrie og kan plasseres nær sagt hvor som helst. Biopeisen er blitt et alternativ for de som er opptatt av design og av å være miljøvennlige.

Biopeis er peiser som fyres med bioetanol. Dette er alkohol som er utvunnet av biologisk materiale som mais og poteter, og den avgir svært lite karbondioksid når den brennes. Det gjør biopeisen til et miljøvennlig alternativ til de som ønsker seg en peis til kosefyring.

Avgir vanndamp
I stedet for CO2 produserer biopeisen vanndamp. Det har fått enkelte til å rope et varsku om at det kan føre til fukt i boligen. Tor Egil Nordlie, daglig leder ved Biopeis AS, ser ikke problemet.

– Vanlig fyring en kveld med biopeis gir ikke noe problem. De fleste har heller problemer med at det blir for tørt om vinteren, for vanligvis vil en peis tørke ut rommet. Fyrer du med ved, får du derfor et tørt inneklima. Biopeisen, derimot, produserer litt vanndamp, slik at du slipper det, sier Nordlie.

Peis uten pipe
Siden biopeisen ikke fører til røyk og sot, kan den også installeres i boliger uten pipeløp. Det gjør den aktuell både for rom hvor det ikke er pipeløp og til alle slags blokkleiligheter. Biopeisene er dessuten plasseringsvennlige.

– Den vegghengte typen er nok den mest solgte, og det skyldes nok at den er lett å plassere hos de fleste. Men det går også en del frittstående, og i det siste har vi solgt mange frittstående glasspeiser, forteller Nordlie.

Hos Biopies AS kan du til og med få en biopeis som ikke er stort større enn en salatbolle. Bollen er i forniklet stål og med svarte ben, og kan like gjerne plasseres på kjøkkenbenken som på terrassebordet. Eller kanskje vil du ha den på badet, hvor du kan nyte flammene fra badekaret.

Varme og hygge
Biopeisen er selvsagt en varmekilde, men Nordlie innrømmer at de fleste som kjøper dem, anskaffer seg dem for kosen.
– De fleste av de modellene vi selger har en effekt på mellom 2000 og 3000 watt, og det tilsvarer jo et par tre panelovner, det. Men det er nok likevel mest for hyggens skyld at folk kjøper biopeiser. Varmen er en hyggelig bieffekt, sier han.

I følge Nordlie bruker de fleste biopeiser rundt 0.3-0.5 liter bioetanol i timen. Vær oppmerksom på at du kun skal bruke etanol på disse peisene, og at du aldri må fylle på en peis som er i bruk.

– Du kan kjøpe bioetanol hos de som selger biopeiser og hos byggvarekjeden Montér, så det begynner nå å bli ganske greit å få tak i bioetanol, sier Nordlie.

Som med de fleste produkter, finner du biopeismodeller tilpasset de fleste lommebøker. Biopeis AS selger modeller fra 5 900,- og opp mot 30 000.