Bilde: Colourbox

Nordmenn trenger gode fyringsvaner

Peiser og vedovner

Norske fyringstradisjoner kan være farlig. Nå trenger nordmenn gode fyringsvaner.

Det var en gang at det ikke fantes mange andre alternativer enn vedfyring om du ville holde deg varm vinterstid. I vår moderne verden er ikke vedfyring lenger enn nødvendighet, men nordmenn har likevel et godt forhold til peiskosen og fyring i ovner.

- Her i Norge har vi tatt vare på tradisjonen med vedfyring, sier Oddvar Espegård i Norsk ved. - Rundt 25% av norske boliger har ved som hovedoppvarmingskilde.

Helseskadelig
Men det er ikke alle tradisjoner som er verdt å videreformidle. Hangen til sprengfyring og rundfyring kan gjøre stor skade.


Fyr riktig: Gode fyringsvaner er godt både for miljøet og for lommeboka.

Rundfyring over natten, hvor man fyller opp ovnen med ved og setter lufttilførselen til et minimum, har vært populært hos nordmenn, og går tilbake til den tiden hvor det var den eneste måten å holde huset varmt om vinteren. Men i dag, hvor vi har varmepumper og  elektriske ovner som kan justeres for nattetemperatur, er det ikke lenger nødvendig, og bør unngås.

- Norske fyringstradisjoner med rundfyring i tradisjonelle vedovner må ta mye av skylda for høye utslipp. Dette gir ufullstendig forbrenning og betydelige utslipp av CO, tjærestoffer og støvpartikler. Støvet (sot) inneholder kreftfremkallende PAH-forbindelser og vedfyring er i dag også en av de største kildene til dioksinutslipp, mener Bellona.

Les også:

Serierkoblede røykvarslere

Serierkoblede røykvarslere anbefales av brannvesenet.

Den farlige sprengfyringen
Også sprengfyring er uheldig og bør unngås. I motsetning til hva enkelte tror, kan for sterke varme i ildstedet faktisk skade både ovn og pipeløp.

– Det var tydelig at det var fyrt for kraftig og med for mye brensel. I tillegg var det fyrt i to ildsteder hvor det bare var den ene pipen, fortalte vakthavende Kurt Albrigtsen hos Tromsø Brann og redning til avisa Nordlys etter en pipebrann i fjor.

Også ulmebrenning bør unngås. Ulmebrenning, når det ryker av veden uten flammer, skyldes enten våt ved eller feil trekkforhold. Dette er både forurensende, da du oppnår ufullstendig forbrenning, og lite økonomisk.

- Ulmebrenning kan gi inntrykk av god fyringsøkonomi da veden brenner lenge, men i virkeligheten mister man nesten all energien opp skorsteinen, som røyk, hevder Jøtul.

Slik fyrer du riktig
Det var de dårlige fyringstradisjonene vi bør legge av oss. Men hva er så gode fyringsvaner? Utgangspunktet er tørr ved, minimal eller ingen bruk av papir, og egnede småpinner til å starte med. Løse barkbiter er godt egnet til oppfyring.

I følge ovnsprodusenten Morsø, bør du alltid ha et isolerende lag aske fra tidligere fyringer i bunnen av ovnen når du starter. Sørg også for at lufttilførselen er helt åpen når du starter.

Les også:

Kakkelovnen - vakker varmekilde

En gang forbeholdt de øvre sosiale lag. Senere utrangert og utkonkurrert av parafin og elektrisitet. I dag kanskje mer aktuell enn noen sinne, på...

Første steg er å produsere et lag med glør. Det gjør du enkelst ved å legge småpinner og annen tennved i luftige lag, med noe lettantennlig materiale stukket inn imellom lagene. Morsø anbefaler at du bruker en til to kilo tennved i denne fasen.

Juster lufttilgangen
Det tar litt tid før varmen blir tilstrekkelig sterk nok til at den danner et trekk gjennom pipen. La derfor døren stå litt på gløtt de første minuttene, før du lukker den. Etter en liten halvtime vil tennveden ha blitt forvandlet til glør. Spre dem ut over bunnen.

Nå kan du legg på skikkelig fyringsved, men ikke stapp ovnen full. Et par-tre kubber holder i de fleste ovner. Pass på at ilden blusser opp igjen iløpet av et par-tre minutter når du har lagt på en kubbe slik at du unngår ulmebrenning. Nå kan du justere luftventilen, men ikke steng den helt. Det må være tilstrekkelig lufttilgang til at det hele tiden flammer.

Det er i dag mulig å få kjøpt briketter istedet for vedkubber. Vær oppmerksom på at disse krever annerledes fyring enn om du fyrer med vedkubber. Selv om volumet på brikettene er lite, skal du ikke fylle ovnen med dem. Det kan føre til for høy temperatur, noe som igjen kan skade ildstedet.

21. oktober 2009
Mer om Peiser og vedovner

Vask og vedlikehold av peisovn

Peiser og vedovner Sjekk at peisen er ren, fri for sot og virker som den skal før fyringssesongen starter. Her er tipsene du trenger. 

Annonsørinnhold

Superoppfinnelsen som gir deg fyr i peisen - hver gang!

Peiser og vedovner Problemer med å få fyr i peisen? Denne morsomme og idiotsikre oppfinnelsen kan brukes av alle!

Dette matavfallet kan forhindre pipebrann

Peiser og vedovner Sprengkulde og feil fyring forårsaker mange pipebranner rundt i landet. Men med potetskrell kan du forhindre brann.

Elegante peisnyheter fra Varmefag

Peiser og vedovner Vurderer du å bytte ut den gamle peisovnen? Da bør du se nærmere på 2017-nyhetene fra Varmefag. 

Hva bør du tenke på når du kjøper ny peis eller ovn?

Peiser og vedovner Har du tenkt å investere i et nytt ildsted? Husk å stille deg selv de rette spørsmålene før du går til innkjøp av ny peis eller ovn.

Du har tent opp i peisen helt feil!

Peiser og vedovner Har du hørt om pyramidemetoden? Med den kan du lage en peisild som brenner av seg selv i flere timer. Se hvordan her!

Annonsørinnhold

Slik varmer du opp huset billig i vinter

Peiser og vedovner Det er kjøligere i luften, dagene er kortere og all den tiden vi tilbragte ute i sommer har blitt erstattet med innekos. Med en ny peisovn får du maks ut av både kosen og forbruket i høst!

Annonsørinnhold

Dette tenker ikke folk på når de innreder

Peiser og vedovner Å ha et stilrent og lyst hjem har aldri vært viktigere. Dropp derfor den sorte, klassiske peisovnen og gå for fargen alle vil ha nå.

Contura
Annonsørinnhold

Kom i påskestemning med peis

Peiser og vedovner Hva sier vel mer påske enn en spennende bok, rykende varm kakao og påskegodt foran peisen?

21 stilige (og litt rare) peiser

Peiser og vedovner Ute etter inspirasjon? Se disse kule, rare, moderne og fine vedovnene som du både kan skaffe deg og bare drømme om.

Hva kan du om ved?

Peiser og vedovner TA TESTEN: Har du stablet og fyrt mye med ved? Da bør vår egen ved-test være barnemat.

Slik murer du en koselig peis

Peiser og vedovner Det er mye godt selskap i et varmt og sprakende peisbål i kalde og mørke høstkvelder. Se hvordan vi bygde en flott og velfungerende peis i mur!

Med gasspeis i stua slipper du å forlate sofaen

Peiser og vedovner Du kan sitte godt plantet i sofaen med en fjernkontroll og styre peisen. Det er en av grunnene til å velge gasspeis. Morten Viste, fra RPT Gass, gir...

Slik kløyver du enkelt ved

Peiser og vedovner Med kun en lenke og en strikk går jobben unna.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no