Vask og vedlikehold av peisovn

Peiser og vedovner

Sjekk at peisen er ren, fri for sot og virker som den skal før fyringssesongen starter. Her er tipsene du trenger. 

Hold peisen ren og i god stand, så brenner den renere.
Hold peisen ren og i god stand, så brenner den renere. Bilde: Produktfoto

Nå som høsten er over oss, begynner mange å fyre opp i peisovnene. Det er koselig og varmende med fyr på peisen, men peisovnen, pipa og alle bestanddeler bør være i god stand når du fyrer opp kubbene.

Avhengig av hvilken kommune du bor i, så skal du få tilsyn av feieren ved behov, og minst hvert fjerde år. Men uansett er høsten en god tid for å ta en sjekk på at alt er som det skal være. Heldigvis er det mye du kan gjøre selv, og flere av oppgavene er ganske overkommelige, selv for lekfolk.

Sjekk pakningssnoren

Før du begynner på arbeidet må du selvfølgelig forsikre deg om at alle deler av ovnen og røykrørene er avkjølt, og at peisen er tom for glør.

Fortsett deretter med å sjekke om røykrøret sitter godt fast. Mange røykrør er festet med en pakningssnor (glassbånd). Og hvis røykrøret sitter løst, bør du sannsynligvis skifte denne pakningssnoren. Dette forhindrer at det kommer falskt trekk inn i pipa fra denne ovsrøret, noe som vil redusere ovnens ytelse.

Det sitter også gjerne en pakningssnor rundt ovnsdøra, og denne blir slitt av at døra åpnes og lukkes jevnlig. Pakningssnoren går hele veien rundt kanten av døra, og sikrer at det ikke lekker luft inn gjennom døra. Men på et eller annet tidspunkt vil pakningssnoren bli så slitt at den ikke er tett lenger, og dette vil påvirke lufttilførselen.

En enkel metode for å sjekke om pakningssnoren tett, er å stikke et stykke papir mellom ovnen og døra, og så lukke døra. Hvis du klarer å dra papirbiten ut helt uten problemer, er det ikke tett nok, og du bør bytte pakningssnor.

Slik bytter du pakningssnor

Å skifte pakningssnor (glassbånd) er en forholdsvis grei jobb du kan gjøre selv. Du kan som regel få den gamle snora løs bare ved å dra i den. Deretter tar du en flat skrutrekker og skraper bort gamle limrester. Dette kan være litt kronglete, men absolutt overkommelig. Tilslutt limer du fast den nye snoren med keramisk lim. Sørg for å lese og følge bruksanvisninger nøye.

Pakningssnor, lim og øvrig ekspertise får du hos din lokale varmefagforhandler. Sjekk gjerne ovnen din en gang i året.

Sjekk varmeplatene

De fleste ovner er foret med varmeplater, i materialer som skamol (vermiculit) eller chamotte. Disse platene isolerer ovnen og sikrer at den holder på varmen. Slike varmeplater er ekstremt varmefaste, men er porøse og følsomme for støt og slag.

Det gjør ikke noe om platene har litt sprekker, men hvis de er så slitt at de faller fra hverandre, vil det påvirke forbrenningen negativt. Da er det på tide å bytte ut varmeplatene, og det er også noe du kan gjøre selv.

Du bør også sjekke at røykvenderplaten (som sitter i toppen av ovnen) er hel, sitter godt og ikke er bøyd ut av form. En utett eller skjev røykvenderplate kan i verste fall halvere ovnens virkningsgrad.

Du kan kjøpe plater som skal skjæres til, men det enkleste er å kjøpe et ferdig sett med plater som passer til vedovnen hos en vedovnforhandler. Her kan du også kjøpe hele sett, inkludert røykvenderplate og tilhørende metallramme.

Hold ovnen ren

(Foto: Harald Sola Berentsen)

 

Ovnsglasset bør også holdes rent. Her kan du bruke spesialvaskemidler for oppgaven, eller prøve dette trikset med kun vann og aske. Men pass på at det ikke er småstein i asken, dette kan ripe opp glasset.

Se også: Slik fjerner du sot fra ovnsglasset

Andre (kjerring)råd er å bruke vaskemidler som eddik, cola, salmiakk eller fin stålull for fjerne sot og skitt. På særlig gjenstridige flekker kan du bruke en skrape beregnet på keramiske komfyrer, et barberblad eller en stanley-kniv. Bare pass på å skrape skrått og forsiktig, så du ikke riper opp glasset.

Utvendig bør vedovnen rengjøres med litt forsiktighet. Bruk for eksempel en støvsuger med børstemunnstykke eller en tørr klut. Hvis ovnen er skjollete eller har andre kosmetiske småskader, kan du sette den inn med ovnssverte. Dette får du kjøpt hos peisforhandlere og utvalgte byggvarehandler.

Service for deg i tidsklemma

Hvis ovnsdøren eller håndtaket knirker eller er tung å åpne og lukke, kan du smøre hengslene med kobberfett, et veldig varmebestandig smøremiddel.

Hvis du sjekker og vedlikeholder ovnen din jevnlig, sikrer du at den er trygg, brenner godt og at den ser godt ut, rent estetisk.

Tipsene ovenfor er helt greie å gjennomføre for ufaglærte folk, men hvis du ikke har tid eller anledning til å gå over ovnen selv, eller rett og slett bare vil ha en fagmann til å ta jobben, kan du bestille service hos forhandleren eller produsenten.

I tilfelle kan du være trygg på at ovnen får service i henhold til gjeldende bransjestandard. Og det kan jo være betryggende, særlig hvis du har en veldig gammel eller veldig moderne ovn.

Kilder: Idenyt, Gjør det selv

9. oktober 2018
Mer om Peiser og vedovner
Annonsørinnhold

Superoppfinnelsen som gir deg fyr i peisen - hver gang!

Peiser og vedovner Problemer med å få fyr i peisen? Denne morsomme og idiotsikre oppfinnelsen kan brukes av alle!

Dette matavfallet kan forhindre pipebrann

Peiser og vedovner Sprengkulde og feil fyring forårsaker mange pipebranner rundt i landet. Men med potetskrell kan du forhindre brann.

Elegante peisnyheter fra Varmefag

Peiser og vedovner Vurderer du å bytte ut den gamle peisovnen? Da bør du se nærmere på 2017-nyhetene fra Varmefag.

Hva bør du tenke på når du kjøper ny peis eller ovn?

Peiser og vedovner Har du tenkt å investere i et nytt ildsted? Husk å stille deg selv de rette spørsmålene før du går til innkjøp av ny peis eller ovn.

Annonsørinnhold

Derfor bør du velge konveksjonsovn framfor en vanlig peisovn

Peiser og vedovner På jakt etter et nytt ildsted og usikker på om du skal velge peis, vedovn, konveksjonsovn eller et varmelagrende ildsted? Vi viser deg hvordan du finner...

Annonsørinnhold

Slik varmer du opp huset billig i vinter

Peiser og vedovner Det er kjøligere i luften, dagene er kortere og all den tiden vi tilbragte ute i sommer har blitt erstattet med innekos. Med en ny peisovn får du maks...

Contura
Annonsørinnhold

Nå bør du begynne planleggingen av peiskosen

Peiser og vedovner Drømmer du om deilig varme og sene kvelder foran en peis?

Contura
Annonsørinnhold

Kom i påskestemning med peis

Peiser og vedovner Hva sier vel mer påske enn en spennende bok, rykende varm kakao og påskegodt foran peisen?

21 stilige (og litt rare) peiser

Peiser og vedovner Ute etter inspirasjon? Se disse kule, rare, moderne og fine vedovnene som du både kan skaffe deg og bare drømme om.

Hva kan du om ved?

Peiser og vedovner TA TESTEN: Har du stablet og fyrt mye med ved? Da bør vår egen ved-test være barnemat.

Slik murer du en koselig peis

Peiser og vedovner Det er mye godt selskap i et varmt og sprakende peisbål i kalde og mørke høstkvelder. Se hvordan vi bygde en flott og velfungerende peis i mur!

Med gasspeis i stua slipper du å forlate sofaen

Peiser og vedovner Du kan sitte godt plantet i sofaen med en fjernkontroll og styre peisen. Det er en av grunnene til å velge gasspeis. Morten Viste, fra RPT Gass, gir...

Slik kløyver du enkelt ved

Peiser og vedovner Med kun en lenke og en strikk går jobben unna.