Vask og vedlikehold av peisovn

Sjekk at peisen er ren, fri for sot og virker som den skal før fyringssesongen starter. Her er tipsene du trenger. 


Nå som høsten er over oss, begynner mange å fyre opp i peisovnene. Det er koselig og varmende med fyr på peisen, men peisovnen, pipa og alle bestanddeler bør være i god stand når du fyrer opp kubbene.

Avhengig av hvilken kommune du bor i, så skal du få tilsyn av feieren ved behov, og minst hvert fjerde år. Men uansett er høsten en god tid for å ta en sjekk på at alt er som det skal være. Heldigvis er det mye du kan gjøre selv, og flere av oppgavene er ganske overkommelige, selv for lekfolk.

Sjekk pakningssnoren

Før du begynner på arbeidet må du selvfølgelig forsikre deg om at alle deler av ovnen og røykrørene er avkjølt, og at peisen er tom for glør.

Fortsett deretter med å sjekke om røykrøret sitter godt fast. Mange røykrør er festet med en pakningssnor (glassbånd). Og hvis røykrøret sitter løst, bør du sannsynligvis skifte denne pakningssnoren. Dette forhindrer at det kommer falskt trekk inn i pipa fra denne ovsrøret, noe som vil redusere ovnens ytelse.

Det sitter også gjerne en pakningssnor rundt ovnsdøra, og denne blir slitt av at døra åpnes og lukkes jevnlig. Pakningssnoren går hele veien rundt kanten av døra, og sikrer at det ikke lekker luft inn gjennom døra. Men på et eller annet tidspunkt vil pakningssnoren bli så slitt at den ikke er tett lenger, og dette vil påvirke lufttilførselen.

En enkel metode for å sjekke om pakningssnoren tett, er å stikke et stykke papir mellom ovnen og døra, og så lukke døra. Hvis du klarer å dra papirbiten ut helt uten problemer, er det ikke tett nok, og du bør bytte pakningssnor.

Slik bytter du pakningssnor

Å skifte pakningssnor (glassbånd) er en forholdsvis grei jobb du kan gjøre selv. Du kan som regel få den gamle snora løs bare ved å dra i den. Deretter tar du en flat skrutrekker og skraper bort gamle limrester. Dette kan være litt kronglete, men absolutt overkommelig. Tilslutt limer du fast den nye snoren med keramisk lim. Sørg for å lese og følge bruksanvisninger nøye.

Pakningssnor, lim og øvrig ekspertise får du hos din lokale varmefagforhandler. Sjekk gjerne ovnen din en gang i året.

Sjekk varmeplatene

De fleste ovner er foret med varmeplater, i materialer som skamol (vermiculit) eller chamotte. Disse platene isolerer ovnen og sikrer at den holder på varmen. Slike varmeplater er ekstremt varmefaste, men er porøse og følsomme for støt og slag.

Det gjør ikke noe om platene har litt sprekker, men hvis de er så slitt at de faller fra hverandre, vil det påvirke forbrenningen negativt. Da er det på tide å bytte ut varmeplatene, og det er også noe du kan gjøre selv.

Du bør også sjekke at røykvenderplaten (som sitter i toppen av ovnen) er hel, sitter godt og ikke er bøyd ut av form. En utett eller skjev røykvenderplate kan i verste fall halvere ovnens virkningsgrad.

Du kan kjøpe plater som skal skjæres til, men det enkleste er å kjøpe et ferdig sett med plater som passer til vedovnen hos en vedovnforhandler. Her kan du også kjøpe hele sett, inkludert røykvenderplate og tilhørende metallramme.

Hold ovnen ren

(Foto: Harald Sola Berentsen)

 

Ovnsglasset bør også holdes rent. Her kan du bruke spesialvaskemidler for oppgaven, eller prøve dette trikset med kun vann og aske. Men pass på at det ikke er småstein i asken, dette kan ripe opp glasset.

Se også: Slik fjerner du sot fra ovnsglasset

Andre (kjerring)råd er å bruke vaskemidler som eddik, cola, salmiakk eller fin stålull for fjerne sot og skitt. På særlig gjenstridige flekker kan du bruke en skrape beregnet på keramiske komfyrer, et barberblad eller en stanley-kniv. Bare pass på å skrape skrått og forsiktig, så du ikke riper opp glasset.

Utvendig bør vedovnen rengjøres med litt forsiktighet. Bruk for eksempel en støvsuger med børstemunnstykke eller en tørr klut. Hvis ovnen er skjollete eller har andre kosmetiske småskader, kan du sette den inn med ovnssverte. Dette får du kjøpt hos peisforhandlere og utvalgte byggvarehandler.

Service for deg i tidsklemma

Hvis ovnsdøren eller håndtaket knirker eller er tung å åpne og lukke, kan du smøre hengslene med kobberfett, et veldig varmebestandig smøremiddel.

Hvis du sjekker og vedlikeholder ovnen din jevnlig, sikrer du at den er trygg, brenner godt og at den ser godt ut, rent estetisk.

Tipsene ovenfor er helt greie å gjennomføre for ufaglærte folk, men hvis du ikke har tid eller anledning til å gå over ovnen selv, eller rett og slett bare vil ha en fagmann til å ta jobben, kan du bestille service hos forhandleren eller produsenten.

I tilfelle kan du være trygg på at ovnen får service i henhold til gjeldende bransjestandard. Og det kan jo være betryggende, særlig hvis du har en veldig gammel eller veldig moderne ovn.

Kilder: Idenyt, Gjør det selv