Vi pusset opp ildstedet

Den gamle peisen ga ikke nok varme for Hedmarks sprengkalde vinternetter. Nå har familien fått både stiligere stue og varmere hus. – Å pusse opp ildstedet er enklere enn du tror, sier Monica Bruun.  


 – Vi flyttet inn i huset i 2011, og da gjorde vi først en del malearbeid først, siden det er en billig måte å pusse opp på. Den røde muren ved peisen var noe av det første vi malte over – den var lite pen, forteller Monica Bruun. 

Muren ble malt i mørk grått (Jotun Matrix), siden det er en nøytral farge og lett å kombinere med andre farger. Muren fungerer også som en kontrastvegg i familiens stue, som ellers er malt i Jotun Vanilje. Monica ville ikke ha hvit mur, siden den fort får sotflekker og krever mye vedlikehold. 

– Til oppussingen av muren brukte vi bare vanlig veggmaling – Lady 10, men det gikk med en del liter på det murbeistet, ler Monica. 

FØR: Peisen var stor, men varmet ikke opp stua engang. Den røde mursteinsveggen var noe av det første i huset som ble malt over …

Iskalde vintre 

Det første året fyrte de med den gamle peisen, men Monica og Roger var ikke fornøyde med ildstedet. 

– Selv med sprengfyring spredde den ikke varmen i huset, og peisen ble i tillegg glovarm på overflaten, noe som ikke er så bra med små barn i huset. Her har vi kalde vintre hvor det kan bli ned mot 30–40 minus, så vi er nødt til å ha gode fyringsmuligheter, forklarer Monica. Dermed røk den gamle peisen ut – og da var det bare å ta slegga fatt. 

– Vi rev alt selv, og det gikk veldig greit. Vi løftet av den øverste steinplata, hamret løs steinene, og fikk løftet ut peisinnsatsen. På en halvtime var den gamle peisen borte!  

Som ny varmekilde bestemte paret seg for en klebersteinsovn, siden den skulle holde godt på varmen. De valgte en høy modell på 1,5 meter fra Granit Kleber.

– Den kostet jo litt i innkjøp – rundt 40 000 – men den investeringen var det verdt. Klebersteinsovnen bruker ikke mye ved, og når vi fyrer om kvelden, er det fortsatt varmt i stua neste morgen. Vi har kappet og kløyvd veden selv, og har ennå ikke brukt opp lageret vi la oss opp for to år siden, forteller Monica. 

Vedkurven i aluminium er fra Kremmerhuset. 

Trekk fra kjelleren 

I tillegg til peisovnen, har familien hele to varmepumper i det 220 m2 store huset. 

– Den ene varmepumpa står i samme rom som  ovnen, så den er med på å spre varmen i resten av huset. Vi var nødt til å ha en ekstra varmepumpe siden vi har åpent ned til kjelleren, og det trekker nokså mye. Vi kunne ha gått for en varmepumpe med splittanlegg – med én utedel og to innedeler, men da vi gjorde investeringen for to år siden, var de ennå ikke effektive nok til et så stort hus. Vi gjorde en skikkelig varmeinvestering i 2012, men jeg nekter å sitte og fryse i mitt eget hus, sier Monica, som elsker å tenne i peisen: 

– Det er superherlig med knitring og levende flammer, så jeg bruker også ovnen mye for kosens skyld. Samboeren min er litt varm av seg, så han synes nesten jeg fyrer litt for mye, ler Monica. 

Alt i alt er paret svært fornøyde med oppussingen av ildstedet. 

– Ja, vi er fornøyde både med det utseendemessige og med varmeeffekten. En klebersteinsovn er virkelig noe jeg vil anbefale varmt, avslutter Monica Bruun. 

Veggklokka er fra Casa Interiør og koster 498 kr.

Prosjekt: ny peis 

HUSET: Familien bor i et hus fra 1983,  som de kjøpte i 2011. Huset er på 220 m2, og ligger i Rendalen kommune i Hedmark. 

HVEM: Samboerne Monica Bruun og Roger Bjørke sammen med sine to barn på 3 og 6 år.

KOSTNAD:  Hele oppussingen kom på 42 000 kr. Ovnen kostet 32 000 kr, montering av ovn kom på 5000 kr, resterende beløp ble brukt på maling, steinplate og ekstra murstein.

HVORDAN: Malte den røde mursteinsveggen i mørk grå, rev den gamle peisen som ikke varmet opp huset godt nok, og fikk satt inn en klebersteinsovn. 

SE MER: Monica blogger om oppussing, interiør og baking, sjekk ut forandringen på de andre rommene i huset på heriroa.blogspot.no.