Energihus gir utfordringer

Systemhus satset på ferdighus med integrerte solvarmeløsninger, men har opplevd at teori og praksis ikke er like enkelt.

Systemhus lanserte for noen år siden ideen om ferdighus med solvarme. Konseptet var et tidsriktig miljøprosjekt med støtte fra Enova, men har bydd på flere utfordringer for produsenten.

- Systemhus har alltid vært i forkant av utviklingen av boligbransjen i Norge. Dette gjelder ikke minst når det gjelder helse og miljø og i de senere år også innenfor design. Med utgangspunkt i vår prisvinnende bolig Karakter, fikk vi en henvendelse fra firmaet Solarnor, som leverer solvarmeteknologi. Vi ble fort enige om at moderne teknologi og moderne hus passet sammen, og det var derfor naturlig for oss å bli med i prøveprosjektet, forteller Anders Paulsen, markedssjef i Systemhus.

Solarnor leverer solvarmeanlegg og styringssystemer for boliger og har også samarbeidet med andre boligprodusenter om solteknologi på ferdighus.

Utfordringer i kø
- Solvarmeanlegget ble tilpasset Karakter av arkitekt Bjørn Larsen, som har jobbet lenge med slike løsninger. Neste skritt var å finne mulige kunder og hvilke av våre medlemsbedrifter som skulle bygge husene. Intensjonen i prosjektet var å bygge 10 slike hus, sier Paulsen.

Intensjoner var én ting, virkeligheten en annen. Det viste seg fort at det var flere utfordringer med å få dette på plass.
- Solvarmeanlegg stiller ganske strenge krav til beliggenhet og orientering. Videre påvirkes husets fasadeuttrykk vesentlig av solfangerne, og disse medførte også at flere vindu i fasaden måtte fjernes, noe som har betydning for lysfang og utsikt. Dette er kunden sjelden veldig begeistret over, sier Paulsen.

Etter mye innsats fikk Systemhus til slutt en byggherre fra Vestfold på banen.
- En annen modell av Karakter (tomannsbolig) ble tilpasset solvarme, og arbeidet med byggingen gikk i gang. Huset ble bygd og de innvendige installasjoner for solvarmeanlegget kom på plass. Så viste det seg at selve solfangerne som Solarnor skulle levere, ikke holdt kvalitetsmessig. Hele prosjektet ble dermed kraftig forsinket, sier Paulsen.

Satser videre på nye løsninger
Så langt har det vært mye arbeid, men lite å høste erfaring fra med henhold til eventuelle energigevinster. I følge Paulsen skal derfor prøveprosjektet avsluttes så snart solfangerne er montert på det huset som er bygd. Men Systemhus har fortsatt troen på solvarme, og arbeidet med å få solvarme på plass i Karakter har gitt dem verdifull erfaring som de nå tar med seg videre.

- Vi utvikler nå fremtidens passivhus, og i denne forbindelse vil solvarme kunne utgjøre et viktig element. Et av de viktigste momentene i et slik arbeid er at solvarmeanlegget må være planlagt og integrert i huset allerede på tegnebrettet. Dette er helt nødvendig for å få til gode løsninger både med henhold til estetikk og økonomi. Vi ser også på om solvarme kan tilpasses til noen av våre eksisterende boliger og gi et godt resultat totalt sett. Her kan det bli mye spennende fremover, sier Paulsen.

16. mars 2009
Mer om Smarthus og passivhus

Denne smartdusjen varmer opp vannet for deg

Blir denne smartdusjen en realitet kan du styre den med mobilen eller stemmen.

Derfor bør du gjøre om boligen til et smarthjem

Et smarthjem gjør hverdagen langt enklere. Men passer du ikke på, kan hjemmet ditt bli et enkelt bytte for de moderne tyvene.

Slik kan du få 100.000 til oppgradering av boligen

Nå er det nok å oppgradere til dagens energistandard for å få støtte fra Enova.

I 2020 styres livet med mobilen

Vi kan allerede styre lys, husalarm og og temperaturen i huset med mobilen, men det er bare starten. I 2020 skal til og med katteskålene og blomsterpott...

Smarthus - få full kontroll i hjemmet

Kunne du tenke deg å kutte strømforbruket, gjøre huset sikrere og få en enklere hverdag? Smarthus-systemer kan installeres i både gamle og nye hus, og...

Over til aktivhus

Jadarhus har i flere år bygd lavenergihus og smaker nå både på passivhus og aktivhus. Deres første Isobo Aktivbolig ble innviet under en høytidelighet den 18. oktober.

Varme- og energistyring i smarthus

Med varme- og energistyring i smarthus kan du benytte deg av nyeste teknologi for å spare energi og penger.

Passivhus er fremtiden

Passivhus er fremtiden i den nye lavenergihverdagen.

Plusshus neste skritt?

Plusshus produserer mer energi enn det forbruker. Vil vi se energiproduserende boliger i Norge i fremtiden?

Lanserer passive ferdighus

Lavenergihus lanseres nå som ferdighus.

Lysstyring i smarthus

Smarthusteknologien åpner for spennende løsninger innen lysstyring.

Hva er smarthus?

Smarthus er det nye moteordet innen boligbygging. Men hva er egentlig et smarthus?

Smart og energivennlig ferdighus

Med Smålandsvillaen ligger husprodusenten Myresjøhus i forkant av myndighetenes nye energikrav.

Avansert miljø- og energisparehus

Arkitekt Karen Steinsvik Reinholdtsen med mann og to barn, samt fem kolleger fra Steinsvik arkitektkontor, flytter i disse dager inn i nye eneboliger...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no