Bilde: flickrbruker: daviddaviddaviddaviddavid

Lysstyring i smarthus

Smarthusteknologien åpner for spennende løsninger innen lysstyring.

Smarthusteknologi er et samlebegrep på elektriske installasjoner som skal føre til bedre komfort, lavere energibruk, økt sikkerhet og enklere betjening for deg som boligeier. Og når man velger å installere smarthusteknologi i en bolig, er lysstyringen gjerne noe av det første man ser på.

- Lyset påvirker oss egentlig mye mer enn vi tror, sier Agnar Holen. Han er fagsjef for teknologiformidling i Nelfo og har god kjennskap til smarthusteknologien.

- Lyset styrer mye av døgnrytmen og sinnstemning og alt dette er ting vi bør tenke på når vi planlegger lyset i en bolig. Det viktigste er selvfølgelig å ha nok lys. Det er faktisk over nitti prosent av sanseinntrykkene våre som kommer fra synet.

 Men lys er komplisert. Det som fungerer i ett rom blir feil i et annet, og det som er godt lys for ett menneske er dunkel belysning for et annet.

Tid og sted avgjør
- Vi skal tenke på at vi trenger mer og mer lys jo eldre vi blir. Det en tjueåring opplever som godt lys kan en femtiåring kanskje oppleve som litt i mørkeste laget. Det som er viktig er at du har nok lys der du trenger lyset. På et soverom er det for eksempel viktigere å ha lys så du får sett innerst i klesskapet enn det kanskje er å lyse opp midten av sengen, sier Holen.

Når man skal kle et rom med lys, er det vanlig å starte med grunnbelysningen.
- Når denne er på plass, begynner det litt mer kunstneriske. Da snakker vi om effektbelysning, altså belysning som har til hensikt å lyse opp forskjellige detaljer for å gjøre dem mer synlige og fremheve dem, sier Holen.

Agnar Holen viser til hvordan effektbelysning kan brukes både som et visuelt grep og for å øke sikkerheten i boligen.

- Her er det brukt effektbelysning for å lyse opp trinnene i ei trap. Selvsagt er det stilig og fint, men det gir også sikkerhet. Det å lyse opp ett og ett trinn i trappene kan kanskje føre til at folk går litt tryggere opp og ned i akkurat denne trappen.

Sett stemningen

Mulighet til å variere lyssettingen er viktig, spesielt i rom som brukes til ulike tider av døgnet og til ulike formål.

- Hvis du skal lage ulike stemninger i et rom, for eksempel i stua, må du ha mulighet til å regulere forholdet mellom rombelysning og effektbelysning. Det er selvfølgelig en forutsetning at du kan lage ulike stemninger med sterkt lys og svakt lys. Det er klart det er mer behagelig å nyte et glass rødvin i litt dempet belysning enn det er å sitte i fullt flomlys, sier Holen.

Dimming er en viktig del av lysstyringen. Ikke bare gjør det lettere å regulere belysningen i rommet og dermed sette riktig stemning, men du kan også spare penger ved å benytte deg av dimmeren.

- Det mange ikke er klar over er at dimming kan være med og redusere vedlikeholdskostnadene dine på lys. Hvis du dimmer lyset med ti prosent, dobler du faktisk levetiden på selve lyspæren, sier Holen.

Design med lys
- Lys er mye smak og behag, men det som er moro er at du med enkle midler kan være din egen lysdesigner. Du kan lage et personlig preg på rommet og fremheve detaljer som du mener er viktig for hele inntrykket av rommet, sier Holen.

Synes du det er vanskelig å designe med lys, er det mulig å leie inn en lysplanlegger. Det behøver ikke koste så mye. Du kan lese mer om lyssetting i artikkelen Den viktige belysningen.

27. august 2009
Mer om Smarthus og passivhus

Denne smartdusjen varmer opp vannet for deg

Blir denne smartdusjen en realitet kan du styre den med mobilen eller stemmen.

Derfor bør du gjøre om boligen til et smarthjem

Et smarthjem gjør hverdagen langt enklere. Men passer du ikke på, kan hjemmet ditt bli et enkelt bytte for de moderne tyvene.

Slik kan du få 100.000 til oppgradering av boligen

Nå er det nok å oppgradere til dagens energistandard for å få støtte fra Enova.

I 2020 styres livet med mobilen

Vi kan allerede styre lys, husalarm og og temperaturen i huset med mobilen, men det er bare starten. I 2020 skal til og med katteskålene og blomsterpott...

Smarthus - få full kontroll i hjemmet

Kunne du tenke deg å kutte strømforbruket, gjøre huset sikrere og få en enklere hverdag? Smarthus-systemer kan installeres i både gamle og nye hus, og...

Over til aktivhus

Jadarhus har i flere år bygd lavenergihus og smaker nå både på passivhus og aktivhus. Deres første Isobo Aktivbolig ble innviet under en høytidelighet den 18. oktober.

Varme- og energistyring i smarthus

Med varme- og energistyring i smarthus kan du benytte deg av nyeste teknologi for å spare energi og penger.

Passivhus er fremtiden

Passivhus er fremtiden i den nye lavenergihverdagen.

Plusshus neste skritt?

Plusshus produserer mer energi enn det forbruker. Vil vi se energiproduserende boliger i Norge i fremtiden?

Lanserer passive ferdighus

Lavenergihus lanseres nå som ferdighus.

Populært med passivhus

Flere tusen passivhus planlegges i Norge. Se video lenger ned i saken.

Hva er smarthus?

Smarthus er det nye moteordet innen boligbygging. Men hva er egentlig et smarthus?

Smart og energivennlig ferdighus

Med Smålandsvillaen ligger husprodusenten Myresjøhus i forkant av myndighetenes nye energikrav.

Avansert miljø- og energisparehus

Arkitekt Karen Steinsvik Reinholdtsen med mann og to barn, samt fem kolleger fra Steinsvik arkitektkontor, flytter i disse dager inn i nye eneboliger...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no