Populært med passivhus

Flere tusen passivhus planlegges i Norge. Se video lenger ned i saken.

– Vi arbeider med en rapport som viser at flere tusen passivhus er under konkret prosjektering eller bygging, sier seniorforsker Tor Helge Dokka ved Sintef til Newswire.

Dokka mener utbredelsen av passivhus i Norge henger nøye sammen med hvor mange i byggebransjen som har kompetanse på å planlegge og bygge slike hus.

– Utbredelsen av passivhus har gått akkurat så fort som det er fornuftig i forhold til kunnskapen i byggebransjen. De siste fire årene har vi kurset rundt 200 arkitekter og ingeniører og kompetansen på passivhus ligger nå full på høyde med våre naboland Sverige og Danmark, sier Dokka.

Bygger kunnskap
Sintef utarbeider nå en plan for å innføre passivhus som standard.

– Utbredelsen av passivhus vil komme av seg selv når vi har et tilstrekkelig antall planleggere og byggekyndige som er i stand til å lage passivhus. Om seks år er hele byggenæringen gjennomsyret av kunnskap om passivhus, sier Dokka.

Norge vil i løpet av kort tid ha flere passivhus enn Sverige, mener han.

– Det er klare tegn til at norske utbyggere nå satser på passivhus. Om et par år vil vi ligge foran Sverige i antall passivhus. Der er det i dag 1500 slike hus, som utgjør én prosent av nybygde boliger.

Enova gir støtte
Passivhus har vesentlig lavere energibehov enn andre boliger, og Enova har siden 2006 gitt støtte til bygging av slike hus.

70 slike hus er bygget til nå, ifølge Enova. De fleste av dem er boliger, men det finnes også flere skoler og barnehager. Enova merker økende interesse fra utbyggere.

– Vi forventer en betydelig økning i antall søknader om passivhus allerede i år. Folk er opptatt av å bygge energivennlig, og passivhus er en riktig vei å gå for å redusere utslipp, sier sivilarkitekt Christian Hemmingsen i Enova.

Det koster mer å bygge passivhus enn vanlige boliger. Hvor mye dyrere det blir, avhenger blant annet av byggekostnader og salgspris.

– Merkostnadene ligger gjerne mellom 500 og 1500 kroner per kvadratmeter. Enovas støttesatser dekker inntil 60 prosent av de ekstra utgiftene man får ved å bygge et passivhus, sier Hemmingsen.

I klimaforliket på Stortinget var det enighet om å vurdere om det skal bli et krav om passivhusnivå for nybygg innen 2020. Det kan også komme lignende krav til rehabilitering av gamle hus.

Fakta om passivhus
* Passivhus er opprinnelig en tysk standard der et av kriteriene er at oppvarmingsbehovet ikke overskrider 15 kWh per m2 i året.

* Det er etablert en norsk standard som tar hensyn til vårt kalde klima og byggets størrelse. Typisk årlig forbruk for en bolig bygget ette denne standarden er 80 kWh/m2 i Oslo-klima.

* Sintef Byggforsk har utarbeidet kriterier til passivhus yrkesbygg som kan få støtte fra Enova. Standard Norge arbeider også med en egen standard for lavenergi yrkesbygg.

Kilder: www.enova.no, www.lavenergiboliger.no, www.husbanken.no

14. januar 2011
Mer om Smarthus og passivhus

Denne smartdusjen varmer opp vannet for deg

Blir denne smartdusjen en realitet kan du styre den med mobilen eller stemmen.

Er drømmen en enklere hverdag gjelder det å velge en leverandør du kan stole på.
Annonsørinnhold

Så lett kommer du i gang med et smarthus

– Har du først bodd i et smarthus går du aldri tilbake, sier eksperten.

Derfor bør du gjøre om boligen til et smarthjem

Et smarthjem gjør hverdagen langt enklere. Men passer du ikke på, kan hjemmet ditt bli et enkelt bytte for de moderne tyvene.

Slik kan du få 100.000 til oppgradering av boligen

Nå er det nok å oppgradere til dagens energistandard for å få støtte fra Enova. 

Smarte nyheter til huset

Vi har testet to teknikk-julegaver som gjør huset ditt enda smartere: De nye Play:5-høyttalerne fra Sonos samt en wifi-værstasjon fra Netatmo. 

I 2020 styres livet med mobilen

Vi kan allerede styre lys, husalarm og og temperaturen i huset med mobilen, men det er bare starten. I 2020 skal til og med katteskålene og blomsterpott...

Smarthus - få full kontroll i hjemmet

Kunne du tenke deg å kutte strømforbruket, gjøre huset sikrere og få en enklere hverdag? Smarthus-systemer kan installeres i både gamle og nye hus, og lar deg styre blant annet varme, lys, lyd og alarmer fra mobilen.

Over til aktivhus

Jadarhus har i flere år bygd lavenergihus og smaker nå både på passivhus og aktivhus. Deres første Isobo Aktivbolig ble innviet under en høytidelighet...

Varme- og energistyring i smarthus

Med varme- og energistyring i smarthus kan du benytte deg av nyeste teknologi for å spare energi og penger.

Passivhus er fremtiden

Passivhus er fremtiden i den nye lavenergihverdagen.

Plusshus neste skritt?

Plusshus produserer mer energi enn det forbruker. Vil vi se energiproduserende boliger i Norge i fremtiden?

Lanserer passive ferdighus

Lavenergihus lanseres nå som ferdighus.

Lysstyring i smarthus

Smarthusteknologien åpner for spennende løsninger innen lysstyring.

Hva er smarthus?

Smarthus er det nye moteordet innen boligbygging. Men hva er egentlig et smarthus?

Avansert miljø- og energisparehus

Arkitekt Karen Steinsvik Reinholdtsen med mann og to barn, samt fem kolleger fra Steinsvik arkitektkontor, flytter i disse dager inn i nye eneboliger...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no