Bilde: Nora Evensmo Hvistendahl

Derfor bør du gjøre om boligen til et smarthjem

Et smarthjem gjør hverdagen langt enklere. Men passer du ikke på, kan hjemmet ditt bli et enkelt bytte for de moderne tyvene.

– Vi får mat levert på døren hver uke. Med kodelås kan vi bestille mat selv om vi ikke er hjemme. Da bare låser vi opp døren med appen når de kommer og stenger når de går. I tillegg tar kameraet i gangen bilder av leveringen, sier Stine Bendixby Tautra.

Sammen med mann, to tvillinger på 1,5 år og en på 3,5 år bor hun i et smarthjem på Ullern i Oslo.

Et såkalt smarthjem er at boligen inneholder ulike tekniske funksjoner som gjør det enkelt å styre hjemmet automatisk.

Med et smarthjem kan du altså blant annet bestemme at lysene skal slukkes klokken halv 12 hver kveld, slippe nøkkel og få beskjed om at vaskemaskinen lekker vann før det utvikler seg til en lekkasje.

Så mye koster det

Bendixby Tautra forteller at de valgte å investere i et smarthjem for å gjøre hverdagen enklere og sikrere.

De har i dag både alarm og seriekoblede brannvarslere koblet opp til alarmsentral, kodelås, smartkamera, vanndetektorer, musedetektor og smartstyrt lys. Alle løsningene er fra alarmselskapet Verisure.

Smartproduktene er koblet opp til en app som gjør det enkelt for Bendixby Tautra å styre. På den måten kan hun til en hver tid styre alarm, dør og lys som hun vil, og få beskjed om forandringer i boligen.

I måneden betaler familien rundt 500 kroner for overvåkningstjenestene. Selve installeringen for alle smartproduktene kom på rundt 13 000 kroner. Selv om de har brukt noe penger på systemet, er Bendixby Tautra svært glad de valgte å investere i smartløsninger.

– Med hus på bakkeplan med store vinduer og små barn ønsket vi å sikre oss ordentlig. Da vi flyttet inn i huset og brukte mye penger på nye møbler, fant vi ut at denne summen var en liten investering som vi får mye igjen for over tid, sier hun.

– Nå vet jeg at det ikke kan komme inn noen og at hvis skjer noe så kan jeg raskt få hjelp, legger hun til.

 

Med smartløsninger kan du styre store deler av hjemmet fra telefonen. Foto: Verisure

– Vanskelig å hacke

Verisure er i dag et av alarmselskapene som tilbyr en rekke smartløsninger.

De leverer alt fra smartkontakter, smartkameraer og smartløsninger som sier ifra om endringer i hjemmet til mer klassiske alarmsystemer som styres via app.

Markedsdirektør i Verisure, Asbjørn Hansen forteller at de jobber aktivt med å levere tjenester som både gir folk en ekstra sikkerhet i hverdagen og som er praktiske.

– Det første fokuset vårt er sikkerhet, men det har også en stor verdi å gjøre ting praktisk i hverdagen. Vi har derfor et stort fokus på å gjøre det enklere å sikre hjemmet sitt, sier Hansen.

Er du redd for at noen kan hacke seg inn i systemet og overvåke deg, forteller Hansen at Verisure har et velprøvd system som det er vanskelig å hacke.

– Systemet vårt er velprøvd og er koblet på et eget nett som overvåkes kontinuerlig, nettopp for at det ikke skal kunne hackes. Oppstår det noe unormal aktivitet, vil vi oppdage det rask, sier Hansen.

Opplysningene som Verisure henter inn gjennom overvåkningstjenestene oppbevares i 7 dager før de slettes. Dette gjelder for bildene som overvåkningskameraet til Verisure tar ved tyveri og brann. Opplysningene brukes til å verifisere årsaken til utløst alarm.

Dette må du vite om sikkerheten

Så om du ønsker å gjøre hverdagen enklere og mer automatisert, kan smartløsninger være noe for deg. Men du bør også vise viss skepsis til de ulike løsningene.

Fagdirektøren for teknologi i Datatilsynet, Atle Årnes, forteller at det er flere sikkerhetsmessige utfordringer knyttet til smartløsninger.

– Vi har i dag mye erfaring med at mobilene våres oppdateres, både operativsystemet og appene. Slik må vi også tenke når det kommer til de nye smartløsningene. Oppdateres ikke utstyret jevnlig, vil sikkerheten bli utfordret over tid, sier han.

– Utstyret kan altså være sikkert når du kjøper det, men over tid er ikke løsningene man hadde før gode nok. Sikkerhet er en ferskvare. Det er derfor viktig å spørre leverandøren om hvilke tiltak de gjør for å bevare sikkerheten senere, og ikke bare akkurat nå. 

Hvor godt sikret utstyret er varierer fra produsent til produsent. Årnes anbefaler derfor å sette seg godt inn i vilkårene.

– Virksomhetene som lever av at folk er sikre på løsningene deres, vil trolig sørge for at sikkerheten er tilstrekkelig. Kjøper du derimot billig utstyr fra en ukjent produsent som ikke leverer bekreftelser på at sikkerheten blir ivaretatt, bør du tenke deg om to ganger. Sikkerhet koster penger, sier Årnes.

Hold deg oppdatert på det siste innen hus og hage – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

12. desember 2016
Mer om Smarthus og passivhus

Denne smartdusjen varmer opp vannet for deg

Blir denne smartdusjen en realitet kan du styre den med mobilen eller stemmen.

Er drømmen en enklere hverdag gjelder det å velge en leverandør du kan stole på.
Annonsørinnhold

Så lett kommer du i gang med et smarthus

– Har du først bodd i et smarthus går du aldri tilbake, sier eksperten.

Slik kan du få 100.000 til oppgradering av boligen

Nå er det nok å oppgradere til dagens energistandard for å få støtte fra Enova.

I 2020 styres livet med mobilen

Vi kan allerede styre lys, husalarm og og temperaturen i huset med mobilen, men det er bare starten. I 2020 skal til og med katteskålene og blomsterpott...

Smarthus - få full kontroll i hjemmet

Kunne du tenke deg å kutte strømforbruket, gjøre huset sikrere og få en enklere hverdag? Smarthus-systemer kan installeres i både gamle og nye hus, og...

Over til aktivhus

Jadarhus har i flere år bygd lavenergihus og smaker nå både på passivhus og aktivhus. Deres første Isobo Aktivbolig ble innviet under en høytidelighet den 18. oktober.

Varme- og energistyring i smarthus

Med varme- og energistyring i smarthus kan du benytte deg av nyeste teknologi for å spare energi og penger.

Passivhus er fremtiden

Passivhus er fremtiden i den nye lavenergihverdagen.

Plusshus neste skritt?

Plusshus produserer mer energi enn det forbruker. Vil vi se energiproduserende boliger i Norge i fremtiden?

Lanserer passive ferdighus

Lavenergihus lanseres nå som ferdighus.

Lysstyring i smarthus

Smarthusteknologien åpner for spennende løsninger innen lysstyring.

Hva er smarthus?

Smarthus er det nye moteordet innen boligbygging. Men hva er egentlig et smarthus?

Smart og energivennlig ferdighus

Med Smålandsvillaen ligger husprodusenten Myresjøhus i forkant av myndighetenes nye energikrav.

Avansert miljø- og energisparehus

Arkitekt Karen Steinsvik Reinholdtsen med mann og to barn, samt fem kolleger fra Steinsvik arkitektkontor, flytter i disse dager inn i nye eneboliger...