Bilde: GETTY IMAGES OG PRODUSENTENE (xControl-bilder: Nicki Twang)

Smarthus - få full kontroll i hjemmet

Kunne du tenke deg å kutte strømforbruket, gjøre huset sikrere og få en enklere hverdag? Smarthus-systemer kan installeres i både gamle og nye hus, og lar deg styre blant annet varme, lys, lyd og alarmer fra mobilen.

Det er midt på dagen, og huset ditt sover. Lysene er av, innetemperaturen er senket og alarmen ble skrudd på idet familien lukket utgangsdøra om morgenen.

Idet du kommer hjem fra jobb, blir lyset i gangen tent, og radioen på kjøkkenet slår seg på. Nå skal det lages middag! Huset er igjen godt og varmt, og det smarte styringssystemet har tatt høyde for at temperaturen ute har sunket til femten minus i løpet av dagen.

Et styringssystem kan styre nesten alt – også inngangsdøren. Fra appen kan du slippe inn håndverkeren eller barn som har glemt nøkkel. 

Etter middag samles familien i stua, og du trykker på «kino»-knappen i appen som styrer huset. Vips, så går persiennene ned, lyset dimmes og tv-en skrus på. Når det er sengetid, slipper dere å ta runden i huset for å slukke alle lys – et trykk på bryteren, og huset er så mørklagt som du vil ha det.

Du har én fjernkontroll for alt: Tv, radio, inngangsdør, gasspeis, lys og varme kan styres med ett tastetrykk. 

Og mens familien sover, skrur varmtvannsberederen seg av i noen timer, slik at du sparer på strømmen – men den rekker fortsatt å varme opp vannet til morgendusjen. Når du våkner neste morgen, er morgenkaffen allerede klar på kjøkkenet. 

Gjør hverdang enklere 

 Alle disse scenariene er mulig om du installerer et såkalt smarthus-system i boligen. De siste årene har denne teknologien blitt så tilgjengelig at du og jeg kan få glede av den.  

– Mange har den samme innstillingen til konseptet smarthus som til flyvende biler – de tror det kommer først om ti år, smiler Øystein Kolberg, markedssjef hos Eaton.

Han tror smarthus blir viktigere og viktigere fremover, særlig med tanke på enøk-tiltak i hjemmet. Eatons system heter xComfort, og er foreløpig på plass i rundt 10 000 norske hjem. Det installeres av elektrikere, og er et trådløst system som i prinsippet lar deg styre alt som går på strøm i huset.

Masterbryter: Med ett klikk skrur man av lys og annet som skaper unødig strømforbruk. 

 

Hverdagsfunksjonene styres via brytere på veggen, og de mer avanserte funksjonene kontrollerer du via et panel eller en app på smarttelefonen eller nettbrettet. Her får du også full oversikt over strømforbruket ditt. 

– Appen er veldig enkel å bruke – også for den eldre generasjonen. Du kan styre blant annet varme, lys, ventilasjon og solskjerming, og om alarmen går, fryseren ryker eller du har en vannlekkasje, får du melding på mobilen, forklarer Kolberg.

Har du elektrisk lås, kan du til og med sitte på kontoret og åpne utgangsdøra for håndverkeren.

Dockingstasjon for iPad med induktiv lading (iPaden sitter fast ved hjelp av en magnet). 

Mye strøm å spare 

xComfort-systemet koster fra 30 000 for grunnpakken, som gir deg mulighet til å styre varmesoner i huset.

Deretter kan du bygge ut med flere komponenter etter behov. 

– I et vanlig trehus kan du spare mellom 20-40 % på oppvarming ved å installere et styringssystem, forteller Øystein Kolberg.

Du kan også styre frittstående lamper via pluggbare enheter. Vanligvis bygges dette inn. 

 

Med xComfort kan du også få en utendørs sensor som lærer seg hvordan utetemperaturen påvirker innetemperaturen i ditt hus, og deretter regulerer oppvarmingen automatisk.

Du kan legge inn at temperaturen senkes om natta, og når familien er ute av huset på dagtid.

– En av kundene våre er flyvertinne og er mye ute og reiser. Da setter hun huset i sparemodus, samtidig som hun har mulighet til å fjernstyre slik at hun kan varme opp fellesarealer og sønnens soverom dersom han skulle komme hjem mens hun er borte. Hun har spart mye penger på energi! 

Innovativ stikkontakt 

Vil du ha et smartere hjem uten å måtte tilkalle elektriker? Det norske firmaet Home Control har utviklet en egen patentert stikkontakt med innebygd smartteknologi.

Denne stikkontakten kjøper du i butikken (kr 450 for et dobbeltstikk), og alt du deretter kobler til av elektrisk utstyr, kommuniserer via en styringsenhet som du plugger inn i routeren din. Deretter kan du styre lys, varme og mye mer via en app. 

– Et smarthus skal være energieffektivt og sikkert, med mulighet til å legge opp planer for varmestyring i hvert rom. Vi har fokus på brukervennlige produkter, som er lett å bygge på, og med appen får du all kontroll inn i ett system, forklarer Yngar Pettersen, daglig leder i Home Control. 

Dette smarthus-systemet er gjør-det-selv-vennlig, og du velger selv i hvilket tempo du vil installere de enkelte Home Control-enhetene.

Et smarthjem kan nesten oppleves som magisk. Bli til lys! I virkeligheten trenger du knapp eller mobil, men hvem vet hva fremtiden bringer?

 

De fås kjøpt både som startsett og som tilleggskomponenter på Elkjøp fra november i år (startsett med styringsenhet og to led-lyspærer, kr 1500, deretter kr 150 for hver lyspære).

– Stikkontaktene er Nemko-sertifiserte, og det er både trygt og lovlig å montere disse selv. Vi vil lage ting som er så enkle som mulig for brukeren, og du trenger bare to klikk for å legge til nye elementer i styringssystemet, forklarer Yngvar Pettersen, daglig leder i Home Control.

Gründerne satser stort fremover, både i Norge og internasjonalt, og nye produkter er på vei – blant annet en komfyrvakt som kan monteres i taket, og muligheter til å styre lydsystemer som Sonos.

En ny sikkerhetstjeneste blir også lansert neste år, og trådløse overvåkningskameraer er allerede på plass. 

Henter værdata 

I stedet for en utendørs sensor, baserer den automatiske varmestyringen til Home Control seg på oppdaterte værdata fra metereologisk institutt – basert på postnummeret du har oppgitt.

– Etter to uker har systemet lært seg hvordan akkurat ditt hus varmes opp. Og når du kobler til panelovnen din, kan vi garantere deg 30% mindre strømforbruk per ovn, noe som vil synes på strømregningen, lover Pettersen i Home Control.

Lokale tilbydere

Det finnes mange ulike smarthus-systemer, og tilbudet varierer litt med hvor i landet du bor.

Smartly-systemet til Lyse Energi har fått mye oppmerksomhet, men finnes foreløpig bare på Vestlandet, i dekningsområdet til Lyse Elnett.

De ser for seg å utvide til resten av landet etter hvert (les mer på Smartly.no).

Trygge Rom i Bærum/Akershus selger DeltaDore, som også er en trådløs løsning som styres fra en app:

Styring av DeltaDore-systemet kan f.eks gjøres vi iPaden. 

– Elektrikeren legger inn små radiosendere i lysbrytere og stikkontakter slik at alt elektrisk utstyr kan snakke sammen. Vi har en enkel app som lar deg kontrollere alt fra lys, varme og solskjerming, men du kan også bruke et kontrollpanel i huset. Du kan starte smått og bygge på systemet etter hvert, og en typisk installasjon i en gjennomsnittsbolig er langt rimeligere enn mange tror, forteller Svein Inge Myhre i Trygge Rom.

Les mer om systemet deres på tryggerom.no eller stork.no/deltadore. 

1. desember 2014
Mer om Smarthus og passivhus

Denne smartdusjen varmer opp vannet for deg

Blir denne smartdusjen en realitet kan du styre den med mobilen eller stemmen.

Derfor bør du gjøre om boligen til et smarthjem

Et smarthjem gjør hverdagen langt enklere. Men passer du ikke på, kan hjemmet ditt bli et enkelt bytte for de moderne tyvene.

Slik kan du få 100.000 til oppgradering av boligen

Nå er det nok å oppgradere til dagens energistandard for å få støtte fra Enova.

I 2020 styres livet med mobilen

Vi kan allerede styre lys, husalarm og og temperaturen i huset med mobilen, men det er bare starten. I 2020 skal til og med katteskålene og blomsterpott...

Over til aktivhus

Jadarhus har i flere år bygd lavenergihus og smaker nå både på passivhus og aktivhus. Deres første Isobo Aktivbolig ble innviet under en høytidelighet...

Varme- og energistyring i smarthus

Med varme- og energistyring i smarthus kan du benytte deg av nyeste teknologi for å spare energi og penger.

Passivhus er fremtiden

Passivhus er fremtiden i den nye lavenergihverdagen.

Plusshus neste skritt?

Plusshus produserer mer energi enn det forbruker. Vil vi se energiproduserende boliger i Norge i fremtiden?

Lanserer passive ferdighus

Lavenergihus lanseres nå som ferdighus.

Populært med passivhus

Flere tusen passivhus planlegges i Norge. Se video lenger ned i saken.

Lysstyring i smarthus

Smarthusteknologien åpner for spennende løsninger innen lysstyring.

Hva er smarthus?

Smarthus er det nye moteordet innen boligbygging. Men hva er egentlig et smarthus?

Smart og energivennlig ferdighus

Med Smålandsvillaen ligger husprodusenten Myresjøhus i forkant av myndighetenes nye energikrav.

Avansert miljø- og energisparehus

Arkitekt Karen Steinsvik Reinholdtsen med mann og to barn, samt fem kolleger fra Steinsvik arkitektkontor, flytter i disse dager inn i nye eneboliger...