Norge har billigst nettleie

Oslo (NW): Norske strømkunder betaler minst i nettleie i Europa. Det slår EU-kommisjonen fast i en ny rapport.
For hver kilowattime strøm vi bruker, betaler vi i gjennomsnitt om lag 25 øre i nettleie, utenom avgifter. Det er halvparten av det strømkunder i land som Tyskland og Belgia betaler. Prisen er også flere øre lavere enn i andre nordiske land.

– Den viktigste årsaken til at vi kommer best ut, er at en så stor del av energiforbruket i Norge er strøm. Vi bruker nettet så mye at prisen per kilowattime som passerer gjennom nettet blir relativt liten, sier kommunikasjonsdirektør Kristian Pladsen i Energibedriftenes landsforening (EBL) til nyhetsbyrået Newswire.

Tredelt regning

Nettleie er prisen vi betaler for å få strømmen fraktet rundt, og den dekker drift, vedlikehold og utbygging av strømnettet.

En vanlig strømregning består av tre nesten like store deler. Det er prisen for strømmen, nettleien og avgifter til staten.

– Flere strømkunder har det siste året reagert på økt nettleie. Det skyldes i hovedsak at staten har ført forbruksavgiften på strøm over til nettleien, sier Kristian Pladsen.

Grunnen til dette er at flere bytter strømleverandør ofte, mens de holder seg til samme nettselskap.

Viktig vedlikehold

Fra nyttår var det kun fire av ti nettselskaper som økte nettleien, og de gjorde det med i gjennomsnitt knappe fem prosent. Flere selskaper reduserte nettleien. På samme tid i fjor var det seks av ti bedrifter som økte nettleien.

– Selskapene som økte nettleien gjorde det blant annet for å dekke inn utgifter til nødvendig vedlikehold. Når forbruket blir lavere enn beregnet, slik det ble i 2003, synker inntektene til nettselskapene siden det da går færre kilowattimer gjennom nettet, sier Pladsen.

Han sier behovet for vedlikehold er like stort om vi bruker mye eller lite strøm.

– Derfor måtte vi i ettertid justere opp prisen per kilowattime, slik at vi totalt fikk inn nok til vedlikehold, sier Kristian Pladsen.
23. oktober 2008
Mer om Strømpriser og avtaler

Enkelt å bytte strømleverandør

Norske forbrukere betaler hvert år over en halv milliard mer til kraftleverandørene, enn hvis de hadde benyttet seg av de billigste strømavtalene. Det er enkelt å bytte strømleverandør.

Få tilbake penger ved strømbrudd

Forsvinner strømmen i flere timer, har du rett på å få tilbake penger. Se hvor mye du kan få her.

Betaler du for mye for strømmen?

Velger du riktig strømavtale, kan du spare flere tusen kroner i året. Nå har Forbrukerrådet lansert en ny strømportal hvor du enkelt kan sammenligne...

Elsertifikatplikt - Blir det dyrere strøm fra nyttår?

Fra nyttår innføres elsertifikatplikt for alle strømleverandører. Det medfører et påslag i prisen for deg som forbruker. Men gir det dyrere strøm?

Slik velger du strømleverandør

Laveste pris per kWh gir ikke alltid den billigste strømmen. Her forklarer vi hvorfor – og gir deg råd om hvordan du velger den beste strømleverandøren.

Ta kontroll over strømmen

Velg riktig strømleverandør og ta kontroll over strømmen. Vi viser deg hvordan.

Slik takler du høye strømregninger

En uvanlig kald og tørr vinter har ført til høye strømpriser, og nå kommer regningene for vinterens varme.

Sjekk strømprisen der du bor

Har du oversikt over hvor du finner billig strøm? Konkurransetilsynets nettsider gir deg oversikten - til enhver tid.

Hvorfor så høy strømpris?

Mange undres over hvorfo strømprisene er så høy som de er. Vi i Villa har stilt noen spørsmål til Gunnar Kvassheim (V) og Børge Brende (H), henholdsvis...

Rett valg reduserer regningen

De høye strømprisene er kommet for å bli. Det krever at nordmenn må styrke fokus når det gjelder produktvalg med gode isolerende egeneskaper når nye prosjekter planlegges og gamle renoveres. Dette gjelder særlig vinduer og glasspartier som er den delen av vegg- og takflater hvor varmegjenomgangen er størst.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no