Bilde: Colourbox

Ta kontroll over strømmen

Velg riktig strømleverandør og ta kontroll over strømmen. Vi viser deg hvordan.

Det å velge riktig strømleverandør kan virke som et ugjennomtrengelig prosjekt. Det er en jungel av tilbud der ute, men med litt hjelp er det mulig å finne frem i villnisset.

- Når det gjelder strøm, er det mange som synes det er vanskelig å velge riktig leverandør. Men det er faktisk ganske lett, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank1 og kjent fra TV3s Luksusfellen.

- Konkurransetilsynet har en egen nettside hvor alle strømleverandørene er listet opp og man kan se hvilken som er best i pris, enten det er variabel pris, spot pris eller fast pris. Der kan du gå inn og velge den leverandøren som gir det beste tilbudet der du bor. Det er faktisk veldig lett, sier han.

 

Fritt marked
Når du betaler strømregning, betaler du egentlig for tre ting. Du betaler for den strømmen du faktisk bruker, du betaler for å få den fraktet hjem til deg, og du betaler avgifter til staten. Her skal vi fokusere på det du betaler for strømbruket.

- Kraftmarkedet er fritt. Det betyr at du selv velger hvem du vil kjøpe strømmen din fra, sier Kristian M. Pladsen, kommunikasjonsdirektør i Energibedriftenes landsforening.

Det første valget du må gjøre, er derfor å velge strømleverandør. Da kan du gjøre som Gundersen foreslo, og gå inn på Konkurransetilsynets sider og finne frem til beste leverandør i ditt område.

- Når du har valgt strømleverandør, må du gjøre et valg til, og dette valget er minst like viktig. Og det er hva slags type strømavtale ønsker du å kjøpe. Det som er avgjørende for det siste valget, det er din egen økonomi. Hvor romslig eller trang økonomi har du? Det er det avgjørende i forhold til hvilken type stømavtale du velger, sier Pladsen.

Fast eller varierende pris?
Strømavtaler finnes det mange typer av, men det koker ned til to hovedgrupper: fast pris og variabel pris.

- Fast pris er for deg som vil ha null risiko. Da går ikke prisen opp, men den går heller ikke ned. Den ligger fast. Det betyr at strømleverandøren som du kjøper strømmen fra, tar den risikoen for deg, og det må du betale forsikringspremie for - det blir et tillegg i prisen. Men til gjengjeld får du full sikkerhet for at det ikke blir noen prissvingninger, forklarer Pladsen.

- Hvis du på den annen side har lyst å ta den risikoen fordi du tenker at du kanskje kan tjene på det om strømprisen går ned, og hvis du har råd til å ta den risikoen, da kan du velge den andre hovedtypen, som er varierende pris. Da betaler du ikke for å slippe risikoen, slik at hvis strømprisen går lavt, så tjener du på det, men til gjengjeld taper du også på det om strømprisen går høyt.

Slik bytter du leverandør
Hvis du etter en titt på Konkurransetilsynets sider har fått lyst til å skifte strømleverandør, er det en ganske grei sak å ordne.

- Da velger du hvilken strømleverandør du vil skifte til, ringer dem og sier du ønsker å bli kunde hos dem. Da vil denne strømleverandøren i de fleste tilfeller bare kunne ringe nettselskapet og gi beskjed om dette, og så vil kundeforholdet ditt bli overført til den nye leverandøren, forklarer Pladsen.

For å få skiftet strømleverandør, er det et par ting du må ha med av informasjon.
- Du må jo ha riktig navn og riktig adresse i forhold til hvor strømmen skal brukes. I tillegg må du ha noe som heter målepunkt ID. Det er rett og slett ditt unike nummer som står på fakturaen som du får fra nettselskapet ditt. Med de tingene på plass kan du veldig kjapt og enkelt skifte strømleverandør, forsikrer Pladsen.

- Det som angår kraftmarkedet og strømprisen din er selvsagt mye mer omfattende enn alt dette her. Men et sted hvor du kan finne både enkel og mer dyptgående informasjon er på Kraftkartet. Der står det meste, avslutter Pladsen.

2. september 2011
Mer om Strømpriser og avtaler

Enkelt å bytte strømleverandør

Norske forbrukere betaler hvert år over en halv milliard mer til kraftleverandørene, enn hvis de hadde benyttet seg av de billigste strømavtalene. Det er enkelt å bytte strømleverandør.

Få tilbake penger ved strømbrudd

Forsvinner strømmen i flere timer, har du rett på å få tilbake penger. Se hvor mye du kan få her.

Betaler du for mye for strømmen?

Velger du riktig strømavtale, kan du spare flere tusen kroner i året. Nå har Forbrukerrådet lansert en ny strømportal hvor du enkelt kan sammenligne...

Elsertifikatplikt - Blir det dyrere strøm fra nyttår?

Fra nyttår innføres elsertifikatplikt for alle strømleverandører. Det medfører et påslag i prisen for deg som forbruker. Men gir det dyrere strøm?

Slik velger du strømleverandør

Laveste pris per kWh gir ikke alltid den billigste strømmen. Her forklarer vi hvorfor – og gir deg råd om hvordan du velger den beste strømleverandøren.

Slik takler du høye strømregninger

En uvanlig kald og tørr vinter har ført til høye strømpriser, og nå kommer regningene for vinterens varme.

Sjekk strømprisen der du bor

Har du oversikt over hvor du finner billig strøm? Konkurransetilsynets nettsider gir deg oversikten - til enhver tid.

Hvorfor så høy strømpris?

Mange undres over hvorfo strømprisene er så høy som de er. Vi i Villa har stilt noen spørsmål til Gunnar Kvassheim (V) og Børge Brende (H), henholdsvis...

Rett valg reduserer regningen

De høye strømprisene er kommet for å bli. Det krever at nordmenn må styrke fokus når det gjelder produktvalg med gode isolerende egeneskaper når nye...

Norge har billigst nettleie

Oslo (NW): Norske strømkunder betaler minst i nettleie i Europa. Det slår EU-kommisjonen fast i en ny rapport.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no