Mange typer varmepumper

De fleste kjenner etter hvert til luft/luft varmepumper, men det finnes en rekke ulike varianter.

<!– –>

Økt komfort: Hos familien Aker synes de at varmepumpen har vært en god investering.

Her er en oversikt:

Luft/luft varmepumpe
En luft-til-luft varmepumpe henter varme fra uteluften, og avgir varme ved å sirkulere inneluften gjennom innedelen av varmepumpen. Samtidig vil filtre i innedelen rense luften for støv og partikler.

Luft/vann varmepumpe

En luft-til-vann varmepumpe henter varme fra uteluften og avgir varmen inne via vannbåren gulvvarme eller radiator. Fordelen med vannbårent distribusjonssystem er bedre varmedistribusjon og jevnere temperatur.

Jordvarmepumpe
En jordvarmepumpe utnytter den lagrede solenergien i bakken, og avgir varmen inne i boligen med et vannbårent distribusjonssystem. En slange som er mellom 150 og 400 meter graves ned på ca. 1 meter dypde

Bergvarmevarmepumpe
En bergvarmepumpe henter varme fra grunnfjellet og avgir denne med et vannbårent distribusjonssystem. Et borehull har normalt en dypde på 60 – 200 meter avhengig av energibehov.

Sjøvannsvarmepumpe
En sjøvannsvarmepumpe henter varme fra sjøvann og avgir denne inne i boligen med et vannbårent distribusjonssystem. Sjøvann på en viss dypde holder tilnærmet lik temperatur hele året

Grunnvannsvarmepumpe
I et varmepumpesystem med grunnvann pumper man grunnvann opp til en varmeveksler hvor man henter ut varmen. En grunnsvannsvarmepumpe forutsetter at det er tilstrekkelige mengder grunnvann tilgjengelig.

Avtrekksvarmepumpe
En avtrekksvarmepumpe henter varme fra ventilasjonsluft som trekkes ut fra våtrom og kjøkken. Denne varmen kan benyttes til forvarming av tilluft og oppvarming av tappevann.
Kilde: NOVAP

Sjekkliste
Det er tre viktige punkter som bør sjekkes når du skal investere i en varmepumpe.
* Den bør ha iverter-teknologi, eller regulerbar motorhastighet. Dette gir bedre kontroll over innetemperaturen.

* Kjølemedium: A410R. Det advares mot den eldre varianten R-22, fordi den ikke vil virke ved lavere utetemperaturer enn 10 C. R-22 vil også fases ut av markedet i løpet av 2010.

* Energiklasse A gir mest varme igjen for strømmen.