Bilde: Miba

Ta vare på varmepumpa

Få mest mulig ut av varmepumpa med godt vedlikehold.

Luftvarmepumper har blitt et vanlig fenomen i norske boliger. Hvert år selges rundt 80 000 varmepumper her til lands. De surrer og går og holder boligene våre varme, men hvor flinke er vi til å ta vare på varmepumpene.

Godt vedlikehold er nødvendig for å få utnyttet varmepumpa best mulig. Luftvarmepumper har både enn innedel og en utedel. Begge deler trenger en sjekk iblant. Uten litt omtanke for luftvarmepumpa, kan du ende opp med høyere strømregning enn nødvendig.

Luftgjennomstrømning
- Det viktigste du kan gjøre er å rense filteret på innsiden slik at det kommer tilstrekkelig luft gjennom, sier daglig leder i Norsk varmepumpeforening (NOVAP), Bård Baardsen.

Luftvarmepumper henter energi fra uteluften og leverer energi i form av varm luft innendørs. Dermed er det viktig at luftdistribusjonen ikke blokkeres av støv i filteret. For å oppnå optimal luftgjennomstrømning, bør du rense filteret hver fjortende dag. Det letteste er å gjøre det med en støvsuger mens du først er i gang å støvsuge resten av huset.

God luftgjennomstrømning er viktig også for utedelen av varmepumpa.

- Ta også et ettersyn ute iblant og sjekk at det ikke har samlet seg løv eller lignende rundt varmepumpa, anbefaler Baardsen.

Få service på varmepumpa
Varmepumpa bør helst plasseres slik at den er skjermet fra vær og vind, men likevel har god lufttilgang. Hvis varmepumpa står slik til at nedbøren treffer den, bør du på snørike dager passe på at den ikke snør ned.

Før sesongen starter for alvor, kan det også være en idé å få tatt en service på varmepumpa.

- Vi mener det ikke er nødvendig med årlig service, men 2-3 år mener vi et fornuftig serviceintervall. Årsaken til at vi anbefaler dette, er at det kan være feil på varmepumpa, slik det kan være feil på andre varer. Problemet er at det kan være vanskelig å oppdage en slik feil uten service. Da risikerer du å bruke mer strøm enn nødvendig og du kan få mer slitasje på varmepumpa, sier Baardsen.

26. oktober 2009
Mer om Varmepumpe
ANNONSØRINNHOLD

Varmepumpe - også til bruk på sommeren!

God hjelp mot både pollenplager, hetebølger og regntunge sommerdager.

Hvilken varmepumpe passer best til din bolig?

Varmepumper blir stadig vanligere og har erstattet elektriske panelovner og oljefyr. Den er en god investering for både miljøet og lommeboken. Men...

Hvilken varmepumpe bør du velge?

Har du lenge vurdert å montere en varmepumpe, men er usikker på hvilken du skal velge? Vi har rådene som tilpasser seg din bolig.

10 ting du må vite om varmepumper

Varmepumper er praktisk, miljøvennlig og strømbesparende, men hva skiller egentlig de ulike variantene fra hverandre? Vi hjelper deg å finne riktig pumpe til din bolig.

Het sommer for varmepumper

Norge er i toppen når det gjelder boliger med varmepumper. Den varme sommeren i år fikk mange til å oppdage at varmepumper har to funksjoner.

Slik blir varmepumpen aircondition

På de varmeste sommerdagene er det behagelig å kunne kjøle seg ned, og din egen aircondition trenger ikke være langt unna. De fleste nye vann-til-vann...

Bytt ut oljefyren med varmepumpe

Med høye priser på olje og parafin kan du redusere energikostnadene betraktelig ved å bytte fra olje og parafin til varmepumpe.

Fungerer varmepumpa på kalde dager?

Lurer du på om varmepumpa fungerer på svært kalde dager? Svaret er ja!

Hvilken varmepumpe passer for deg?

Det finnes ulike systemer for varmepumper. Hvilken varmepumpe passer boligen din best?

Slik utnytter du varmepumpa best

Utnytt varmepumpa riktig og oppnå best mulig effekt.

Varme fra kjølig fjellgrunn

Kjølig fjellgrunn kan gi varme boliger.

Gir info om varmepumper

Nytt nettsted skal gi informasjon til varmepumpeinteresserte.

Gir varmepumper luftveisproblemer?

Er varmepumper et reelt alternativ for mennesker med luftveisproblemer?

Varmepumper

Varmepumper henter energi fra naturens egne kilder; jord, sjø, berg og luft.

Hvor bør du plassere varmepumpen?

Hvor du plasserer varmepumpen, har mye å si for hvor effektiv den er.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no