Ingenting er som å leke på et oppvarmet gulv synes Anette og Marlene Carlstad. Foto: Trond Folckersahm.
Ingenting er som å leke på et oppvarmet gulv synes Anette og Marlene Carlstad. Foto: Trond Folckersahm.

Vannbåren varme - vanlig i nye hus

Vannbåren varme er blitt vanlig. Halvparten av alle hus bygges nå med vannbåren varme - sunn varme og sparing av strøm er hovedårsaken.
Veggutgavene av varmepumper monteres som regel rett under taket. (Foto: Toshiba)
Vannbårne varmesystemer installeres nå i 50-60 prosent av alle nye hus og bygg. De siste årene har det vært en markant økning, sier teknisk direktør Ole Larmerud i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening (NRL).  Helt nøyaktige oversikter lages ikke, men Larmerud baserer anslaget på salgstall fra landets rørgrossister. Sunn varme
Vannbåren varme gjør at du kan bytte fra den ene energikilden til den andre. Vannet i rørene i gulvet eller i radiatorene kan varmes opp av olje, strøm, gass, pellets eller varmepumpe.
Vannbåren varme i blokkleiligheter og næringsbygg er i praksis radiatorer, mens det i bolighus betyr at oppvarmet vann ledes gjennom små rør i gulvet. – Gulvvarme er en sunnere og bedre varme enn strålevarme fra veggen. Det er i føttene vi har termostaten vår. Er du varm på føttene, blir du varm i resten av kroppen også. Med gulvvarme fyrer du derfor mye mindre for kråkene, sier Larmerud. Enova bekrefter at omtrent halvparten av alle nye hus og bygg i dag føres opp med vannbårne systemer, og at veksten har vært markant de siste årene. Dette er i tråd med Enovas anbefalinger. – Høye strømpriser sist vinter og i 2003 har nok hatt mye å si for at folk tenker nytt. Det er blitt interessant for mange å ha flere muligheter når strømprisene går i været, sier Arne Morten Johnsen i Enova. Statlige Enova jobber for at flere skal legge om til miljøvennlig energibruk og energiproduksjon i Norge. Staten har for eksempel pålagt alle offentlige bygg over 500 kvadratmeter å ha vannbårne varmesystemer. Det gjelder også bygg som det offentlige leier. Ny type varmepumpe
Både Enova og Norske Rørleggerbedrifters Landsforening er representert når Nordens største byggmesse, Bygg Reis Deg, åpner på Lillestrøm 18. september. Messen tar pulsen på det som skjer i byggebransjen.
– At nordmenn er blitt opptatt av miljø og energieffektivitet, setter sitt preg på utstillerne. Det er mye vanligere nå å se ulike løsninger for oppvarming. Det samme gjelder materialvalgene. Best mulig energieffektivitet er blitt en salgsvare, sier administrerende direktør Halvard Gavelstad i Bygg Reis Deg.  På årets Bygg Reis Deg presenteres blant annet en ny varmepumpe for vannbårne varmesystemer som klarer å lage varme av uteluft også når det er skikkelig kaldt, helt ned i 20 kuldegrader. Hittil har så mange minusgrader fått varmepumper til å stoppe. – Varmepumper for vannbårne varmesystemer henter energi fra berg, sjø, jord og luft. Det vanligste er berg. Denne nye pumpen er derfor et veldig bra alternativ for den som ikke vil eller ikke får tillatelse til å bore etter bergvarme, sier Roar Bjerke i Norman Etek. Fortsatt mest strøm
Bildet er likevel mer nyansert enn at stadig flere velger vekk elektrisk oppvarming.
– Det er i all hovedsak strøm som varmer opp vannet i de vannbårne systemene i dag. Slik bør det ikke være. Strømmen er altfor dyr og høyverdig til bare å skulle brennes opp, som er det som faktisk skjer når den brukes til oppvarming. Vi trenger den til andre ting, som data- og vaskemaskiner, sier Ole Larmerud. – For tiden er strømmen så billig at mange velger den til de vannbårne systemene sine. Men når den før eller senere blir dyrere, har de i hvert fall muligheten til å legge om fort, sier Arne Morten Johnsen i Enova.
25. juni 2011
Mer om Varmepumpe
ANNONSØRINNHOLD

Varmepumpe - også til bruk på sommeren!

God hjelp mot både pollenplager, hetebølger og regntunge sommerdager.

Hvilken varmepumpe passer best til din bolig?

Varmepumper blir stadig vanligere og har erstattet elektriske panelovner og oljefyr. Den er en god investering for både miljøet og lommeboken. Men...

Hvilken varmepumpe bør du velge?

Har du lenge vurdert å montere en varmepumpe, men er usikker på hvilken du skal velge? Vi har rådene som tilpasser seg din bolig.

10 ting du må vite om varmepumper

Varmepumper er praktisk, miljøvennlig og strømbesparende, men hva skiller egentlig de ulike variantene fra hverandre? Vi hjelper deg å finne riktig pumpe til din bolig.

Het sommer for varmepumper

Norge er i toppen når det gjelder boliger med varmepumper. Den varme sommeren i år fikk mange til å oppdage at varmepumper har to funksjoner.

Slik blir varmepumpen aircondition

På de varmeste sommerdagene er det behagelig å kunne kjøle seg ned, og din egen aircondition trenger ikke være langt unna. De fleste nye vann-til-vann...

Fungerer varmepumpa på kalde dager?

Lurer du på om varmepumpa fungerer på svært kalde dager? Svaret er ja!

Hvilken varmepumpe passer for deg?

Det finnes ulike systemer for varmepumper. Hvilken varmepumpe passer boligen din best?

Slik utnytter du varmepumpa best

Utnytt varmepumpa riktig og oppnå best mulig effekt.

Ta vare på varmepumpa

Få mest mulig ut av varmepumpa med godt vedlikehold.

Varme fra kjølig fjellgrunn

Kjølig fjellgrunn kan gi varme boliger.

Gir info om varmepumper

Nytt nettsted skal gi informasjon til varmepumpeinteresserte.

Gir varmepumper luftveisproblemer?

Er varmepumper et reelt alternativ for mennesker med luftveisproblemer?

Varmepumper

Varmepumper henter energi fra naturens egne kilder; jord, sjø, berg og luft.

Hvor bør du plassere varmepumpen?

Hvor du plasserer varmepumpen, har mye å si for hvor effektiv den er.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no