Varmepumpe - en lekker sparegris

Høye strømpriser har fått mange til å tenke fyringsøkonomi. Flere og flere velger derfor varmepumper for å spare strøm.


Energisparing: En varmepumpe gir lavere forbruk uten at det går ut over komfortne. Foto: Toshiba/ABK AS.
I sydligere strøk har varmepumpene eksistert mye lengre enn her hjemme. Men da med motsatt fortegn – til nedkjøling, med andre ord airconditioning.
Det som skjer ved bruk av varmepumpe, er at den henter varme fra våre omgivelser og hever temperaturen slik at vi kan nyttiggjøre oss denne varmen. En gyllen regel sier at man får rundt tre- til firedoblet effekt av den energien som tilføres en varmepumpe. Det betyr at 1000 watt inn, gir 3-4000 watt ut.

LES OGSÅ: Mange typer varmepumper 

Stadig bedre effekt
– I 2006 ble det installert 78 532 varmepumper her i landet, sier Bård Baardsen, daglig leder i Norsk Varmepumpeforening (NOVAP).
– Dette gir en innsparing i strømforbruket på 741 GigaWattimer (GWh). Ser vi framover, tilsier utviklingen i salget av varmepumper, at vi i 2020 vil spare et sted mellom 10 og 14 TerraWattimer (TWh), sier han.
Nå vil selvsagt effekten variere ut ifra kvaliteten på varmepumpen. Men holder du deg til en anerkjent leverandør og sørger for at monteringen blir gjennomført av fagfolk, burde effekttallene være relevante.
– Det store salget har også medført at leverandørene legger mer penger i forskning på området. En undersøkelse gjort av SINTEF, viser en effektøkning på 25 prosent de siste årene. En annen undersøkelse viser at effektforbedringen ligger på en til to prosent årlig, forteller Bård Baardsen.

Forhandlere av varmepumper finner du i vår Boligguide

Brukererfaring
– Vi investerte i en luft/luft varmepumpe. Med montering kostet den oss rundt 16 000 kroner, og den har en effekt på 6200 watt, forteller Kurt Akre.
– Nå har vi kanskje ikke spart så mye strøm som vi kunne. Det har sammenheng med at vi har reversert den om sommeren. Da fungerer den som aircondition. Behagelig selvsagt, men vinningen går opp i spinningen.
Ellers er Akre godt fornøyd med å ha en varmepumpe i huset.
– Den gir den en jevn, behagelig varme og støyer ikke. En annen fordel er at den varmer fort opp. Når vi reiser på fjellet i helgene, skrur vi den av, og når vi setter den på, tar det bare noen minutter før vi har god varme i rommet igjen, forteller Akre.

Utetemperatur

Utetemperaturen har selvsagt en stor betydning for effekten. Dette gjelder spesielt de eldre modellene. De nye har en bedre utviklet teknologi, og er ikke så følsomme. Det som skjer, er at de mister effekt når utetemperaturen synker. Når du trenger mest varme, avgir de minst. Best fungerer de når temperaturen ligger mellom minus sju og pluss sju grader. Synker temperaturen til under ti grader, blir det merkbart mindre. Dette betyr at nytten av en luft til luft varmepumpe avhenger av hvor du bor i landet. Men her vil COP-verdien gi en indikasjon på effekten. COP-verdien gir en pekepinn om hvor effektivt pumpen virker i forhold til hvor mye strøm den bruker, avhengig av utetemperatur. De fleste seriøse leverandører kan presentere en oversikt over COP-verdien for sine modeller.

Montering
Luft/luft pumpene monteres med rørgjennomføringer i vegg, og krever ingen store bygningsmessige endringer. Det finnes rimelige varianter som du kan montere selv. Men generelt sett bør det benyttes en fagmann til monteringen. Disse er også utstyrt med instrumenter som kan måle hvor i rommet innedelen bør monteres for å gi best effekt.
- Jeg vil absolutt anbefale at man benytter en fagmann til monteringsarbeidet. Det har vært en del useriøse leverandører og montører i markedet. De har solgt pumper i fleng, men når kjøperne trenger hjelp eller service møter de en stengt telefon. Her hos oss ringer vi kundene i etterkant av installasjonen. Faktisk har vi bare fått positive tilbakemeldinger så lang, forteller Tore Steiro i Drammen kuldeteknikk.

23. oktober 2008
Mer om Varmepumpe
ANNONSØRINNHOLD

Varmepumpe - også til bruk på sommeren!

God hjelp mot både pollenplager, hetebølger og regntunge sommerdager.

Hvilken varmepumpe passer best til din bolig?

Varmepumper blir stadig vanligere og har erstattet elektriske panelovner og oljefyr. Den er en god investering for både miljøet og lommeboken. Men...

Hvilken varmepumpe bør du velge?

Har du lenge vurdert å montere en varmepumpe, men er usikker på hvilken du skal velge? Vi har rådene som tilpasser seg din bolig.

10 ting du må vite om varmepumper

Varmepumper er praktisk, miljøvennlig og strømbesparende, men hva skiller egentlig de ulike variantene fra hverandre? Vi hjelper deg å finne riktig pumpe til din bolig.

Het sommer for varmepumper

Norge er i toppen når det gjelder boliger med varmepumper. Den varme sommeren i år fikk mange til å oppdage at varmepumper har to funksjoner.

Slik blir varmepumpen aircondition

På de varmeste sommerdagene er det behagelig å kunne kjøle seg ned, og din egen aircondition trenger ikke være langt unna. De fleste nye vann-til-vann...

Fungerer varmepumpa på kalde dager?

Lurer du på om varmepumpa fungerer på svært kalde dager? Svaret er ja!

Hvilken varmepumpe passer for deg?

Det finnes ulike systemer for varmepumper. Hvilken varmepumpe passer boligen din best?

Slik utnytter du varmepumpa best

Utnytt varmepumpa riktig og oppnå best mulig effekt.

Ta vare på varmepumpa

Få mest mulig ut av varmepumpa med godt vedlikehold.

Varme fra kjølig fjellgrunn

Kjølig fjellgrunn kan gi varme boliger.

Gir info om varmepumper

Nytt nettsted skal gi informasjon til varmepumpeinteresserte.

Gir varmepumper luftveisproblemer?

Er varmepumper et reelt alternativ for mennesker med luftveisproblemer?

Varmepumper

Varmepumper henter energi fra naturens egne kilder; jord, sjø, berg og luft.

Hvor bør du plassere varmepumpen?

Hvor du plasserer varmepumpen, har mye å si for hvor effektiv den er.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no