Bilde: Birger Lailo, illustrasjoner: RK illustrasjoner

Bytt ytterdøren

En vakker og solid ytterdør forsterker førsteinntrykket av huset. Her viser vi hvordan du river ned den gamle og monterer den nye døren.

Inngangsdøren ble tidligere svært omsorgsfullt utformet. For å gi gjestene et inntrykk av at de var velkomne, slo døren som regel innover. I dag blir det ansett for mer praktisk at den slår utover, men den skal fortsatt være vakker.

I tillegg stiller vi ytterligere krav til inngangsdøren. Den skal være innbruddssikker, trekkfri og stabil uansett temperatur- og værforhold.

Den skal også være motstandskraftig i forhold til mekanisk slitasje og solstråler, funksjonell for rullestolbrukere og enkel å låse. Så før du går til innkjøp, er det viktig å tenke etter hva som er viktig for deg og din familie.

Slik river du en dør
Når døren skal rives finnes det to hovedalternativer: Skal døren bevares for eventuelt å benyttes et annet sted, må man rive forsiktig. Men regner du med å kaste den, spiller det ingen rolle. Begynn uansett med å hekte døren av karmen.

Forsiktig riving
    1. Bryt løs foringene rundt døren med et brekkjern. Beskytt veggen og utforingen med tynne treklosser.
    2. Er døren festet med spiker, stikk et metallsagblad i glippen mellom karm og vegg, og skjær dem av. Dersom døren er festet med karmskruer, fjern plastproppene som dekker skruehodene, og skru dem ut til karmen løsner.

Brutal riving
Denne metoden gjelder kun spikrede dørkarmer fordi de med karmskruer er lettere å demontere.
    1.    Bend løs foringene som i ovennevnte eksempel
    2.    Sag av sidekarmene midt på, da går det greit å bende dem løs.

Slik monterer du døren
Når man skal montere en dør, benyttes kiler som settes inn mellom karmen og veggen.

Sørg for at åpningen i veggen er cirka 15 millimeter større enn karmen rundt det hele. Det er tilstrekkelig til at man kan føre inn kilene og senere tette og isolere rundt karmen.

Karmen festes med spiker eller karmskruer. Karmskruen har den fordelen at det går lettere å justere karmen både ved montering og også senere dersom det skulle oppstå skjevheter.

Spikrene skal være 125x40 millimeter (fem tommer), og karmskruen skal være minst 100 millimeter.


1. Sett karmen på plass og kil under så terskelen kommer i vater og du far en passe bred spalte. Kil fast karmens sider nedentil og oventil inntil du skal feste karmen i veggen. Vær spesielt nøye på hengselsiden så den er i vater og lodd alle veier.


2. Det er mest praktisk å feste hengselsiden først. Da kan du kontrollere at alt fungerer. Har ikke karmen hull for karmskruer, må de borres. Se til at det er hold i veggen for skruene. Begynn å feste nede og oppe. Fortsett deretter med ytterligere to festepunkter langs karmsiden. Kile inntil skruene/spikrene. Sørg for at karmen er helt rett og ikke bukter seg.


3. Gjør det samme på låssiden. Er døren bredere enn 1,2 meter, kile og fest også i terskelen og karmens toppdel. En garasjedørs toppdel skal festes på to steder.


4. Kontroller at døråpningen er like bred oppe som nede. Justere karmskruene ved behov. Har du brukt spiker er det vanskeligere å justere. Kontroller at diagonalene er like lange. Det kan gjøres med en tommestokk.


5. Heng på dørbladet, og kontroller om det henger bra. Den skal være lett å stenge, låse og åpne. Den skal heller ikke gli igjen eller åpne av seg selv. Gjør de nødvendige justeringene.


6. Kapp utstikkende trekiler jevnt med karmen, og tett glippen mellom karm og vegg med en spesiell drivremse. Pakk det ikke for hardt, da kan karmen bule. Monter utfôringer.

28. april 2011
Mer om Dør og vindu

Slik bytter du tetningslister - med Rune Haraldsen

Å bytte tetningslister på dører og vinduer kan spare deg store strømkostnader. Her lærer du når du bør bytte, hva du bør vite og hvordan du monterer tetningslister.

Slik reparerer du vinduskarmen

Kom været i forkjøpet og sørg for å gjøre de viktige reparasjonene før vinteren kommer! Vi viser deg hvordan.

Mal vinduer når de fremdeles er fine

Vinduene holder seg mye lenger, hvis du maler dem, mens de fortsatt er pene. Her får du vite hvordan du går frem for å få et perfekt resultat.

13 tips til nye vinduer

Håndverkerne har gode råd når du skal arbeide med vinduer, både når du monterer og renoverer slik at det blir litt enklere neste gang du fikser vinduer.

Slik bytter du vinduslister

Det er lett å bytte ut vinduslistene selv, hvis du følger den enkle guiden som vår Gjør-det-selv-ekspert har gjort.

Gjør det selv: La lyset skinne gjennom taket

Når du har tatt beslutningen om å innrede det tomme loftet, må det planlegges lys og luft til de nye rommene. Det beste alternativet er ett eller fl...

Gjør det selv: Vekk med dugg på rutene

Problem: Isolerglasset er punktert, og årsaken kan være råte i bunnlista. Løsning: Vi skifter ruta og sjekker samtidig bunnlista . Ei punktert rute er et mindre problem, råte i trevirket er langt mer alvorlig. Og når vi først er i gang, velger vi mer energiriktig glass til den nye ruta.

Gjør det selv - nytt vindu

Selvfølgelig kan du bytte vinduer selv. Vi i Villas hussnekker Jan Ohlis viser deg hvordan.

Bytt ytterdøren

En vakker og solid ytterdør forsterker førsteinntrykket av huset. Her viser vi hvordan du river ned den gamle og monterer den nye døren.

Kitt de gamle vinduene - spar penger

Gamle, utette vinduer kan bli som nye med en omgang ferskt kitt. Jobben kan du gjøre selv, og du får helt sikkert en økonomisk gevinst.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no