Gjør det selv - nytt vindu

Selvfølgelig kan du bytte vinduer selv. Vi i Villas hussnekker Jan Ohlis viser deg hvordan.

Det finnes mange grunner til at man trenger å bytte vinduer. Råte og fukt ødelegger karmer og til slutt tar alderen overhånd. Eldre vinduer kan være energityver. Å spare kostnader ved å bytte vinduer er en langsiktig investering. Det du merker med en gang, er et bedre inneklima med mindre trekk. Men hvordan gjør man det?
Det er et arbeid som krever kunnskap, men klart du kan gjøre det selv! Her er noen gode råd før du begynner.

Dette trenger du:

  • Brekkjern
  • Vater
  • Skrutrekker
  • Isolasjonverktøy eller sparkel
  • Tommestokk
  • Karmskruer
  • Høvel
  • Isolasjonsremser
  • Nytt vindu - kan du velge et vindu med ferdigborrede hull for karmskruer, gjør det!
  • Bor til karmskrue
Fremgangsmåte:
Ta bort listene. Ta løs vinduslistene. Vær forsiktig! Om de er hele, kan du bruke dem om igjen så lenge karmtykkelsen på det nye vinduet er den samme som på det gamle. Sag av karmen og bryt den løs. Tips! En trekloss gjør at brekkjernet ikke lager me
1. Ta bort listene. Ta løs vinduslistene. Vær forsiktig! Om de er hele, kan du bruke dem om igjen så lenge karmtykkelsen på det nye vinduet er den samme som på det gamle. Sag av karmen og bryt den løs. Tips! En trekloss gjør at brekkjernet ikke lager merker på veggen
2.
Forbered med klosser. Vinduet skal sitte midt i åpningen. Mål vinduet, mål karmyttermålet. For å vite hvor høye klossene skal være: høydeåpningen minus høydekarmyttermålet delt på to. Legg to klosser i åpningen, cirka 50 millimeter fra kanten. Sjekk med vater at de ligger vannrett.
3.
Skru fast karmen. Spikre fast et bord på utsiden, slik at vinduet ikke kan falle ut mens du jobber med det. Hvis det er mulig å ta ut vindusrammen, gjør det før du fortsetter. Hvis du har vippevindu der du ikke kan ta ut rammen, spikrer du et par bord ddiagonalt i hjørnene, slik at vinduet ikke faller ut. Løft på plass karmen. Skru fast de øverste karmskruene. Sjekk med vateret at vinduet er helt loddrett. Fest karmen ved å skru inn de resterende karmskruer. Tips! Mål diagonalmålene i karmen slik at de er like.
4. Isoler og sett på vannbrett. Før du begynner å isolere rundt vinduet, sett inn vinduet i karmen og se om det er lett å åpne og stenge vinduet. Skru (skrue med borrespiss minsker sjansen for sprekker) eller spikre fast vannbrettet før du setter på plass nederste list.
27. februar 2009
Mer om Dør og vindu

Slik bytter du tetningslister - med Rune Haraldsen

Å bytte tetningslister på dører og vinduer kan spare deg store strømkostnader. Her lærer du når du bør bytte, hva du bør vite og hvordan du monterer tetningslister.

Slik reparerer du vinduskarmen

Kom været i forkjøpet og sørg for å gjøre de viktige reparasjonene før vinteren kommer! Vi viser deg hvordan.

Mal vinduer når de fremdeles er fine

Vinduene holder seg mye lenger, hvis du maler dem, mens de fortsatt er pene. Her får du vite hvordan du går frem for å få et perfekt resultat.

13 tips til nye vinduer

Håndverkerne har gode råd når du skal arbeide med vinduer, både når du monterer og renoverer slik at det blir litt enklere neste gang du fikser vinduer.

Slik bytter du vinduslister

Det er lett å bytte ut vinduslistene selv, hvis du følger den enkle guiden som vår Gjør-det-selv-ekspert har gjort.

Gjør det selv: La lyset skinne gjennom taket

Når du har tatt beslutningen om å innrede det tomme loftet, må det planlegges lys og luft til de nye rommene. Det beste alternativet er ett eller fl...

Gjør det selv: Vekk med dugg på rutene

Problem: Isolerglasset er punktert, og årsaken kan være råte i bunnlista. Løsning: Vi skifter ruta og sjekker samtidig bunnlista . Ei punktert rute er et mindre problem, råte i trevirket er langt mer alvorlig. Og når vi først er i gang, velger vi mer energiriktig glass til den nye ruta.

Bytt ytterdøren

En vakker og solid ytterdør forsterker førsteinntrykket av huset. Her viser vi hvordan du river ned den gamle og monterer den nye døren.

Kitt de gamle vinduene - spar penger

Gamle, utette vinduer kan bli som nye med en omgang ferskt kitt. Jobben kan du gjøre selv, og du får helt sikkert en økonomisk gevinst.

Bytt ytterdøren

En vakker og solid ytterdør forsterker førsteinntrykket av huset. Her viser vi hvordan du river ned den gamle og monterer den nye døren.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no