Gjør det selv: Vekk med dugg på rutene

Problem: Isolerglasset er punktert, og årsaken kan være råte i bunnlista. Løsning: Vi skifter ruta og sjekker samtidig bunnlista . Ei punktert rute er et mindre problem, råte i trevirket er langt mer alvorlig. Og når vi først er i gang, velger vi mer energiriktig glass til den nye ruta.


Ruter med dugg er et typisk inneklimaproblem. Dugg legger seg på innsiden av ruta fordi luftfuktigheten i huset er for høy.

Men dugger isolerglasset mellom de to lagene med glass, skal det mer enn utlufting til. Ruta er punktert, og det siver luft inn mellom glasslagene. Det går ikke umiddelbart ut over isolasjonsevnen, men årsaken til problemet kan være alvorlig. For duggen er nemlig bare et symptom, oftest et tegn på at bunnlista er råtten, eller at det på annen måte har blitt en utetthet mellom bunnlista og glasset. Så i tillegg til å skifte selve ruta med et mer energiriktig glass, skifter vi bunnlista, og vi forsikrer oss om at den utføres slik at den ikke råtner igjen og skaper nye problemer.

 

Ruta dugger

Dugg mellom glassene er et sikkert tegn på at ruta er punktert. Årsaken er ofte utettheter mellom bunnlista og glasset.

* Et punktert isolerglass kan være vanskelig å avsløre. Begynn med å vaske og pusse ruta innvendig og utvendig slik at verken støv el- ler noe annet forstyrrer.

* Se på ruta innenfra med dagslys som bakgrunn. Ei punktert rute avsløres ofte av en gråaktig fi lm av dugg mellom glassene, oftest i den øverste tredjedelen av ruta.

* Sommervarmen kan få duggen til å forsvinne for en tid, men den kan kalles fram ved å kjøle ned ruta forsiktig med spray av typen sportsfolk bruker til skader.

Begynn med bunnlista:

1. Bunnlista – som holder ruta på plass i bunnen – er det kritiske punktet i vinduet. Aluminium råtner ikke, men gummilista inn mot ruta skal være bløt og tett.

2. Er lista av tre, sjekker du treet for bløte punkter. Spesielt endene og kanten opp til ruta er utsatte. Treet skal være friskt og uten sprekker. Fugene skal være tette og smidige.

3. Ved minste tegn på råte eller utettheter skiftes lista. Fjern list, skruer og spiker. Rens glassfalsen grundig, og beskytt med en grunningsolje mot råte og sopp. Lista er svært utsatt for vann og vind

4. Den nye trelista skal ha dryppnese, not – og ventilasjonsspalter på tvers. Du kan med fordel skifte til aluminium som gir optimal ventilasjon til glassfalsen.

Så skal ruta skiftes

Når du måler opp ruta, skal du selvsagt være svært nøyaktig. Og så skal du fortelle glassmesteren hvor du har målt. Noen glassmestere tilbyr seg også å måle opp ruta for deg.

Skifter du ut isolerglass med to lag, kan du like godt ta opp noen få hundre kroner til av lomma og sette inn ei mer energiriktig rute i stedet.

Det er viktig at den nye bunnlista – eller den du bruker om igjen – er konstruert slik at vannet kan renne av den. Årsaken til hele problemet med råte vil ofte være at lista er helt vannrett eller heller inn mot ruta, og da er det ofte vann på lista. Resultatet er råte.

1. Først skal den nye ruta bestilles. Mål ruta og åpningen – glassmesteren skal vite hvor målene er tatt. Er glasset helt, må bunnlista av før du kan måle.

2. Kontroller den nye ruta før du begynner å ta ut den gamle. Begynn på sidene. Er glasslistene spikret, er en sparkel og en hammer mest skånsomt dersom lista skal brukes om igjen.

3. Deretter demonteres bunnlista. Er den av aluminium, løsnes den fra feste-klipsene. Metoden varierer alt etter merke og type. Til slutt fjernes lista på toppen.

4. Den gamle ruta løftes ut. Bruk arbeidshansker. Benytt sjansen til å gi glassfalsen og lister av tre mugg- og soppdrepende grunningsolje og et strøk maling.

5. Ei selvklebende glassinnsettingslist av syntetisk gummi festes på anleggslista og glasslista. Lista er 10 mm høy og 3 mm tykk og følger ytterkanten.

6. Bæreklossene (røde på tegning 7) plasseres forskjellig på topp- og sidehengslede vinduer. Bruk de gamle eller nye av kunststoff. De skal være 10 cm lange og 3 mm bredere enn ruta.

7. Styreklosser (blå) brukes hvis glasset er over 50 cm høyt. Ellers risikerer du å sette inn glasset skjevt. Pass på at glasset ikke kommer i spenn, og at avstanden fra kloss til hjørne ikke er unde

 

Derfor dugger isolerglasset

Isolerglasset dugger hvis det slipper ny luft inn i rommet mellom de to lagene – vi sier at glasset punkterer. I motsetning til lufta glasset har fra begynnelsen, vil ny luft inneholde vann som fortettes på ei kjølig overfl ate – altså danne dugg. Og dette er dugg som det ikke er mulig å tørke av!

Det er ikke glassene, men forseglinga mellom dem som punkterer. Isolerglass skal normalt stå i 15 til 20 år. Når forseglingen ikke lenger klarer de stadige bevegelsene mellom glass og aluminiumsramme, punkterer ruta og må skiftes ut.

La vannet renne av lista
Bunnlista skal helle vekk fra ruta slik at vannet renner vekk.

 

8. Ruta settes på bæreklossene og vippes på plass. Press glasslistene mot ruta til fugebåndene trykkes lett sammen.

9. Skru eller stift fast glasslistene. En pappbit eller et papirark sikrer at du ikke risser glasset når du slår på stiftene.