Kitte vinduer
Kitt vinduene og spar penger.

Kitt de gamle vinduene - spar penger

Gamle, utette vinduer kan bli som nye med en omgang ferskt kitt. Jobben kan du gjøre selv, og du får helt sikkert en økonomisk gevinst.

Gammelt vinduskitt tørker inn og sprekker med årene. Det gjør huset mer trekkfullt. Samtidig åpner det for at vann trenger inn, med den følge at karmer og sprosser råtner.

Hvis du ikke er på vakt, kan du plutselig stå overfor et kostbar og omfattende restaureringsarbeid. Er det ikke like greit å sette inn nye vinduer? vil sikkert noen spørre seg. Selvsagt er det en mulighet. Men totalutskifting av vinduene er en kostbar operasjon. Spesielt dersom de må spesialbestilles.

Nye vinduer passer ikke alltid til gamle hus. Derfor kan det være klokest å beholde de eksisterende, også av estetiske hensyn. Bor du i tillegg i et verneverdig hus, vil helt sikkert riksantikvaren ha et ord med i laget før du gjør endringer. Og én ting er helt sikkert: Gamle vinduer som får rett behandling, varer i generasjoner.

1. Fjern gammel kitt

Her har det gamle kittet sprukket, og er i ferd med å falle av. 

Legg vinduet på et flatt og stabilt underlag. Fjern det gamle kittet. Kniv og hoggjern er nyttige redskaper. Bruk nennsom hånd.

2. Rengjør vinduet grundig

Når kittet er fjernet, trekk ut stiftene som holder ruten. Ta ut ruten, vask og rengjør grundig. Smør på ett eller flere lag med grunning. Sett i ruten. Fest med nye stifter.

3. Påfør nytt kitt og jevn ut

Legg på nytt kitt og jevn det deretter ut med en kittkniv. Sørg for at det ligger i en trekant mellom ramme og glass.

5. Fjern overflødige rester

Alle overflødige rester fjernes, både på ramme og glass.

6. Siste finish

Den siste finishen gjøres med en fuktig finger som strykes varsomt rundt hele rammen.

Siste finish

7. Ferdig

Ferdig. Det eneste som gjenstår er et strøk maling som påføres når kittet har tørke noen døgn. Sørg for å male en millimeter ut på glasset for å hindre at vann trenger inn.

Det eneste som gjenstår er et strøk med maling når kittet er tørket

23. oktober 2008
Mer om Dør og vindu

Slik bytter du tetningslister - med Rune Haraldsen

Å bytte tetningslister på dører og vinduer kan spare deg store strømkostnader. Her lærer du når du bør bytte, hva du bør vite og hvordan du monterer tetningslister.

Slik reparerer du vinduskarmen

Kom været i forkjøpet og sørg for å gjøre de viktige reparasjonene før vinteren kommer! Vi viser deg hvordan.

Mal vinduer når de fremdeles er fine

Vinduene holder seg mye lenger, hvis du maler dem, mens de fortsatt er pene. Her får du vite hvordan du går frem for å få et perfekt resultat.

13 tips til nye vinduer

Håndverkerne har gode råd når du skal arbeide med vinduer, både når du monterer og renoverer slik at det blir litt enklere neste gang du fikser vinduer.

Slik bytter du vinduslister

Det er lett å bytte ut vinduslistene selv, hvis du følger den enkle guiden som vår Gjør-det-selv-ekspert har gjort.

Gjør det selv: La lyset skinne gjennom taket

Når du har tatt beslutningen om å innrede det tomme loftet, må det planlegges lys og luft til de nye rommene. Det beste alternativet er ett eller fl...

Gjør det selv: Vekk med dugg på rutene

Problem: Isolerglasset er punktert, og årsaken kan være råte i bunnlista. Løsning: Vi skifter ruta og sjekker samtidig bunnlista . Ei punktert rute er et mindre problem, råte i trevirket er langt mer alvorlig. Og når vi først er i gang, velger vi mer energiriktig glass til den nye ruta.

Gjør det selv - nytt vindu

Selvfølgelig kan du bytte vinduer selv. Vi i Villas hussnekker Jan Ohlis viser deg hvordan.

Bytt ytterdøren

En vakker og solid ytterdør forsterker førsteinntrykket av huset. Her viser vi hvordan du river ned den gamle og monterer den nye døren.

Bytt ytterdøren

En vakker og solid ytterdør forsterker førsteinntrykket av huset. Her viser vi hvordan du river ned den gamle og monterer den nye døren.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no