Vinduene er fortsatt pene, men har godt av litt maling.
Vinduene er fortsatt pene, men har godt av litt maling.

Mal vinduer når de fremdeles er fine

Vinduene holder seg mye lenger, hvis du maler dem, mens de fortsatt er pene. Her får du vite hvordan du går frem for å få et perfekt resultat.

Bruk maling med trebeskyttelse

Malingen blir slitt og nedbrutt av vær og vind. Sol, regn, fukt, temperatursvingninger og havbris byter ned malingen, særlig sørlige og vestvendte vinduer er utsatt for sollys og temperatursvingninger.

Derfor er det en god idé og gi trevinduer en omgang med maling før den gamle malingen er slitt tvers igjennom og har begynt å flasse av. Det gjør arbeidet langt lettere og får samtidig dine vinduer til å holde seg lenger.

Når du allikevel er i gang er det en god idé å male vinduene to ganger. Finn tørketiden på malingen på malingsboksen. Holder du deg til denne tiden kan du male andre runde uten å slipe mellom hvert lag. I mange tilfeller vil det være en god ide å male de mest utsatte deler av vinduene en ekstra gang.

Karmen og 10 til 20 cm opp fra vinduet får i de fleste tilfeller mer regn og sol og kan ha godt av et ekstra lag beskyttende maling til slutt.

Du kan kjøpe maling og trebeskyttelse som er særlig utviklet til å holde godt i hardt klima og beskytte mot uv-stråling, temperatursvigninger og harde bevegelser i vinduet. Er vinduet malt med alkydmaling i utgangspunktet, kan du gjerne skifte til vannmaling – men ikke omvendt. Hvis vinduene er nye, vil du finne fargekoden på fakturaen eller få den fra fabrikken.

Velg trelags vinduer – spar energi

Velg superisolerte vindusglass. Når du skal kjøpe nye vinduer velg dagens superisolerte lavenergivinduer med 3-lags glass som bidrar til en positiv miljøprofil og du slipper å fyre for kråka.

I en alminnelig bolig som er noen tiår gammel utgjør vinduene normalt om lag 5 til 10 prosent av boligens ytterflate. Men varmetapet kan allikevel være opp mot 40 prosent av boligens totale varmetap, ifølge Enova.

Når du skal skifte ut til nye vinduer, velg tre-lags lavenergivinduer som reduserer strømregningen. Med nye og bedre vinduer er det langt enklere enn før å velge større og flere vinduer i boligen, da de har bedre isoleringsevne enn gamle vinduer.

En annen grunn til å velge superisolerte vinduer er at gamle vinduer som er over 20 år gamle kan inneholde miljøgiften PCB, og det i seg selv kan være god nok grunn til å skifte ut tilårskommne vinduer med dagens varianter.

Mange vindusmuligheter. Når du skal velge nye vinduer vær klar over at det i dag finnes over 3000 ulike glasstyper på markedet, blant annet spesialvinduer som beskytter mot støy, innbrudd, sol og varmetap i tillegg til selvrensende vinduer. Man kan velge mellom blankt glass, farget glass eller frostet glass.

Slik går du frem:

1. Start med å vannslipe vinduene med en pussekloss. Og pass på glasset – både slipeklossen og sandpapir kan risse bort i glasset. Når rammen er slipt skal de vaskes med rengjøringsmidler og skylles med rent vann. Da er vinduene klare for å bli malt. Du kan vannslipe i vaskevannet, da vasker og sliper du i samme arbeidsoperasjon.

2. Der, hvor malingen er slipt vekk, slik at bart treverk trer frem må det grunnes. Det kan du enten gjøre med en tynn blanding av det produktet du skal male med eller med en pigmentert grunning eller en grunnmaling. Unngå å grunne med en tynn oljeholdig dybdegrunning, da den lett kan legge seg over malingen og da vil den nye malingen få problemer med å feste seg.

3. Vinduslister skal helst sjekkes hvert år og kanskje gis en ekstra omgang med maling. Gi gjerne skjøtene en omgang med linoljekitt det vil friske opp det ferdige resultatet. Vær oppmerksom på at gummilisten mellom vinduslisten og vindu helst ikke skal males, for da blir den hard og uelastisk. Her er det ingen hjelpemidler – så bruk en god stor pensel, som kan holdes rett – og med en rolig hånd!

4. Når du maler vinduet er det viktig at du unngår å male tettelistene i karmen. Særlig vanntynnbar maling som inneholder akryl, kan påvirke PVC-listene, slik at de blir klissete. På nye vinduer er det enkelt å montere listene, mens du maler.


Stødig hånd. Unngå å få maling på glass og lister.

Sjekk vinduene for råteskader

Selv om vindusmalingen ser fin ut, kan karmen godt være ødelagt av vann.

Du sjekker, om det er råttent, ved å stikke en kniv ned i det misfargede treverket.

Kan du med et lett trykk stikke kniven fem mm inn i treet, er det råttent – og da må treverket som er råttent skiftes. Ellers kan du nøye deg med å slipe treverket og påføre soppmiddel. Hvis det er åpninger i karmen kan du fylle det igjen med linoljekitt. Påfør grunning og flere strøk med maling slik at området blir så vannavvisende som mulig.

Slip godt

Fabrikkmalte vinduer kan være malt med en maling som kritter og som smitter av på hendene. Krittet kan slipes av med en slipekloss. Andre kan være malt med en svært hard maling, som ikke kritter. Den må til gjengjeld slipes grundig slik at den nye malingen fester seg godt.

Verktøy

Hvis du maler med vannbasert maling, bruk da en oval kunstfiberpensel. Den etterlater et godt, tykt lag. Unngå naturfiber, de påfører vanntynnbar maling i for tynne lag. Maler du med alkydmaling kan du bruke både kunstfiber og naturfiberpensler.

5. april 2013
Mer om Dør og vindu

Slik bytter du tetningslister - med Rune Haraldsen

Å bytte tetningslister på dører og vinduer kan spare deg store strømkostnader. Her lærer du når du bør bytte, hva du bør vite og hvordan du monterer tetningslister.

Slik reparerer du vinduskarmen

Kom været i forkjøpet og sørg for å gjøre de viktige reparasjonene før vinteren kommer! Vi viser deg hvordan.

13 tips til nye vinduer

Håndverkerne har gode råd når du skal arbeide med vinduer, både når du monterer og renoverer slik at det blir litt enklere neste gang du fikser vinduer.

Slik bytter du vinduslister

Det er lett å bytte ut vinduslistene selv, hvis du følger den enkle guiden som vår Gjør-det-selv-ekspert har gjort.

Gjør det selv: La lyset skinne gjennom taket

Når du har tatt beslutningen om å innrede det tomme loftet, må det planlegges lys og luft til de nye rommene. Det beste alternativet er ett eller fl...

Gjør det selv: Vekk med dugg på rutene

Problem: Isolerglasset er punktert, og årsaken kan være råte i bunnlista. Løsning: Vi skifter ruta og sjekker samtidig bunnlista . Ei punktert rute er...

Gjør det selv - nytt vindu

Selvfølgelig kan du bytte vinduer selv. Vi i Villas hussnekker Jan Ohlis viser deg hvordan.

Bytt ytterdøren

En vakker og solid ytterdør forsterker førsteinntrykket av huset. Her viser vi hvordan du river ned den gamle og monterer den nye døren.

Kitt de gamle vinduene - spar penger

Gamle, utette vinduer kan bli som nye med en omgang ferskt kitt. Jobben kan du gjøre selv, og du får helt sikkert en økonomisk gevinst.

Bytt ytterdøren

En vakker og solid ytterdør forsterker førsteinntrykket av huset. Her viser vi hvordan du river ned den gamle og monterer den nye døren.