Slik reparerer du vinduskarmen

Kom været i forkjøpet og sørg for å gjøre de viktige reparasjonene før vinteren kommer! Vi viser deg hvordan. 

Alle vinduer og karmer av tre råtner om de ikke blir vedlikeholdt fortløpende. Dessverre er det ofte først når skaden er skjedd, at du legger merke til det.

Har du et snev av håndverkersans, kan du heldigvis enkelt fikse skaden selv.

Dette trenger du:

  • Multiverktøy (f.eks Dremel Multi-Max 8300)
  • Sagblad til planskjæring av tre/metall og tre/gipsplater
  • Slipeplate og slipepapir i tre kornstørrelser
  • Limpistol og trelim
  • Et stykke hardt tre
  • Grunning og dekkende maling. 

Slik gjør du: 

1. Trykk en finger inn i treet for å kjenne hvor omfattende skaden er. Mykt tre = råttent tre. Deretter markerer du området med merkepenn eller blyant og linjal. Sørg for at området er litt større enn det som er mykt, slik at du forsikrer deg om at du bare har hardt tre å jobbe med.

2. Lag et loddrett snitt på sidene og bakenfor det råtne området med et multiverktøy. Bruk et blad for jevn saging av tre og metall, for eksempel MM422 om du bruker Dremel Multi-Max.

3. Bytt til et sagblad for tre og gipsplater (f.eks MM450 fra Dremel) og lag et vannrett snitt langs kanten av det råtne området. Fjern den ødelagte trebiten. Hvis det råtne området er for dypt til at det kan fjernes i én omgang, må du gjenta prosessen.

4. Merk det nye trestykket med de riktige målene for å erstatte det råtne området i karmen. Deretter kutter du det ut ved å bruke sagblad for tre og gips. Nå er det klart for å lime den nye trebiten på plass ved hjelp av en limpistol og trelim.

5. Til slutt fyller du alle sprekker etter hull med trefugemasse, og puss over med en pussekloss på multiverktøyet. Slip med tre ulike grovhetsgrader: P60, P120 og P240 for å få det glatt og jevnt. Som avslutning kan du grunne og male treverket, og så er vinduskarmen god som ny! 

Kilde: Dremel

14. august 2014
Mer om Dør og vindu

Slik bytter du tetningslister - med Rune Haraldsen

Å bytte tetningslister på dører og vinduer kan spare deg store strømkostnader. Her lærer du når du bør bytte, hva du bør vite og hvordan du monterer tetningslister.

Mal vinduer når de fremdeles er fine

Vinduene holder seg mye lenger, hvis du maler dem, mens de fortsatt er pene. Her får du vite hvordan du går frem for å få et perfekt resultat.

13 tips til nye vinduer

Håndverkerne har gode råd når du skal arbeide med vinduer, både når du monterer og renoverer slik at det blir litt enklere neste gang du fikser vinduer.

Slik bytter du vinduslister

Det er lett å bytte ut vinduslistene selv, hvis du følger den enkle guiden som vår Gjør-det-selv-ekspert har gjort.

Gjør det selv: La lyset skinne gjennom taket

Når du har tatt beslutningen om å innrede det tomme loftet, må det planlegges lys og luft til de nye rommene. Det beste alternativet er ett eller fl...

Gjør det selv: Vekk med dugg på rutene

Problem: Isolerglasset er punktert, og årsaken kan være råte i bunnlista. Løsning: Vi skifter ruta og sjekker samtidig bunnlista . Ei punktert rute er...

Gjør det selv - nytt vindu

Selvfølgelig kan du bytte vinduer selv. Vi i Villas hussnekker Jan Ohlis viser deg hvordan.

Bytt ytterdøren

En vakker og solid ytterdør forsterker førsteinntrykket av huset. Her viser vi hvordan du river ned den gamle og monterer den nye døren.

Kitt de gamle vinduene - spar penger

Gamle, utette vinduer kan bli som nye med en omgang ferskt kitt. Jobben kan du gjøre selv, og du får helt sikkert en økonomisk gevinst.

Bytt ytterdøren

En vakker og solid ytterdør forsterker førsteinntrykket av huset. Her viser vi hvordan du river ned den gamle og monterer den nye døren.