Bygge steinmur
Muren er bygget av naturstein og teglstein. Bilde: Spirea.no

Slik lager du en natursteinsmur

En litt røff natursteinsmur passer veldig godt inn i vår hage. Se den tøffe muren Tore og Henrik lagde på under en time!

Etter å ha hatt kontinuerlige «utgravninger» i hagen vår i flere måneder nå, har vi mer enn nok stein.

Hva med å bruke noen av de peneste steinene til å lage en liten mur i naturstein? Som tenkt, så gjort.

Naturstein og teglstein

Tore og Henrik tok på seg jobben, og lette gjennom steinhaugen etter noen egnede steiner.

De la en stor stein i bunn, for å være sikre på at det ikke raste ut.

Så fylte de på med mindre steiner, både noen gamle teglsteiner og naturstein fra tomta.

Henrik viser fram en liten murstein som vi har tatt vare på i mange år. Den ble funnet på en strand i Danmark i 2008. Nå ligger den i hullet på en slipstein vi murte inn. Foto: Spirea.no

For at steinene skulle holde seg på plass, brukte de ferdigbetong B20. Dette er en mørtelblanding som er tilsatt sand, slik at du kun trenger å tilsette vann før du skal bruke den.

For en sekk på 25 kilo skal det tilsettes 2,5 til 3 liter vann. Produktet kalles litt forskjellig fra produsent til produsent, noen kaller det tørrbetong. Men det du skal bruke heter B20.

Mange mursteinsfabrikker hadde navnet sitt på produktet. Denne kommer fra Borgestad Fabrikker som begynte å lage murstein i Porsgrunn i 1889. Foto: Spirea.no

Bruk drill

For å blande ut mørtel/sement, trenger du en stor murerbøtte og en drill med rørevisp. Blandingen skal røres i 5-10 minutter, så det nytter ikke å stå og røre for hånd.

Den ferdige mørtelen blir ganske tyktflytende, så Tore brukte for det meste hånda for å få mørtelen på plass. (OBS: Husk hansker.) Han brukte også en liten murerskje.

Mørtel av denne typen må brukes innen to timer fra det er blandet ut, så ikke lag så mye om gangen.

Vi synes den ferdige muren ble veldig kul, og den passer bra inn i miljøet ellers i hagen!

Artikkelen er publisert i samarbeid med spirea.no, en blogg om hage, reiser og friluftsliv. Besøk den gjerne og la deg inspirere! 

29. august 2017
Mer om I hagen og uterommet

Slik bygger du et gjerde selv

Det finnes mange forskjellige gjerder - hvitmalt, PVC, plast, vedlikeholdsfritt - men byggeprinsippene er ofte like. Her ser du hvordan du setter opp et gjerde, uansett hvilken stil du velger.

Slik bygger du lekehus til barna

Vil du slippe til din indre håndverker OG skape fantastiske opplevelser for barna på én og samme gang? Bygg et lite lekehus i hagen!

Slik bygger du en piknikbenk i til barna

Å bygge en piknikbenk i barnestørrelse er enkelt og barna vil garantert elske den.

Slik snekrer du ditt eget hagejuletre med lys

Stemningsfull julebelysning lyser opp i vintermørket. Her viser vi deg hvordan du enkelt lager ditt eget hagejuletre av gammel plank. 

Lag sommerens søteste uteleker!

Dette lettlagde lekesettet med blikkbokser og erteposer er midt i blinken for både barna og som aktivitet på sommerfesten. Hvor treffsikker er du?

Denne koselige uteplassen kan du lage helt selv av paller

Drømmer du om en koselig uteplass til sene sommerkvelder med venner og familie? Denne er laget av paller og kan lages på 1-2-3. Les mer for å se hvordan...

Gi kurvene et nytt liv med farge

Slitte kurver kan du få tak i på loppemarked eller kanskje du har noen liggende selv. Gi dem et nytt liv med spraymaling!

Gjør det selv: Sykkelstativet du kan lage selv

Et praktisk og fleksibelt sykkelstativ kan du enkelt støpe. Vår «handyman» Anders Ulsten viser deg hvordan du gjør det.

Fiks betongtrappen

Sprukne trinn og løse deler – etter noen år ser ofte betongtrappen trist ut. Men det kan som regel lett fikses.

Gjør det selv: Slik legger du smågatestein

Å legge smågatestein er både lett, pent – og morsomt! Men vær nøye med grunnarbeidet.

Send grillen på ferie

Med dette utekjøkkenet kan du gi grillen fri og likevel lage middagen under åpen himmel. Utekjøkkenet har hjul slik at det er lett å flytte, og du kan...

Legg belegningsstein selv

Et bra underlag er viktig for det ferdige dekket av belegningsstein. Da unngår du telehiv og setninger, som kan føre til at overflaten blir ujevn....

Utepeis – gjør det selv

Det gode liv handler ofte om de små ting. Utepeis er kanskje ingen liten sak å drømme om, men vil utvilsomt bringe med seg mange gode øyeblikk for de av oss som liker å tilberede grillmat ute i friluft. Her får du oppskriften på en smart utepeis som i tillegg er vedlikeholdsfri.

Flott trapp på tomten

En god utendørstrapp skal være lett å gå i og fungere så vel sommer som vinter. Her viser vi hvordan du planlegger trappen, og hvordan du lykkes!

Rull ut det grønne gresset

Vakker gressplen på en, to, tre – det er slett ikke umulig. Gjør du jobben selv, får du en ferdig gressplen på en halv dag.