Bilde: Anders Carlén

Slik bygger du lekehus til barna

Vil du slippe til din indre håndverker OG skape fantastiske opplevelser for barna på én og samme gang? Bygg et lite lekehus i hagen!

1. Bestem størrelsen på huset

Aller først bør du bestemme deg for størrelsen på huset, og la lekehusets indre dimensjoner være avgjørende for den totale størrelsen. I dette tilfellet brukes 120 cm brede sponplater som utgjør høyden på langsidene, mens gavlene får de samme 120 cm som bredde.

Bruk så de samme målene når du skal lage gulvet. Her måler gulvet 240 x 140 cm med bjelkelag/spikerslag på 120 x 45 mm. Fest en kryssfinérplate på 200 x 120 cm på undersiden av bjelkene og fyll med isolasjonsmateriale.

Kle over isolasjonen med vindsperreduk, og lim eller skru fast gulvplate/gulvbord som dekker samme flate som den underliggende platen (200 x 120 cm).

Se også: Slik bygger du piknikbenk til barna

Husets bestanddeler kan du bygge hver for seg innendørs. (Foto: Anders Carlén)

2. Veggene kommer på plass

Nå kan du sage til langsidene, som her måler 120 x 200 cm. Bruk en finérplate og sag hull til vinduer i ønsket størrelse. Fest spikerslag som måler ca. 95 x 45 mm direkte på veggplaten hele veien, samt rundt vinduet. Husk å plassere alle spikerslagene ved platens ytterkanter.

Deretter sager du til kortsidene/gavlene, som skal være 120 cm brede og ha en takvinkel på 40 grader. På den ene gavlen sager du også åpning til en dør i ønsket størrelse.

Husk å montere spikerslag ved alle ytterkanter og rundt døren. Det eneste stedet de ikke skal monteres ut i kanten, er i toppen der taket skal monteres. Her plasserer du spikerslagene ca 45 mm ut fra kanten.

3. Sett sammen huset

Sett så alle veggene på gulvet du har bygget og fest dem midlertidig med et par skruer. Sett deretter inn vindu i for eksempel plexiglass, som er brukt her.

Isoler veggene og dekk til med vindsperre på samme måte som med gulvet. Og hvis du på noe tidspunkt tenker å installere strøm i lekehuset, er tiden nå moden for å ringe elektrikeren, eller trekke ledninger selv.

Denne døren er bygget av badstupanel og en sponplate. (Foto: Anders Carlén)

4. Utvendige vegger

Nå som innervegger og gulv er på plass, går vi videre til husets yttervegger. Kle yttersiden av lekehuset med valgfrie paneler fra gulv til tak. Tilslutt maler du huset både innvendig og utvendig, og til denne malejobben er det fullt mulig å ha med barna på arbeidslaget!

Gikk du glipp av denne? Lag din egen hagebenk på 1 - 2 - 3

5. Tid for tak

Legg spikerslag på 95 x 45 mm løst i fakket i toppen av takvinkelen, og fest takpanelet i disse. Når takpanelet er festet, monterer du nye spikerslag med samme mål (95 x 45 mm) øverst på takets overside.

Disse kan være lengre enn selve taket, og stikke ut over inngangspartiet som et takskjegg. Fest den siste takplaten nedenfra og monter deretter spikerslag på takets lang- og kortside og dekk til med vindsperreduk. Isoler og fest en plate kryssfiner på toppen og dekk til med takpapp, som du fester i trekantlister på begge sider.

Barna kan gjerne være med å male huset! (Foto: Anders Carlén)

6. Bær ut huset

Nå er du klar til å sette lekehuset ut i hagen. Plasser fire Leca-blokker der huset skal stå, og bær huset ut delevis. Her kan det være greit med bærehjelp, og det er nå du får igjen for å kun ha montert veggene midlertidig. Start med å sette gulvet på plass på Leca-fundamentet, deretter skrur du fast veggene og til slutt taket. 

7. Finish

Avslutt med å montere pyntebord på sidene av taket, trykkimpregnerte gulvbord på verandaen/inngangspartiet og et lite gelender på trammen. Døren er laget av et badstupanel isolert med en sponplate på innsiden.

Få med deg flere tips og triks: Meld deg på vårt nyhetsbrev!

31. juli 2017
Mer om I hagen og uterommet

Slik lager du en natursteinsmur

En litt røff natursteinsmur passer veldig godt inn i vår hage. Se den tøffe muren Tore og Henrik lagde på under en time!

Slik bygger du et gjerde selv

Det finnes mange forskjellige gjerder - hvitmalt, PVC, plast, vedlikeholdsfritt - men byggeprinsippene er ofte like. Her ser du hvordan du setter opp...

Slik bygger du en piknikbenk i til barna

Å bygge en piknikbenk i barnestørrelse er enkelt og barna vil garantert elske den.

Slik snekrer du ditt eget hagejuletre med lys

Stemningsfull julebelysning lyser opp i vintermørket. Her viser vi deg hvordan du enkelt lager ditt eget hagejuletre av gammel plank. 

Lag sommerens søteste uteleker!

Dette lettlagde lekesettet med blikkbokser og erteposer er midt i blinken for både barna og som aktivitet på sommerfesten. Hvor treffsikker er du?

Denne koselige uteplassen kan du lage helt selv av paller

Drømmer du om en koselig uteplass til sene sommerkvelder med venner og familie? Denne er laget av paller og kan lages på 1-2-3. Les mer for å se hvordan...

Gi kurvene et nytt liv med farge

Slitte kurver kan du få tak i på loppemarked eller kanskje du har noen liggende selv. Gi dem et nytt liv med spraymaling!

Gjør det selv: Sykkelstativet du kan lage selv

Et praktisk og fleksibelt sykkelstativ kan du enkelt støpe. Vår «handyman» Anders Ulsten viser deg hvordan du gjør det.

Fiks betongtrappen

Sprukne trinn og løse deler – etter noen år ser ofte betongtrappen trist ut. Men det kan som regel lett fikses.

Gjør det selv: Slik legger du smågatestein

Å legge smågatestein er både lett, pent – og morsomt! Men vær nøye med grunnarbeidet.

Send grillen på ferie

Med dette utekjøkkenet kan du gi grillen fri og likevel lage middagen under åpen himmel. Utekjøkkenet har hjul slik at det er lett å flytte, og du kan...

Legg belegningsstein selv

Et bra underlag er viktig for det ferdige dekket av belegningsstein. Da unngår du telehiv og setninger, som kan føre til at overflaten blir ujevn....

Utepeis – gjør det selv

Det gode liv handler ofte om de små ting. Utepeis er kanskje ingen liten sak å drømme om, men vil utvilsomt bringe med seg mange gode øyeblikk for de av oss som liker å tilberede grillmat ute i friluft. Her får du oppskriften på en smart utepeis som i tillegg er vedlikeholdsfri.

Flott trapp på tomten

En god utendørstrapp skal være lett å gå i og fungere så vel sommer som vinter. Her viser vi hvordan du planlegger trappen, og hvordan du lykkes!

Rull ut det grønne gresset

Vakker gressplen på en, to, tre – det er slett ikke umulig. Gjør du jobben selv, får du en ferdig gressplen på en halv dag.