Bilde: Anders Carlén

Slik bygger du lekehus til barna

I hagen og uterommet

Vil du slippe til din indre håndverker OG skape fantastiske opplevelser for barna på én og samme gang? Bygg et lite lekehus i hagen!

1. Bestem størrelsen på huset

Aller først bør du bestemme deg for størrelsen på huset, og la lekehusets indre dimensjoner være avgjørende for den totale størrelsen. I dette tilfellet brukes 120 cm brede sponplater som utgjør høyden på langsidene, mens gavlene får de samme 120 cm som bredde.

Bruk så de samme målene når du skal lage gulvet. Her måler gulvet 240 x 140 cm med bjelkelag/spikerslag på 120 x 45 mm. Fest en kryssfinérplate på 200 x 120 cm på undersiden av bjelkene og fyll med isolasjonsmateriale.

Kle over isolasjonen med vindsperreduk, og lim eller skru fast gulvplate/gulvbord som dekker samme flate som den underliggende platen (200 x 120 cm).

Se også: Slik bygger du piknikbenk til barna

Husets bestanddeler kan du bygge hver for seg innendørs. (Foto: Anders Carlén)

Les også:

Ja, du kan male huset om høsten

Rakk du ikke male huset i sommer? Fortvil ikke, du kan male huset om høsten.

2. Veggene kommer på plass

Nå kan du sage til langsidene, som her måler 120 x 200 cm. Bruk en finérplate og sag hull til vinduer i ønsket størrelse. Fest spikerslag som måler ca. 95 x 45 mm direkte på veggplaten hele veien, samt rundt vinduet. Husk å plassere alle spikerslagene ved platens ytterkanter.

Deretter sager du til kortsidene/gavlene, som skal være 120 cm brede og ha en takvinkel på 40 grader. På den ene gavlen sager du også åpning til en dør i ønsket størrelse.

Husk å montere spikerslag ved alle ytterkanter og rundt døren. Det eneste stedet de ikke skal monteres ut i kanten, er i toppen der taket skal monteres. Her plasserer du spikerslagene ca 45 mm ut fra kanten.

3. Sett sammen huset

Sett så alle veggene på gulvet du har bygget og fest dem midlertidig med et par skruer. Sett deretter inn vindu i for eksempel plexiglass, som er brukt her.

Isoler veggene og dekk til med vindsperre på samme måte som med gulvet. Og hvis du på noe tidspunkt tenker å installere strøm i lekehuset, er tiden nå moden for å ringe elektrikeren, eller trekke ledninger selv.

Les også:

Slik bygger du hagebenk

Toppen av glede er å nyte hagen fra en hagebenk du selv har bygget. Den er lettbygd, og kan enkelt flyttes rundt etter behov.

Denne døren er bygget av badstupanel og en sponplate. (Foto: Anders Carlén)

4. Utvendige vegger

Nå som innervegger og gulv er på plass, går vi videre til husets yttervegger. Kle yttersiden av lekehuset med valgfrie paneler fra gulv til tak. Tilslutt maler du huset både innvendig og utvendig, og til denne malejobben er det fullt mulig å ha med barna på arbeidslaget!

Gikk du glipp av denne? Lag din egen hagebenk på 1 - 2 - 3

5. Tid for tak

Legg spikerslag på 95 x 45 mm løst i fakket i toppen av takvinkelen, og fest takpanelet i disse. Når takpanelet er festet, monterer du nye spikerslag med samme mål (95 x 45 mm) øverst på takets overside.

Disse kan være lengre enn selve taket, og stikke ut over inngangspartiet som et takskjegg. Fest den siste takplaten nedenfra og monter deretter spikerslag på takets lang- og kortside og dekk til med vindsperreduk. Isoler og fest en plate kryssfiner på toppen og dekk til med takpapp, som du fester i trekantlister på begge sider.

Les også:

Slik bytter du tetningslister - med Rune Haraldsen

Å bytte tetningslister på dører og vinduer kan spare deg store strømkostnader. Her lærer du når du bør bytte, hva du bør vite og hvordan du monterer...

Barna kan gjerne være med å male huset! (Foto: Anders Carlén)

6. Bær ut huset

Nå er du klar til å sette lekehuset ut i hagen. Plasser fire Leca-blokker der huset skal stå, og bær huset ut delevis. Her kan det være greit med bærehjelp, og det er nå du får igjen for å kun ha montert veggene midlertidig. Start med å sette gulvet på plass på Leca-fundamentet, deretter skrur du fast veggene og til slutt taket. 

7. Finish

Avslutt med å montere pyntebord på sidene av taket, trykkimpregnerte gulvbord på verandaen/inngangspartiet og et lite gelender på trammen. Døren er laget av et badstupanel isolert med en sponplate på innsiden.

Få med deg flere tips og triks: Meld deg på vårt nyhetsbrev!

31. juli 2017
Mer om I hagen og uterommet

Slik lager du en natursteinsmur

I hagen og uterommet En litt røff natursteinsmur passer veldig godt inn i vår hage. Se den tøffe muren Tore og Henrik lagde på under en time!

Slik bygger du et gjerde selv

I hagen og uterommet Det finnes mange forskjellige gjerder - hvitmalt, PVC, plast, vedlikeholdsfritt - men byggeprinsippene er ofte like. Her ser du hvordan du setter opp...

Hvordan lage lekre islykter

I hagen og uterommet Når vinteren er på sitt kaldeste er det både hyggelig og populært å pynte opp med islykter. Se her hvordan du kan lage din egen lykt.

Slik bygger du en piknikbenk i til barna

I hagen og uterommet Å bygge en piknikbenk i barnestørrelse er enkelt og barna vil garantert elske den.

Biltema
Annonsørinnhold

Derfor bør du skaffe deg en el-sykkel til våren

I hagen og uterommet Her er hvorfor du bør skaffe deg sykkelen som får deg lekende lett opp bakker og frakter deg dit du skal i rekordfart.

Slik snekrer du ditt eget hagejuletre med lys

I hagen og uterommet Stemningsfull julebelysning lyser opp i vintermørket. Her viser vi deg hvordan du enkelt lager ditt eget hagejuletre av gammel plank.

Lag sommerens søteste uteleker!

I hagen og uterommet Dette lettlagde lekesettet med blikkbokser og erteposer er midt i blinken for både barna og som aktivitet på sommerfesten. Hvor treffsikker er du?

Denne koselige uteplassen kan du lage helt selv av paller

I hagen og uterommet Drømmer du om en koselig uteplass til sene sommerkvelder med venner og familie? Denne er laget av paller og kan lages på 1-2-3. Les mer for å se hvordan...

Lag dine egne fruktkasser

I hagen og uterommet Det er høst og tid for fruktfest i norske hager! Disse luftige fruktkassene er perfekte til å sanke godsakene i, og du snekrer dem lett selv.

Gi kurvene et nytt liv med farge

I hagen og uterommet Slitte kurver kan du få tak i på loppemarked eller kanskje du har noen liggende selv. Gi dem et nytt liv med spraymaling!

Gjør det selv: Sykkelstativet du kan lage selv

I hagen og uterommet Et praktisk og fleksibelt sykkelstativ kan du enkelt støpe. Vår «handyman» Anders Ulsten viser deg hvordan du gjør det.

Fiks betongtrappen

I hagen og uterommet Sprukne trinn og løse deler – etter noen år ser ofte betongtrappen trist ut. Men det kan som regel lett fikses.

Send grillen på ferie

I hagen og uterommet Med dette utekjøkkenet kan du gi grillen fri og likevel lage middagen under åpen himmel. Utekjøkkenet har hjul slik at det er lett å flytte, og du kan legge inn vann om du vil. Det er relativt enkelt å lage.

Utepeis – gjør det selv

I hagen og uterommet Det gode liv handler ofte om de små ting. Utepeis er kanskje ingen liten sak å drømme om, men vil utvilsomt bringe med seg mange gode øyeblikk for de...

Rull ut det grønne gresset

I hagen og uterommet Vakker gressplen på en, to, tre – det er slett ikke umulig. Gjør du jobben selv, får du en ferdig gressplen på en halv dag.