Bilde: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

Handleliste: 10 ting du må ha når du skal male

Følg denne handlelisten før du skal male, så slipper du å måtte avbryte jobben for å gå på shopping.

Når du skal male, er det mange ting du trenger. Maling, pensler og maskeringsteip er selvfølgeligheter, men det er også endel andre ting du bør ha klart, for å sikre et godt resultat og en god arbeidsprosess.

Men med mindre du er profesjonell maler, er det ikke alle hjelpemidler som er like innlysende å kjøpe inn.

Og fordi det kjedelig å oppdage at du mangler verktøy eller annet midt i jobben, får du her en praktisk 10-punkts huskeliste over alt du trenger til malejobben, i tillegg til maling, grunning, rull og vaskemiddel, selvfølgelig.

Har du maling liggende? Slik bør den oppbevares!

Sjekk hva du har liggende før du skriver en handleliste med det du mangler. Så kan du gå i butikken. Her er det du trenger:

 

1. Arbeidshansker

Gode arbeidshansker eller engangshansker, kommer alltid godt med. Da unngår du søl både her og der.

 

2. Mikrofiberkluter

Hvis du først har prøvd å jobbe med mikrofiberklut, vil du ikke gå tilbake til noe annet. Gode mikrofiberkluter er gull verdt, og kommer godt med når du skal gjøre rent eller skal fjerne slipestøv.

 

3. Flere pensler

(Foto: Jordan)

Trodde du at det holdt med en skarve malerull? Tro igjen. Du får et mye finere resultat hvis du bruker pensler til å male langs kanter og i hjørner, blant annet. Du kan også investere i en fordriver for å etterstryke malingen etter rulla, for å jevne ut malingsstrukturen.

 

4. Maskeringstape

De fleste er godt kjent med maskeringstape og hvorfor det bør brukes. Men husk at det finnes forskjellige typer maskeringsteip beregnet for forskjellig underlag, så velg teiptypen som passer jobben du skal gjøre.

 

5. Engangswipes

Når du maler blir det nesten alltid litt søl, enten på deg selv eller på andre flater. Slikt søl er lurt å fjerne med en gang, og til det er ingenting bedre enn oppussings-wipes.

 

6. Dekkefilt

Bruker du fortsatt gammel plast eller avispapir til å dekke gulvet når du maler? Da er tiden inne for å prøve dekkefilt. Med denne tildekkingen trekker malingen ned i filten, og plastlaget under sørger for at ingenting kommer gjennom. Og dekkefilten kan brukes om igjen mange ganger.

 

7. Rørepinne

(Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no)

Rørepinnen er en liten detalj som er lett å glemme. Men den er viktig, og er nødvendig for å fordele bunnfall og pigmenter skikkelig. Den sikrer rett og slett et bedre sluttresultat, så skriv det opp!

 

Se også:  5 nybegynnerfeil du må unngå når du maler

 

8. Forlengerskaft

Skal du male en flate av litt størrelse, bør du også ha et forlengerskaft. Du får malt mer av gangen, du blir mindre sliten, du når opp steder du ellers ikke ville gjort, det er ergonomisk bra og jobben går mye fortere.

 

9. Boksåpner

En annen detalj som er lett å glemme, er en ordentlig boksåpner. Med en bokseåpner slipper du å bulke malingsspannet, og du får åpnet og lukket igjen lokket uten problemer.

 

10. Slipepapir/slipekloss

(Foto: Robert Walmann/ifi.no)

Sist men ikke minst bør du sørge for godt vedheft for malingen. For å oppnå dette, bør underlaget slipes lett. Derfor bør slipepapir eller slipekloss alltid stå på handlelisten.

 

4. april 2018
Mer om Interiør - møbler - maling

Dette er fargetrendene for 2018

I år skal interiøret være rødbrunt, gyllent, grønt, blågrønt og nøytralt.  

5 fakta om maskeringsteip du bør kunne

Maskeringsteip er helt nødvendig når du maler. Men det gjelder å unngå feil teip og feil bruk.

Lag et telt til barnerommet

Barn elsker små gjemmesteder hvor de kan krype inn. Dette teltet er raskt å lage selv og blir en perfekt lekehule for minsten.

Dette gamle trebordet ble forvandlet til noe utrolig stillig!

Gjenbruk er i vinden, og det er mange skatter man kan finne på loppemarked eller markedsplasser som finn.no. Her kan du se hvordan Reddit-brukeren CupsThePops gjorde om et gammelt bord til en stilig hundeseng. 

Gjør-det-selv: Male gulvet hvitt

Fiks et nytt gulv i løpet av helgen! Mal gulvet hvitt og få et lysere rom på kjøpet. Godt grunnarbeid gir et perfekt resultat.

Gi gulvet ny glød med maling

Et slitt tregulv kan bli like fint som nytt igjen med litt maling. Hvis du våger å male gulvene hvite vil rommet virke lysere og større. Her får du...

Gi gamle møbler et lysere liv

Å skape en lysere stemning innendørs er fort gjort med litt maling. Her har en gammel Ikea-hylle fått nytt liv med dueblå strøk.

Lag ditt eget mosaikkspeil

I stedet for å kjøpe et standardspeil kan du lage et eget med glassmosaikk. På den måten kan du forandre fargestilen på badet i en håndvending, avhengig...

Gjør det selv: Male barnestol i ubehandlet tre

Med noen strøk maling og litt dekor i friske farger kan et lite furumøbel bli en morsom og personlig gave til et barnebarn, nevø eller niese.

Gjør det selv: Mal til du blir gul og blå

I denne guiden tar vi utgangspunkt i hjemmets forskjellige bygningsdeler og inventar og gir deg en innsikt i hvilke typer maling du med fordel kan bruke til de forskjellige oppgavene.

Gjør det selv: Hylla alle kan lage

Denne kvadrathylla er lett å lage. Det er ikke nødvendig med noe vanskelig saging. Du trenger ikke spesialverktøy, og du får gjort alt på ei helg....

Gjør det selv: Møbler med vakker patina

Gjør møblene eldre! Slitasjen lager du med slipepapir, maling og litt arbeid.

Stickers er den nye interiørtrenden

Stickers er den nye trenden i interiørverdenen. Dekorer slettveggen på 1-2-3 og skap din helt unike look.

Stolen som går i arv

Tripp Trapp-stolen er en klassiker vi alle kjenner til.

Gi stolen nytt trekk

Gamle, slitte spisestuestoler kan få nytt liv ved hjelp av enkle håndgrep. Jobben kan du gjøre selv.