5 fakta om maskeringsteip du bør kunne

Interiør - møbler - maling

Maskeringsteip er helt nødvendig når du maler. Men det gjelder å unngå feil teip og feil bruk. 

Bilde: Jordan

God maskeringsteip (eller maskeringstape :) sikrer at maling ikke havner utenfor der du egentlig skal male, og forhindrer at maling smitter inn under tapen slik at kantene blir uskarpe. Når du har malt ferdig skal teipen slippe lett fra flaten, og ikke etterlate seg limrester på underlaget.

Det er i hvert fall slik en god maskeringsteip skal fungere. Men hvis du velger feil teip, bruker eller oppbevarer den på feil måte, kan det være at teipen ikke oppfører seg som den skal. 

Det er nemlig et par grunnregler du bør kjenne til når du bruker maskeringsteip. Og de får du her:  

1. Teip er ferskvare 

Du bør ikke bunkre opp med maskeringsteip, selv om den er på tilbud. Teip skal ikke ligge lenge før den blir brukt. Hvis teipen er gammel, et par år eller eldre, blir det vanskelig å få av rullen i lange nok strekk. I tillegg kan kantene bli uskarpe, og dermed ikke tette skikkelig mot underlaget, slik at malingen smitter inn under.

Les også:

Slik legger du mikrosement

Mikrosement er et sterkt og lettpåført materiale som kan gi rommene dine et realt ansiktsløft. Her får du oppskrift til hvordan du legger på mikroseme...

2. Teip skal lagres lunt 

Teip skal ikke utsettes for frost, og bør derfor ikke oppbevares i uisolert garasje, bod eller i bil om vinteren.

3. Velg riktig teip til jobben

Det finnes mange forskjellige typer maskeringsteip; teip for utendørs bruk, for sensitive underlag, for ekstra skarpe kanter og for maling av kurver og svinger. Det finnes også maskeringsteip med vedhengende elektrostatisk dekkeplast som beskytter tilstøtende flater fra malingsprut. Å velge riktig teip til den jobben du skal gjøre, kan være forskjellen på suksess og katastrofe.

Det finnes teip for de fleste behov, som for eksempel buet teip (Foto: Jordan)

 

Les også:

Så lett bygger du en lekekiosk av paller

Pernilla lagde en lekekiosk til femåringen av et par paller, noen gamle materialer og litt maling. Se hvordan hun gjorde det!

4. Teip skal fjernes umiddelbart

Maskeringsteipen skal fjernes umiddelbart etter at siste strøk er påført. Hvis du venter for lenge, risikerer du både å rive med deg malingflak, og kan oppleve problemer med å få av teip og limrester fra underlaget. 

5. Teip skal dras av i 45 graders vinkel

Når du river av teipen, skal den dras av i cirka 45 graders vinkel mot underlaget. Det gjør at malekantene blir skarpe og fine. Sitter teipen godt fast, kan du eventuelt skjære forsiktig opp kanten mellom teipen og malingen.

Teip skal helst dras av veggen i en 45 graders vinkel (Foto: Jordan).

 

Les også:

Ekspert-tips: Fjern maling, tapet og fliser

Det kan være frustrerende og tidkrevende å få vekk gamle materialer fra vegg og gulv. Her er ekspertenes beste råd for å fjerne tapet, maling og...

Kilde: Ifi.no

21. februar 2018
Mer om Interiør - møbler - maling

Dette er fargetrendene for 2018

Interiør - møbler - maling I år skal interiøret være rødbrunt, gyllent, grønt, blågrønt og nøytralt.  

Handleliste: 10 ting du må ha når du skal male

Interiør - møbler - maling Følg denne handlelisten før du skal male, så slipper du å måtte avbryte jobben for å gå på shopping.

Lag et telt til barnerommet

Interiør - møbler - maling Barn elsker små gjemmesteder hvor de kan krype inn. Dette teltet er raskt å lage selv og blir en perfekt lekehule for minsten.

Gjør det selv: Bygg en returstasjon

Interiør - møbler - maling Stina Abenius var lei av alle kassene med tomme glass og aviser. Nå er alt gjemt i hjemmets «returstasjon». Du kan lett ­snekre en selv, eller som Stina; la en annen gjøre det.

Gjør-det-selv: Male gulvet hvitt

Interiør - møbler - maling Fiks et nytt gulv i løpet av helgen! Mal gulvet hvitt og få et lysere rom på kjøpet. Godt grunnarbeid gir et perfekt resultat.

Gi gulvet ny glød med maling

Interiør - møbler - maling Et slitt tregulv kan bli like fint som nytt igjen med litt maling. Hvis du våger å male gulvene hvite vil rommet virke lysere og større. Her får du...

Gi gamle møbler et lysere liv

Interiør - møbler - maling Å skape en lysere stemning innendørs er fort gjort med litt maling. Her har en gammel Ikea-hylle fått nytt liv med dueblå strøk.

Lag ditt eget mosaikkspeil

Interiør - møbler - maling I stedet for å kjøpe et standardspeil kan du lage et eget med glassmosaikk. På den måten kan du forandre fargestilen på badet i en håndvending, avhengig...

Gjør det selv: Male barnestol i ubehandlet tre

Interiør - møbler - maling Med noen strøk maling og litt dekor i friske farger kan et lite furumøbel bli en morsom og personlig gave til et barnebarn, nevø eller niese.

Gjør det selv: Mal til du blir gul og blå

Interiør - møbler - maling I denne guiden tar vi utgangspunkt i hjemmets forskjellige bygningsdeler og inventar og gir deg en innsikt i hvilke typer maling du med fordel kan bruke til de forskjellige oppgavene.

Gjør det selv: Hylla alle kan lage

Interiør - møbler - maling Denne kvadrathylla er lett å lage. Det er ikke nødvendig med noe vanskelig saging. Du trenger ikke spesialverktøy, og du får gjort alt på ei helg....

Gjør det selv: Møbler med vakker patina

Interiør - møbler - maling Gjør møblene eldre! Slitasjen lager du med slipepapir, maling og litt arbeid.

Stickers er den nye interiørtrenden

Interiør - møbler - maling Stickers er den nye trenden i interiørverdenen. Dekorer slettveggen på 1-2-3 og skap din helt unike look.

Stolen som går i arv

Interiør - møbler - maling Tripp Trapp-stolen er en klassiker vi alle kjenner til.

Gi stolen nytt trekk

Interiør - møbler - maling Gamle, slitte spisestuestoler kan få nytt liv ved hjelp av enkle håndgrep. Jobben kan du gjøre selv.