Bilde: Jordan

5 fakta om maskeringsteip du bør kunne

Maskeringsteip er helt nødvendig når du maler. Men det gjelder å unngå feil teip og feil bruk. 

God maskeringsteip (eller maskeringstape :) sikrer at maling ikke havner utenfor der du egentlig skal male, og forhindrer at maling smitter inn under tapen slik at kantene blir uskarpe. Når du har malt ferdig skal teipen slippe lett fra flaten, og ikke etterlate seg limrester på underlaget.

Det er i hvert fall slik en god maskeringsteip skal fungere. Men hvis du velger feil teip, bruker eller oppbevarer den på feil måte, kan det være at teipen ikke oppfører seg som den skal. 

Det er nemlig et par grunnregler du bør kjenne til når du bruker maskeringsteip. Og de får du her:  

1. Teip er ferskvare 

Du bør ikke bunkre opp med maskeringsteip, selv om den er på tilbud. Teip skal ikke ligge lenge før den blir brukt. Hvis teipen er gammel, et par år eller eldre, blir det vanskelig å få av rullen i lange nok strekk. I tillegg kan kantene bli uskarpe, og dermed ikke tette skikkelig mot underlaget, slik at malingen smitter inn under.

2. Teip skal lagres lunt 

Teip skal ikke utsettes for frost, og bør derfor ikke oppbevares i uisolert garasje, bod eller i bil om vinteren.

3. Velg riktig teip til jobben

Det finnes mange forskjellige typer maskeringsteip; teip for utendørs bruk, for sensitive underlag, for ekstra skarpe kanter og for maling av kurver og svinger. Det finnes også maskeringsteip med vedhengende elektrostatisk dekkeplast som beskytter tilstøtende flater fra malingsprut. Å velge riktig teip til den jobben du skal gjøre, kan være forskjellen på suksess og katastrofe.

Det finnes teip for de fleste behov, som for eksempel buet teip (Foto: Jordan)

 

4. Teip skal fjernes umiddelbart

Maskeringsteipen skal fjernes umiddelbart etter at siste strøk er påført. Hvis du venter for lenge, risikerer du både å rive med deg malingflak, og kan oppleve problemer med å få av teip og limrester fra underlaget. 

5. Teip skal dras av i 45 graders vinkel

Når du river av teipen, skal den dras av i cirka 45 graders vinkel mot underlaget. Det gjør at malekantene blir skarpe og fine. Sitter teipen godt fast, kan du eventuelt skjære forsiktig opp kanten mellom teipen og malingen.

Teip skal helst dras av veggen i en 45 graders vinkel (Foto: Jordan).

 

Kilde: Ifi.no

21. februar 2018
Mer om Interiør - møbler - maling

Dette er fargetrendene for 2018

I år skal interiøret være rødbrunt, gyllent, grønt, blågrønt og nøytralt.  

Handleliste: 10 ting du må ha når du skal male

Følg denne handlelisten før du skal male, så slipper du å måtte avbryte jobben for å gå på shopping.

Lag et telt til barnerommet

Barn elsker små gjemmesteder hvor de kan krype inn. Dette teltet er raskt å lage selv og blir en perfekt lekehule for minsten.

Dette gamle trebordet ble forvandlet til noe utrolig stillig!

Gjenbruk er i vinden, og det er mange skatter man kan finne på loppemarked eller markedsplasser som finn.no. Her kan du se hvordan Reddit-brukeren CupsThePops gjorde om et gammelt bord til en stilig hundeseng. 

Gjør-det-selv: Male gulvet hvitt

Fiks et nytt gulv i løpet av helgen! Mal gulvet hvitt og få et lysere rom på kjøpet. Godt grunnarbeid gir et perfekt resultat.

Gi gulvet ny glød med maling

Et slitt tregulv kan bli like fint som nytt igjen med litt maling. Hvis du våger å male gulvene hvite vil rommet virke lysere og større. Her får du...

Gi gamle møbler et lysere liv

Å skape en lysere stemning innendørs er fort gjort med litt maling. Her har en gammel Ikea-hylle fått nytt liv med dueblå strøk.

Lag ditt eget mosaikkspeil

I stedet for å kjøpe et standardspeil kan du lage et eget med glassmosaikk. På den måten kan du forandre fargestilen på badet i en håndvending, avhengig...

Gjør det selv: Male barnestol i ubehandlet tre

Med noen strøk maling og litt dekor i friske farger kan et lite furumøbel bli en morsom og personlig gave til et barnebarn, nevø eller niese.

Gjør det selv: Mal til du blir gul og blå

I denne guiden tar vi utgangspunkt i hjemmets forskjellige bygningsdeler og inventar og gir deg en innsikt i hvilke typer maling du med fordel kan bruke til de forskjellige oppgavene.

Gjør det selv: Hylla alle kan lage

Denne kvadrathylla er lett å lage. Det er ikke nødvendig med noe vanskelig saging. Du trenger ikke spesialverktøy, og du får gjort alt på ei helg....

Gjør det selv: Møbler med vakker patina

Gjør møblene eldre! Slitasjen lager du med slipepapir, maling og litt arbeid.

Stickers er den nye interiørtrenden

Stickers er den nye trenden i interiørverdenen. Dekorer slettveggen på 1-2-3 og skap din helt unike look.

Stolen som går i arv

Tripp Trapp-stolen er en klassiker vi alle kjenner til.

Gi stolen nytt trekk

Gamle, slitte spisestuestoler kan få nytt liv ved hjelp av enkle håndgrep. Jobben kan du gjøre selv.