Gi gulvet ny glød med maling

Et slitt tregulv kan bli like fint som nytt igjen med litt maling. Hvis du våger å male gulvene hvite vil rommet virke lysere og større. Her får du oppskriften på hvordan du går frem.

Å male tregulv lyse eller mørke er høy interiørmote for tiden. Mange er lei av gulnet treverk på gulv, vegger og møbler. For en tid tilbake kunne vi nesten ikke få nok furuplank i huset. I tillegg til at vegger, tak og gulv var dekket med «furuskog» skulle helst møblene også ha furupreg med framskap, bokskap, bord og stoler i treverk. Med årene har det lyse treverket som luktet så friskt av furuskog gulnet og mistet mye av sin opprinnelige friskhet. Gulnet treverk i ulike sjatteringer er ikke fullt så trivelig å være omgitt av derfor har trenden med å male på treverk bredt om seg.

Mange foretrekker nå lysere overflater og finner frem malerkosten når man har fått nok av dystre og mørke rom. Dersom du velger å gjøre malejobben selv lønner det seg å ta seg god tid til å uføre jobben skikkelig. Vask grundig før malingen bres utover flatene, bruk slipemaskin om nødvendig og påfør et strøk med grunning og to toppstrøk med maling slik at overflatene blir pene. Grundig arbeid gjør at man slipper å male om gulvet for ofte.

Dette trenger du:
* Sandpapir
* Malingskrape
* Pensler/fordriver
* Malerull
* Forlengerskaft
* Rullebrett, rullebøtte
* Dekkplast, papp
* Penselrens/white spirit
* Husvask
* Oxan maling for tre & betong 40

Slik går du frem:

1. Vask gulvplankene, gjerne med Jotun Husvask. Det er viktig å fjerne skitt, støv, voks og fett slik at malingen fester seg godt på overflaten.

2. For å få malingen til å sitte ekstra godt kan det lønne seg å slipe overflatene med sandpapir. Med sandpapir eller en slipemaskin får du mattet ned overflaten, for å gi bedre heft til malingen. Du bør også skrape bort løs maling dersom gulvene er malt fra før av. Før toppstrøkene påføres, legg et fortynnet strøk med O xan gulvmaling for tre & betong 40, fra Jotun, på gulvet. Tynn med 15 prosent white spirit.

3. Påfør toppmalingen, for eksempel Oxan gulvmaling fra Jotun for tre & betong 40. Husk å påfør malingen i gulvbordenes lengderetning. Mal 2–3 gulvbord om gangen og la malingen tørke mellom strøkene. Påfør gulvet to strøk.

22. september 2010
Mer om Interiør - møbler - maling

Dette er fargetrendene for 2018

I år skal interiøret være rødbrunt, gyllent, grønt, blågrønt og nøytralt.  

5 fakta om maskeringsteip du bør kunne

Maskeringsteip er helt nødvendig når du maler. Men det gjelder å unngå feil teip og feil bruk.

Handleliste: 10 ting du må ha når du skal male

Følg denne handlelisten før du skal male, så slipper du å måtte avbryte jobben for å gå på shopping.

Lag et telt til barnerommet

Barn elsker små gjemmesteder hvor de kan krype inn. Dette teltet er raskt å lage selv og blir en perfekt lekehule for minsten. 

Dette gamle trebordet ble forvandlet til noe utrolig stillig!

Gjenbruk er i vinden, og det er mange skatter man kan finne på loppemarked eller markedsplasser som finn.no. Her kan du se hvordan Reddit-brukeren...

Gjør-det-selv: Male gulvet hvitt

Fiks et nytt gulv i løpet av helgen! Mal gulvet hvitt og få et lysere rom på kjøpet. Godt grunnarbeid gir et perfekt resultat.

Gi gamle møbler et lysere liv

Å skape en lysere stemning innendørs er fort gjort med litt maling. Her har en gammel Ikea-hylle fått nytt liv med dueblå strøk.

Lag ditt eget mosaikkspeil

I stedet for å kjøpe et standardspeil kan du lage et eget med glassmosaikk. På den måten kan du forandre fargestilen på badet i en håndvending, avhengig...

Gjør det selv: Male barnestol i ubehandlet tre

Med noen strøk maling og litt dekor i friske farger kan et lite furumøbel bli en morsom og personlig gave til et barnebarn, nevø eller niese.

Gjør det selv: Mal til du blir gul og blå

I denne guiden tar vi utgangspunkt i hjemmets forskjellige bygningsdeler og inventar og gir deg en innsikt i hvilke typer maling du med fordel kan bruke til de forskjellige oppgavene.

Gjør det selv: Hylla alle kan lage

Denne kvadrathylla er lett å lage. Det er ikke nødvendig med noe vanskelig saging. Du trenger ikke spesialverktøy, og du får gjort alt på ei helg....

Gjør det selv: Møbler med vakker patina

Gjør møblene eldre! Slitasjen lager du med slipepapir, maling og litt arbeid.

Stickers er den nye interiørtrenden

Stickers er den nye trenden i interiørverdenen. Dekorer slettveggen på 1-2-3 og skap din helt unike look.

Stolen som går i arv

Tripp Trapp-stolen er en klassiker vi alle kjenner til.

Gi stolen nytt trekk

Gamle, slitte spisestuestoler kan få nytt liv ved hjelp av enkle håndgrep. Jobben kan du gjøre selv.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no