Bilde: Jakob Kristensen/Kaslov Studio

Lag ditt eget mosaikkspeil

Interiør - møbler - maling

I stedet for å kjøpe et standardspeil kan du lage et eget med glassmosaikk. På den måten kan du forandre fargestilen på badet i en håndvending, avhengig av hvilke steiner du velger.

Her er speilet du kan tilpasse etter badet. Du bestemmer nemlig fargen på den mosaikken som skal omkranse speilet selv. Og her er utvalget stort, for glassmosaikk fås i alle tenkelige farger, fra hvit over sort til gull.

Her har vi brukt noen dyrere typer, men de fås i flere prisklasser. Størrelsen på speilet og ramma bestemmer du selv. Her er ramma cirka 9 cm bred.

Speilet er et spesielt våtromsspeil som er belagt med film på baksiden. Den beskytter et innmurt speil mot f.eks. syreog fuktangrep fra baksida.

Speilet er betydelig dyrere enn et alminnelig speil og kan kjøpes hos en glass mester.

Solid oppheng
Sørg for å gjøre beregninger, så speilets og mosaikkens størrelse passer med størrelsen på treplata. Da slipper du å skjære til steinene. Til speilet her har vi brukt 650 glassmosaikkbiter.

Det ferdige speilet veier ganske mye og må derfor ha et solid oppheng. Velg noen solide øyeskruer, og fest en kraftig snor eller f.eks. 2 mm metalltråd mellom dem.

Les også:

8 tøffe lamper du kan lage selv

Ikke gå og kjøp lampe - lag den selv. Det er mye billigere og i tillegg blir den unik. Vi har samlet åtte tøffe lampe-prosjekter til deg.

Plasserer du to plastputer i bunnen av speilet, blir det holdt litt ute fra veggen, samtidig som det ikke skraper opp veggen.

Dette har vi brukt:

• Glassmosaikk fra Bisazza, priser fra ca. 825 (og til 2500 kr) pr. m2. Bildene viser «Arcobaleno» (bestillingsvare).
• 47 x 55 cm 18 mm vannfast kryssfinér
• Våtromsspeil, 39 x 47 cm
• Flislim
• Fugemasse

Dessuten:
• Maskeringsteip
• Tannsparkel
• Gummifugemasse til speilet
• Gummifugebrett
• Svamp

Total pris: Ca. 800 kr inkludert ca. 300 kr for mosaikkene og 300 kr for speilet.

 

Les også:

Så enkelt maler du rutegulv

Rutete gulv er på alles lepper – og i mange retrokjøkken, bad og ganger. Her får du oppskriften på hvordan du maler rutegulv helt uten ujevne linjer...


1. Bruk et papirstykke som speil. Legg det oppå nettet, slik at det grenser til en fugekant. Sag ut kryssfinerplata i den ønskede rammestørrelsen.

2. ett rammas bredde på treplata. Sørg for at den er i vinkel. Sett ei stripe maskeringsteip på innsiden av blyantstreken, slik at det ikke kommer flislim under speilet.
3. Klipp ut glassmosaikken i remser. Festingen av rutene er lettest å styre når mosaikkflisene sitter på nettet, så pass på at de ikke faller av.

4. Bland flislimet til en konsistens som tykk yoghurt. Smør på et jevnt lag med tannsparkel. Man trenger ikke kunne se treplata, men tennene skal skrape mot den.

5. Legg glassmosaikken på plata. De bør gå ca. 2 mm ut over kanten. Jo mer nøyaktig du legger det, jo flottere blir kanten. Rens overflødig flislim av sidene og mellom mosaikken. La ramma tørke.

6. Påfør et tynt lag flislim på sidene av ramma. Legg forsiktig på strimler av glassmosaikk. La det tørke.

7. Legg loddrette striper gummifugemasse der hvor speilet skal være. Bruk en med ekstra høy festeevne, f.eks. Sikaflex eller Cascos Marin & Teknik.

8. Bland fugemassen etter anvisningen på pakka. Stryk den over glassmossaikkflisene i diagonale bevegelser med en gummisparkel.

9. Den overflødige fugemassen er lett å tørke av med en oppskåret svamp. Tørk over.

Motsetninger møtes: Speilets varme farger gir liv på bad som ofte går i nøytrale farger.

Anbefalt av redaksjonen

7. juni 2010
Mer om Interiør - møbler - maling

Dette er fargetrendene for 2018

Interiør - møbler - maling I år skal interiøret være rødbrunt, gyllent, grønt, blågrønt og nøytralt.  

5 fakta om maskeringsteip du bør kunne

Interiør - møbler - maling Maskeringsteip er helt nødvendig når du maler. Men det gjelder å unngå feil teip og feil bruk.

Handleliste: 10 ting du må ha når du skal male

Interiør - møbler - maling Følg denne handlelisten før du skal male, så slipper du å måtte avbryte jobben for å gå på shopping.

Lag et telt til barnerommet

Interiør - møbler - maling Barn elsker små gjemmesteder hvor de kan krype inn. Dette teltet er raskt å lage selv og blir en perfekt lekehule for minsten. 

Gjør det selv: Bygg en returstasjon

Interiør - møbler - maling Stina Abenius var lei av alle kassene med tomme glass og aviser. Nå er alt gjemt i hjemmets «returstasjon». Du kan lett ­snekre en selv, eller som...

Gjør-det-selv: Male gulvet hvitt

Interiør - møbler - maling Fiks et nytt gulv i løpet av helgen! Mal gulvet hvitt og få et lysere rom på kjøpet. Godt grunnarbeid gir et perfekt resultat.

Gi gulvet ny glød med maling

Interiør - møbler - maling Et slitt tregulv kan bli like fint som nytt igjen med litt maling. Hvis du våger å male gulvene hvite vil rommet virke lysere og større. Her får du oppskriften på hvordan du går frem.

Gi gamle møbler et lysere liv

Interiør - møbler - maling Å skape en lysere stemning innendørs er fort gjort med litt maling. Her har en gammel Ikea-hylle fått nytt liv med dueblå strøk.

Gjør det selv: Male barnestol i ubehandlet tre

Interiør - møbler - maling Med noen strøk maling og litt dekor i friske farger kan et lite furumøbel bli en morsom og personlig gave til et barnebarn, nevø eller niese.

Gjør det selv: Mal til du blir gul og blå

Interiør - møbler - maling I denne guiden tar vi utgangspunkt i hjemmets forskjellige bygningsdeler og inventar og gir deg en innsikt i hvilke typer maling du med fordel kan bruke til de forskjellige oppgavene.

Gjør det selv: Hylla alle kan lage

Interiør - møbler - maling Denne kvadrathylla er lett å lage. Det er ikke nødvendig med noe vanskelig saging. Du trenger ikke spesialverktøy, og du får gjort alt på ei helg....

Gjør det selv: Møbler med vakker patina

Interiør - møbler - maling Gjør møblene eldre! Slitasjen lager du med slipepapir, maling og litt arbeid.

Stickers er den nye interiørtrenden

Interiør - møbler - maling Stickers er den nye trenden i interiørverdenen. Dekorer slettveggen på 1-2-3 og skap din helt unike look.

Stolen som går i arv

Interiør - møbler - maling Tripp Trapp-stolen er en klassiker vi alle kjenner til.

Gi stolen nytt trekk

Interiør - møbler - maling Gamle, slitte spisestuestoler kan få nytt liv ved hjelp av enkle håndgrep. Jobben kan du gjøre selv.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no