Annonse
Bilde: Bosch

Slik lager du et stilig skostativ

Med denne geniale løsningen slipper du til og med å vaske skostativet når regn- og gjørmesesongen starter. 

Dette trenger du: 

Mål

 • Lengde 1 meter

Treverk

 • 1 stk. rundstokk (1 m lang, diameter 50 mm) 

Andre materialer

 • 20 trommestikker eller lignende (lengde 40 cm, hodediameter 10 mm, grepsdiameter 15 mm)

Verktøyliste

 • Batteridrevet multisag
 • Batteridrevet bor-/skrumaskin, PSR 10,8 LI-2 fra Bosch

Tilbehør

 • Senterbor (15 mm, tilsvarer grepsdiameteren på trommestikken)
 • Trebor (10 mm, tilsvarer diameteren på hodet til trommestikken)

Annet

 • Målebånd
 • Vinkelmåler
 • Blyant
 • Viskelær
 • Trelim (ved behov)

Vanskelighetsgrad: avansert

Tidsforbruk: ca. 3 timer pluss tid til innkjøp og tørking

Slik gjør du:

Trinn 1

Det er viktig å bore nøyaktig når 20 trommestikker skal bli til en skohylle, og det lønner seg å tegne hjelpelinjer. Spenn fast rundstokken i arbeidsbenken. Marker deretter senterpunktet på de ytre snittkantene til rundstokken. De to senterpunktene forbindes med hverandre av en rett linje som går rundt rundstokken i midten. Denne hjelpelinjen deler rundstokken i to tenkte, nøyaktig like store deler.

Spenn fast rundstokken i arbeidsbenken med senterlinjen nøyaktig posisjonert oppe. Tegn deretter to hjelpelinjer til som trommestikkene senere skal festes langs. Gå ut fra senterlinjen, og tegn to parallelle linjer 5 mm til høyre og venstre for senterlinjen (se tegning).

Sett et merke ved hver tolvte cm. for de åtte borehullene på den venstre hjelpelinjen. Begynn 5 cm fra den ytre snittkanten på rundstokken. På den høyre hjelpelinjen markeres nå de åtte borehullene med en avstand på 12 cm mellom hvert av dem. Begynn 5 cm fra den venstre snittkanten til rundstokken, slik at borehullene på høyre side blir forskjøvet 6 cm fra borehullene på venstre side. Det siste borehullet på de to hjelpelinjene vil være 11 cm fra snittkantene. På denne måten legges åtte trommestikker på hver side av senterlinjen.

Trinn 2

Nå er det tid for å bore. Spenn fast rundstokken i arbeidsbenken med den venstre hjelpelinjen nøyaktig posisjonert oppe. For at trommestikkene skal festes ordentlig i rundstokken til tross for den smale formen måler du hodet på trommestikken (kuleformet spiss) ved hjelp av et målebånd før du borer, og beregner diameteren. I dette eksempelet er den 10 mm. Finn deretter det stedet på trommestikken som er 10 mm, nøyaktig som hodet. For best mulig stabilitet bør trommestikkene stikkes inn til dette målet i rundstokken. Det betyr at borehullene må bores tilsvarende dype. Mål lengden fra det fastsatte stedet på trommestikken til hodet på trommestikken. Pass på at du ikke borer gjennom rundstokken.

Bor de markerte hullene med nødvendig dybde i rundstokken med en batteridreven bor-/skrumaskin og et trebor (10 mm). Spenn deretter rundstokken fast i arbeidsbenken med den høyre hjelpelinjen opp, og bor på denne siden også. 

Hjelp: Matematikk for hobbyhåndverkere. Med denne formelen kan diameteren beregnes ut fra omkretsen:

Omkrets / PI (ca. 3,142) = diameter

Trinn 3

Nå skal skohyllen få føtter. Til disse trenger du fire trommestikker til. Disse settes inn i rundstokken fra undersiden. Spenn fast trommestikkene i arbeidsbenken, og kapp til lengde på ca. 30 cm fra grepsenden. De kuleformede endene vil senere fungere som føtter. Du kapper trommestikkene enkelt med en batteridreven multisag. 

Trinn 4

Tegn hjelpelinjer som vist i trinn 1 før du borer hullene til føttene på skohyllen. For at hyllen skal bli stabil bør avstanden fra hjelpelinjene til senterlinjen være 10 mm. Marker deretter borehullene for to føtter ca. 5 cm fra kanten på begge sider. Bor hullene loddrett i rundstokken med den batteridrevne bor-/skrumaskinen og et senterbor (15 mm).  

Trinn 5

Visk alle hjelpelinjene forsiktig bort og sett skoholderne og føttene i hullene. Hvis du har litt trelim på trommestikkene først, sitter de enda bedre. 

24. august 2016
Mer om Interiør - møbler - maling

Dette er fargetrendene for 2018

I år skal interiøret være rødbrunt, gyllent, grønt, blågrønt og nøytralt.  

5 fakta om maskeringsteip du bør kunne

Maskeringsteip er helt nødvendig når du maler. Men det gjelder å unngå feil teip og feil bruk.

Handleliste: 10 ting du må ha når du skal male

Følg denne handlelisten før du skal male, så slipper du å måtte avbryte jobben for å gå på shopping.

Lag et telt til barnerommet

Barn elsker små gjemmesteder hvor de kan krype inn. Dette teltet er raskt å lage selv og blir en perfekt lekehule for minsten. 

Gjør-det-selv: Male gulvet hvitt

Fiks et nytt gulv i løpet av helgen! Mal gulvet hvitt og få et lysere rom på kjøpet. Godt grunnarbeid gir et perfekt resultat.

Gi gulvet ny glød med maling

Et slitt tregulv kan bli like fint som nytt igjen med litt maling. Hvis du våger å male gulvene hvite vil rommet virke lysere og større. Her får du...

Gi gamle møbler et lysere liv

Å skape en lysere stemning innendørs er fort gjort med litt maling. Her har en gammel Ikea-hylle fått nytt liv med dueblå strøk.

Lag ditt eget mosaikkspeil

I stedet for å kjøpe et standardspeil kan du lage et eget med glassmosaikk. På den måten kan du forandre fargestilen på badet i en håndvending, avhengig...

Gjør det selv: Male barnestol i ubehandlet tre

Med noen strøk maling og litt dekor i friske farger kan et lite furumøbel bli en morsom og personlig gave til et barnebarn, nevø eller niese.

Gjør det selv: Mal til du blir gul og blå

I denne guiden tar vi utgangspunkt i hjemmets forskjellige bygningsdeler og inventar og gir deg en innsikt i hvilke typer maling du med fordel kan bruke til de forskjellige oppgavene.

Gjør det selv: Hylla alle kan lage

Denne kvadrathylla er lett å lage. Det er ikke nødvendig med noe vanskelig saging. Du trenger ikke spesialverktøy, og du får gjort alt på ei helg....

Gjør det selv: Møbler med vakker patina

Gjør møblene eldre! Slitasjen lager du med slipepapir, maling og litt arbeid.

Stickers er den nye interiørtrenden

Stickers er den nye trenden i interiørverdenen. Dekorer slettveggen på 1-2-3 og skap din helt unike look.

Stolen som går i arv

Tripp Trapp-stolen er en klassiker vi alle kjenner til.

Gi stolen nytt trekk

Gamle, slitte spisestuestoler kan få nytt liv ved hjelp av enkle håndgrep. Jobben kan du gjøre selv.