Lakkering – Slik får du slitesterke møbler

Møbler varer mye lengre med en god lakk, men det krever forarbeid, flere lag, riktig tykkelse på lakken, gode børster, ikke støv og  deretter et håndlag som gjør at lakken legger seg i lag uten striper og bobler.

Velg akryllakk til bordplaten og hoveddøren

Bordplater, møbler og inngangsdøren skal ha akryllakk lagt på men god tykkelse, som legges på med en pensel. For gulv må du starte med rund kvern og støvsuger, og her er en god bred vals et godt valg når du lakkerer.

Unngå forandringer i lakken

Bruker du panellakk som inneholder et effektivt lysfilter som beskytter mot UV-stråler, minsker risikoen for at treet endrer farge når det utsettes for lys. Har du eikegulv, skal du til gjengjeld bruke en spesiell grunnlakk, ellers kan treet får et grønnlig skjær. 

Vask med trerens

Bruk trerens – ikke grunnleggende rengjøring. Hvis lakken har blitt slitt og fått flekker, vil vanlig grunnleggende rengjøring misfarge treet under, slik at flekkene blir tydligere. Hvis du tidligere har prøvd å vaske tremøbler med såpe, har du sikkert opplevd at treet har fått mørke misfargede flekker der lakken har blitt slitt ned. Ved å skrubbe grundig med trerens, kan flekker ofte blekes igjen. Vask etterfølgende med vann. 

Sliping

Skal du slipe treet matt, eller skal du slipe det helt ned? Det bestemmer du selv, men dersom lakken har blitt slitt flere steder, er det smart å slipe helt ned.

Slip med fint sandpapir

Mindre overflater kan slipes med sandpapir på en kloss. Bruk et sandpapir med korn 120-180. Du kan fint bruke vannslipepapir, som gir en finere overflate uten å risse, hvis du har et møbel eller en bordplate som du bare skal slipe matt vedhefting.

Støvsug og tørk

Alt støv skal vekk! Støvsug det som skal ha lakkering, og omgivelsene. Tørk deretter med en opprevet mikrofiberklut.

Sil lakken

Få all skitten ut av lakken. Inntørket lakk, støv og skitt som har lakt seg skal vekk. Derfor bør du hver gang du skal lakkere sile lakken gjennom en nylonstrømpe (som er fnugfri) eller en metall-sil og ned i en helt ren bøtte. Husk å sjekke penslene/rullen for støv og skitt. Og unngå tøy som feller. 

Lakkering

Legg lakken på i et så tykt lag at den kan flyte sammen og bli jevn. Stryk kun i én retning – og med årene i treet. Lakk skal ha lang tørketid slik at det rekker å flyte sammen, derfor skal temperaturen helst være under 18 grader. Unngå gjennomtrekk, det kan få lakken til å tørke for fort.

Lakken skal tørke

Det oppstår alltid bobler i lakken når du pensler eller ruller den på. Vær oppmerksom på at boblene av og til sprekker før lakken har tørket. Hvis lakken er for tykk, eller hvis lakken tørker for kjapt, risikerer du at boblene står som små tomme krater i overflaten av lakken.

Flere lag

Åtte lag gir en super blank overflate, men som regel holder du med tre-fire lag. Slip mellom hvert lag med lakk og la hvert lag tørke etter hva lakk produsenten anbefaler.

Bruk matt lakk til det øverste laget

For å unngå et melkehvit skjær når du bruker matt lakk, skal de nederste lagene lakkeres med høyglans og kun det øverste laget med matt lakk.

Velg en kunstfiber pensel

En gode lakkpensel er en kunstfiber pensel, som allerede er ”slitt” når du kjøper den. Den gir et godt resultat uten striper i lakken. Bruk en 25-40 med mer til møbler og 40-60 med mer til dører. 

22. juli 2019
Mer om Gjør det selv

Få ett nytt spisebord til under tusen lappen

Blogginnlegg: Man trenger ikke hver gang å kjøpe et designerbord til kr.100.000,-. Noen ganger kan kun enkle grep gjøre enorme endringer. Så er du litt handy av deg, og ønsker å overraske samboeren med ett splitter nytt bord til under kr. 1000,-. Så skal jeg vise deg hvordan: 

Møt Vi i villas nye handyman

Bli bedre kjent med Vi i villas nye handyman - Rune Haraldsen!

Strikket kjøkkenklut – 2 lette oppskrifter

Her få du oppskriften på to forskjellige kjøkkenkluter, som du lett kan strikke selv.

Annonsørinnhold

Slik bygger du terrasse med Rune Haraldsen

I videoen nedenfor kan du se hvordan du bygger en terrasse med Rune Haraldsen.

Så lett lager du et bord av mikrosement

Mikrosement er et robust materiale med et kult utseende. Her viser Rune Haraldsen hvordan du lager et tøft bord med mikrosement.

Annonsørinnhold

Bygg en levegg for å skjerme hagen din

Slik bygger du en levegg på en enklest mulig måte. Montert opp med enkle fundamentale løsninger.

Annonsørinnhold

Beskytt søppelkassene mot vær og vind

Så enkelt lager man tak og vegger til søppelkasse og postkassestativ ved hjelp av kun treverk.

Annonsørinnhold

Enklere panelvegger skal du lete lenge etter

Drømmer du om lekre panelvegger i gran, furu eller ask, men er lei av å skrape, grunne og beise? Da kan det være på tide å se på alternative løsninger.

Vi har kåret beste før-og-etter-prosjekt

Se hvem som vant konkurransen om beste oppussingsprosjekt og stakk av med en flott gassgrill-premie!

10 kule prosjekter med kontaktplast

Kontaktplast eller dekorplast, om du vil, er en billig og morsom måte å oppdatere møbler og interiør. 

Slik overfører du bilder til tre

Prøv deg på en enkel decoupage-teknikk! På den måten kan du overføre favorittbildene dine til tre, lage personlige leker eller hundrevis av andre ting.

Fra rusten rake til praktisk henger

Å gi gamle ting nye bruksområder føles godt i sjelen. Se bare så fin en gammel og rusten rake kan bli, med litt omsorg og ny maling!