Gamle asjetter gjør seg godt som serveringsfat i flere etasjer.
Gamle asjetter gjør seg godt som serveringsfat i flere etasjer. Bilde: Carro Wendt

Nytt kakefat av gamle asjetter

Det stiligste serveringsfatet lager du selv! Det er fort gjort å finne tre–fire pene, gamle asjetter på loppemarked, som sammen kan bli til et kakefat i flere etasjer. Vi viser deg fremgangsmåten, skritt for skritt.

Slik gjør du:

1. Før du begynner å bore: Legg noe under asjetten, for eksempel en liten trekloss, slik at du har noe å støtte boret mot når du kommer igjennom.

2. Sett flere lag med maskeringstape på det punktet hvor du skal bore. Tapen gjør det enklere å holde boret stødig. Lag et kryss i tapen der hvor du vil ha hullet, og bor forsiktig med bor nummer 6.

Det er viktig å sette tapen i flere lag før du begynner å borre.

3. Kjøl ned asjettene og boret innimellom; blir det for varmt risikerer asjettene å sprekke. La boret gå langsomt, at pass på å ta pauser. Når du så har kommet gjennom og fått et hull i asjetten går det fint an å fjerne tapen. Når alle asjetter er gjennomborede kan du begynne å feste de til den gjengede stangen.

4. Sett sammen fatet slik at rekkefølgen blir mutter, stor skive, asjett, liten skive og mutter i hver etasje. På toppen setter du hettemutteren som avslutning. Ikke skru til mutrene for hardt slik at asjettene risikerer å sprekke.

På oversiden av asjetten holder en skive og en mutter alt på plass.

5. Under den nederste asjetten trenger du en innslagsmutter. Innslagsmutteren har pigger, så du må begynne med å klemme ned disse med en tang, slik at mutteren blir helt flat og får plass under den nederste asjetten. Hvis den nederste asjetten er så tynn at innslagsmutteren stikker opp gjennom hullet kan du putte på flere skiver på oversiden av asjetten. Skivene må være store nok til å gå over innslagsmutterens hylse, slik at du får spent fast asjetten med neste mutter.

Det ferdige resulatet kan nok imponere på de fleste!

2. august 2013
Mer om På kjøkkenet

Du kan få "nytt" kjøkken ved å male kjøkkenskapene

Ønsker du å fornye kjøkkenet? Vi viser deg hvordan du maler kjøkkenskapene.

13 måter å bli kvitt irriterende smuss

Klissete ovnsdør, sorte merker på parketten og et toalett med rustfargede striper. Kjenner du deg igjen? Fortvil ikke – det trenger ikke å være så...

Slik blir marmorplaten blank igjen

Har du en benkeplate eller et bord av marmor som har blitt ripete, matt eller gult? Det er mulig å få bort ripene slik at overflaten blir fin igjen....

Sikre skapdørene på hengsel

På nye kjøkken har skapdørene hengsler med hurtigfeste. Forgjengeren var løftehengsler:

Slik bytter du benkeplate

Benkeplaten er viktig på kjøkkenet, dels fordi den skal fungere som din viktigste arbeidsplass og dels fordi den syns godt. Her ser du hvordan du kan...

Pryd kjøkkenveggen med glass

Med interiørglass fra Oksidé kan du du sette ditt personlige preg på kjøkkenveggen.

Gjør det selv: Nye kjøkkenskapdører for 800 kr

Slik frisker du opp kjøkkenskapdørene med folie.

Gjør det selv: Slik kan du skifte benkeplata selv

Kjøkkenet er den arbeidsplassen i huset som blir mest brukt. Derfor er det også der slitasjen viser seg først. Men det fins det råd for.

Bytt benkeplate

En rask måte å gi kjøkkenet en ansiktsløftning på er å bytte benkeplate.

Gi benken en omgang olje

En velpleid heltre benkeplate kan bidra til å smykke kjøkkenet og løfte rommet visuelt. Men som kjent - det er bare diamanter som varer evig.

Bytt form på kjøkkenbordet

I stedet for et langt spisebord, som tok stor plass, ville vi ha et rundt bord. Det skulle passe til plassen nær vinduet i det åpne kjøkkenet. Bordplate...