Om et marmorbord har stått ute  hender det at overflaten gulner og at ripene ser rustne ut. Men du kan heldigvis få bordet til å bli som nytt igjen.
Om et marmorbord har stått ute hender det at overflaten gulner og at ripene ser rustne ut. Men du kan heldigvis få bordet til å bli som nytt igjen. Bilde: Lasse Hansen

Slik blir marmorplaten blank igjen

Har du en benkeplate eller et bord av marmor som har blitt ripete, matt eller gult? Det er mulig å få bort ripene slik at overflaten blir fin igjen. Dette gjør du!

Marmor er et materiale som brukes når man vil at det skal være pent og elegant. Marmor er dessverre et ømtålelig materiale som lett får riper, blir flekkete eller får  sprukne kanter.

Hvit marmor kan gulne av smuss, og riper kan samle så mye smuss at det ser ut som rust.

En fagmessig behandling omfatter våtsliping med meget fint slipepapir etter en grundig trykkluftrensing.

Det er jo ikke alle som har  slikt verktøy hjemme, så her viser vi deg hvordan du kan klare deg med annet verktøy.

En eksentersliper er utmerket til tørrsliping, men finslipingen utføres med våtslipepapir og slipekloss.

1. Først slipes hele overflaten med en eksentersliper. Bruk slipepapir med kornstørrelse 100. Da får du bort de værste ripene. Selvom marmor er hardt går slipingen raskt.

2. Kanterne slipes helst for hånd med en myk slipekloss av gummi med fastlimt slipepapir. Gummien følger formen på den avrundede kanten.

3. Tørk av overflaten med en klut og slip en gang til. Denne gangen bruker du finere slipepapir 120 eller 150. Når du har slipt hele overflaten tørkes den av, nytt slipepapier (korn 240) settes på og overflaten med kanter slipes en gang til.

4. Puss deretter overflaten med våtslipepapir korn 400. Vask overflaten med vann, tørk av med en ren klut og slip igjen, nå med  slipepapir 600 eller 800. Skal overflaten bli superfin avslutter du med korn 1000.

5. Vask hele overflaten en gang til med vann, tørk av med en ren klut og la overflaten tørke fullstendig. Den avsluttende behandlingen, som gir marmoren en blank overfate utføres med steinolje eller steinpolish.

29. oktober 2012
Mer om På kjøkkenet

Du kan få "nytt" kjøkken ved å male kjøkkenskapene

Ønsker du å fornye kjøkkenet? Vi viser deg hvordan du maler kjøkkenskapene.

Nytt kakefat av gamle asjetter

Det stiligste serveringsfatet lager du selv! Det er fort gjort å finne tre–fire pene, gamle asjetter på loppemarked, som sammen kan bli til et kakefat...

13 måter å bli kvitt irriterende smuss

Klissete ovnsdør, sorte merker på parketten og et toalett med rustfargede striper. Kjenner du deg igjen? Fortvil ikke – det trenger ikke å være så...

Sikre skapdørene på hengsel

På nye kjøkken har skapdørene hengsler med hurtigfeste. Forgjengeren var løftehengsler:

Slik bytter du benkeplate

Benkeplaten er viktig på kjøkkenet, dels fordi den skal fungere som din viktigste arbeidsplass og dels fordi den syns godt. Her ser du hvordan du kan...

Pryd kjøkkenveggen med glass

Med interiørglass fra Oksidé kan du du sette ditt personlige preg på kjøkkenveggen.

Gjør det selv: Nye kjøkkenskapdører for 800 kr

Slik frisker du opp kjøkkenskapdørene med folie.

Gjør det selv: Slik kan du skifte benkeplata selv

Kjøkkenet er den arbeidsplassen i huset som blir mest brukt. Derfor er det også der slitasjen viser seg først. Men det fins det råd for.

Bytt benkeplate

En rask måte å gi kjøkkenet en ansiktsløftning på er å bytte benkeplate.

Gi benken en omgang olje

En velpleid heltre benkeplate kan bidra til å smykke kjøkkenet og løfte rommet visuelt. Men som kjent - det er bare diamanter som varer evig.

Bytt form på kjøkkenbordet

I stedet for et langt spisebord, som tok stor plass, ville vi ha et rundt bord. Det skulle passe til plassen nær vinduet i det åpne kjøkkenet. Bordplate...