Derfor bør du bruke tapetklister til å vaske plattingen

Terrassen

Rengjøring av plattingen tar litt tid, men er verdt arbeidet. Denne metoden er både skånsom og effektiv.

En vanlig hageslange er mye mer skånsom enn høytrykksspyleren.
En vanlig hageslange er mye mer skånsom enn høytrykksspyleren.

Vårrengjøringen av hagen står for tur. De fleste med hage har også en platting eller terrasse av et eller annet slag. Om den er av tre, er rengjøring med høytrykksspyler unektelig ekstremt effektivt. Men det høye trykket på vannet kan også skade den myke treoverflaten. 

Derfor: Lag en blanding av vann, kaustisk soda og tapetklister, så skal du se at rengjøringen av plattingen går som en lek!

Slik vasker du plattingen best

  1. Er plattingen din ekstra inngrodd og skitten? Lag en blanding av vann, kaustisk soda og tapetklister. Hell den utover plattingen og la det stå i noen timer. Og hvorfor tapetklister? Jo, tapetklister binder vannet så det ikke renner bort fra plattingen så fort. Dermed får bløtleggingen virke lengre, akkurat som å la skitten oppvask bløtlegge i såpevann – møkka løses opp! 
  2. Den absolutt beste og mest skånsomme rengjøringen av plattingen er et mildt rengjøringsmiddel som grønnsåpe og en god, gammeldags skurebørste. 
  3. På ekstra vanskelige flekker kan du også bruke Klorin. 
  4. Er plattingen plaget av mye alger eller mugg kan det være lurt å bruke en egen alge- og muggvask.
  5. Vil du bruke høytrykksspyler, så bruk de spesielle munnstykkene som finnes som tilbehør for å gjøre så lite skade på treverket som mulig. 

    Les også: Bruker du høytrykksvaskeren riktig? 

  6. Når plattingen er helt ren og tørr, er det på tide å gi den et beskyttende lag med olje. La plattingen tørke noen døgn først. Husk at hvis plattingen er bygget av trykkimpregnert furu, vil den bli litt mørkere i fargen av oljen. 

Les også:

Trykkimpregnert ikke vedlikeholdsfritt

Hagemøbler som er laget av trykkimpregnerte materialer trenger jevnlig vedlikehold. Gi også helt nye møbler en oljebehandling.

Les også: Slik bygger du din egen platting. 

Kilde: Byggahus.se, Viivilla.se

Vil du har flere tips og triks til hjem og hage? Meld deg på vårt nyhetsbrev her! 

21. mars 2017
Mer om Terrassen

Slik flislegger du terrassen - uten lim og fugemasse

Terrassen Å flislegge et terrassegulv krever mye fagkunnskap og ressurser. Men legg flis på systemgulv, så slipper du lim, fugemasse og frostsprengning.

Annonsørinnhold

Slik bygger du plattingen selv

Terrassen Med litt planlegging kan du bygge platting selv. Å bygge platting er et relativt enkelt prosjekt, fordi den ligger nede på bakken. Du kan tilpasse den...

Gjør det selv: Slik vedlikeholder du terrassen

Terrassen Terrassen din blir ekstra trivelig om du årlig sørger for godt vedlikehold.

Lag ditt eget hagebord

Terrassen Et stabilt lite hagebord er perfekt på terrassen eller i hagen! Slik gjør du det!

Nå er det snart på tide med en terrassevask

Terrassen Våren er her og det er tide for en skikkelig terrassevask.

Trappetrinn ned til terrassen

Terrassen Slik snekrer du et pent og stabilt trappetrinn til døren som fører ned til terrassen.

"Det begynte med en vannlekkasje"

Terrassen Aldri så galt at det ikke er godt for noe! En vesentlig vannlekkasje resulterte i et spennende påbygg og en fantastisk, prisvinnende terrasse for familien Horgen i Bergen.

Slik vedlikeholder du terrassegulvet

Terrassen En terrasse må vedlikeholdes. Heidi Sørensen ved Maleriet Fargehandel på Hønefoss viser deg hvordan du fikser terrassebordene.

Gjør det selv: Blomstrende levegg

Terrassen En åpen terrasse er deilig når det er varmt, og du gjerne vil nyte sola. Men hvis det blåser, er det fint med le. Men en levegg vil bare beskytte en...

Gjør-det-selv: Eksklusiv terrasse på rimelig måte

Terrassen Det kan bli kostbart å kjøpe granitt til en stor terrasse. Derfor gjelder det å være oppfinnsom ved å blande den dyre granitten med billigere betongheller.

Rens terrassen

Terrassen Tohundre kroner og et par timers arbeid er nok dersom du vil bringe fargen på terrassen tilbake til slik den var i utgangspunktet.