Annonsørinnhold

Slik bygger du plattingen selv

Med litt planlegging kan du bygge platting selv. Å bygge platting er et relativt enkelt prosjekt, fordi den ligger nede på bakken. Du kan tilpasse den til landskapet, for eksempel ved å la en bakke eller en bergnabb lage en naturlig avslutning av plattingen.

Fast underlag

Start med å gjøre bakken under plattingen så fast og jevn som mulig. La underlaget få et fall som leder vann bort fra der plattingen skal ligge. De øverste 30 cm av jorden fjerner du og legger fiberduk. Du kan også legge isolasjonsmateriale underst for å unngå frost. Oppe på duken fyller du på med grov grus. Duken har flere funksjoner. Den holder grusen på plass og hindrer at ugresset vokser opp mellom bordene i plattingen. Bruk gjerne en valse til å komprimere grusen.

Under byggingen passer du på at du beholder fallet så vann kan renne unna. Du kan godt legge plattingen på ujevnt terreng. Da bruker du pukk til å fylle ut ujevnheter i bakken. Jevn først ut med pukk, legg så duk og så pukk igjen oppå duken.

Når du har fått underlaget slik du vil ha det, kan byggingen begynne. Vil du ha en så lav platting som mulig legger du tilfarerne (bjelkene under gulvet) delvis gravd ned i gruslaget. Panelgulvet kan du legge med 28 x 120 mm terrassebord eller ferdigspikrede trelemmer. Dersom du bruker terrassebord, kan tilfarerne legges med en avstand på 60 cm. Bruk bladet på en vinkelhake for å få passe avstand mellom gulvbordene.

Platting med bjelker

Dersom underlaget for plattingen er altfor ujevnt, kan du bruke bunnplank og tilfarere. Denne plattingvarianten bygger litt mer i høyden på grunn av bjelkene.

Start med å legge ut bunnplank med dimensjon (48 x 98 mm) på et vannrett avrettet gruslag. Bruk vater for å sørge for at bunnplankene ligger rett. Da blir tilfarerne rette og gulvet perfekt.

Tilfarerne (bjelkende under gulvet) i samme dimensjon legges fra den ene bunnplanken til den andre. La det være 100–120 cm mellom bunnplankene og 60 cm mellom tilfarerne. Bruk et stående frontbord i enden for å binde tilfarerne sammen. Legg så gulv med for eksempel 28 x 120 mm terrassebord.

Må du søke?

Normalt er en platting som bygger under 0,5 meter i høyden ikke søknadspliktig, men som ved alle byggesaker er det flere hensyn som må ivaretas. Er du usikker, ta kontakt med kommunen før du starter.

Husk at det er du som tiltakshaver som er ansvarlig for at terrassen er i samsvar med plan- og bygningslovens forskrifter.

16. juni 2017
Mer om Terrassen

Slik flislegger du terrassen - uten lim og fugemasse

Å flislegge et terrassegulv krever mye fagkunnskap og ressurser. Men legg flis på systemgulv, så slipper du lim, fugemasse og frostsprengning.

Gjør det selv: Slik vedlikeholder du terrassen

Terrassen din blir ekstra trivelig om du årlig sørger for godt vedlikehold.

Derfor bør du bruke tapetklister til å vaske plattingen

Rengjøring av plattingen tar litt tid, men er verdt arbeidet. Denne metoden er både skånsom og effektiv.

Lag ditt eget hagebord

Et stabilt lite hagebord er perfekt på terrassen eller i hagen! Slik gjør du det!

Nå er det snart på tide med en terrassevask

Våren er her og det er tide for en skikkelig terrassevask.

Trappetrinn ned til terrassen

Slik snekrer du et pent og stabilt trappetrinn til døren som fører ned til terrassen.

"Det begynte med en vannlekkasje"

Aldri så galt at det ikke er godt for noe! En vesentlig vannlekkasje resulterte i et spennende påbygg og en fantastisk, prisvinnende terrasse for familien Horgen i Bergen.

Slik vedlikeholder du terrassegulvet

En terrasse må vedlikeholdes. Heidi Sørensen ved Maleriet Fargehandel på Hønefoss viser deg hvordan du fikser terrassebordene.

Gjør det selv: Blomstrende levegg

En åpen terrasse er deilig når det er varmt, og du gjerne vil nyte sola. Men hvis det blåser, er det fint med le. Men en levegg vil bare beskytte en...

Gjør-det-selv: Eksklusiv terrasse på rimelig måte

Det kan bli kostbart å kjøpe granitt til en stor terrasse. Derfor gjelder det å være oppfinnsom ved å blande den dyre granitten med billigere betongheller.

Rens terrassen

Tohundre kroner og et par timers arbeid er nok dersom du vil bringe fargen på terrassen tilbake til slik den var i utgangspunktet.