Bilde: Norfloor

Slik flislegger du terrassen - uten lim og fugemasse

Å flislegge et terrassegulv krever mye fagkunnskap og ressurser. Men legg flis på systemgulv, så slipper du lim, fugemasse og frostsprengning.

Mange ønsker seg fliser på terrassen. Det krever lite vedlikehold, er slitesterkt og gir et flott utseende. Men tradisjonell installasjon av fliser utendørs krever sin fagmann for å få limt flisene slik at vann ikke trenger inn og gir frostsprengninger. Temperatursvingninger kan også skape spenninger, slik at fuger og fliser sprekker opp.

Men alt dette kan du unngå med løs montering på bein, og jobben kan du gjøre selv.

Med et systemgulv for terrasse kan du bygge deg en plan, flislagt uteplass med bortimot null vedlikeholdsbehov og liten risiko for sprekker i fuger og frostsprengning.

– Et slikt systemgulv består av et par centimeter tykke fliser som installeres på bein, uten bruk av flislim og fugemasse, forteller Geir Sørensen, teknisk sjef hos Norfloor.

 

Slik kan et flislagt systemgulv altså se ut. (Foto: Norfloor)

 

Enkle å bytte ut, enkle å flytte på

Flisene er sklisikre og frostsikre, og finnes i en rekke ulike design og formater. Keramisk flis i steinmønster med størrelser på 60x60 centimeter eller 40x80 centimeter er vanlige, mens fliser med tredesign kommer i størrelsen 30x120 centimeter.

– I tillegg har du muligheten for å enkelt bytte ut en flis, dersom det skulle oppstå en skade. Har du en kum eller noe annet under terrassen du må ha adgang til, er det enkelt å løfte på et par fliser ved behov, fortsetter Sørensen.

 

Med klips rundt kantene festes tilskjærte fliser som dekker konstruksjonen. De samme klipsene brukes for å lage opptrinn ved trapper. (Foto: Norfloor)

 

Bygges som en vanlig terrasse

Systemgulvet kan brukes direkte på balkonger, på støpte verandaer og på solide treterrasser sammen med membran. Det er også lett å lage trapper til for eksempel  huset eller plenen. 

Du kan også legge fliser med ben på trefundament der hvor støping er vanskelig. Selve forarbeidet har omtrent samme omfang som om du skulle bygge en tradisjonell treterrasse, med unntak for at du normalt ikke trenger å støpe fundament.

På bakken legges en fiberduk og grus som fungerer som membran og stopper gress og ugress fra å vokse opp gjennom terrassegulvet. Oppå dette bygges en bærekonstruksjon av trykkimpregnert treverk i et rutesystem tilpasset flisenes størrelse. I trekonstruksjonen festes beina til systemgulvet, der flisene legges løst og holdes på plass av egenvekten.

 

Flisene kan enkelt justeres i høyden ved installasjon. Etterjustering gjøres ved hjelp av en nøkkel. (Foto: Norfloor)

 

Les også: Dette bør du tenke på hvis du skal fliselegge terrassen 

 

Plant gulv med fall under

Beina har et innebygget mellomrom som lager noen millimeters glippe mellom hver flis. Her kan regn- og smeltevann renne ned, slik at det ikke blir stående på terrassen.

– Dekket under terrassen bygges med fall, slik at vannet renner vekk fra huset, men selve terrassegulvet legges selvfølgelig plant, sier Sørensen.

Høyden på beina kan reguleres ved montering, og beina er selvnivellerende slik at overflaten havner i vater. Beina tar normalt opp fall på fem prosent hos underlaget. Alle ben kan høydereguleres og det finnes både selvnivellerende og ikke-selvnivellerende ben.

Skal du legge vanlige fliser på terrassen? Slik legger du dem riktig 

Terrassegulvet installeres helt plant, med fall på bakken under slik at vannet renner vekk. Et membransjikt med fiberduk gjør at du ikke får gress og ugress opp gjennom gulvet. (Foto: Norfloor)

 

Tåler mye

– Terrassen bygges frittstående fra huset, og kan derfor bevege seg med eventuelt telehiv uten at flisgulvet sprekker opp. Flisene tåler en belastning på fem tonn per kvadratmeter, men i noen tilfeller bør du ha et støtteben midt under flisen, sier Sørensen.

– Installasjonen er enkel, og gjøres på en brøkdel av tiden det tar å lime fliser, og det til en lavere totalkostnad. Er du da lei av å vedlikeholde uteplassen, kommer du her unna med vanlig rengjøring, avslutter han.

Kilde: Ifi.no

 

6. juni 2018
Mer om Terrassen

Gjør det selv: Slik vedlikeholder du terrassen

Terrassen din blir ekstra trivelig om du årlig sørger for godt vedlikehold.

Derfor bør du bruke tapetklister til å vaske plattingen

Rengjøring av plattingen tar litt tid, men er verdt arbeidet. Denne metoden er både skånsom og effektiv.

Lag ditt eget hagebord

Et stabilt lite hagebord er perfekt på terrassen eller i hagen! Slik gjør du det!

Nå er det snart på tide med en terrassevask

Våren er her og det er tide for en skikkelig terrassevask. 

Trappetrinn ned til terrassen

Slik snekrer du et pent og stabilt trappetrinn til døren som fører ned til terrassen.

"Det begynte med en vannlekkasje"

Aldri så galt at det ikke er godt for noe! En vesentlig vannlekkasje resulterte i et spennende påbygg og en fantastisk, prisvinnende terrasse for famili...

Slik vedlikeholder du terrassegulvet

En terrasse må vedlikeholdes. Heidi Sørensen ved Maleriet Fargehandel på Hønefoss viser deg hvordan du fikser terrassebordene.

Gjør det selv: Blomstrende levegg

En åpen terrasse er deilig når det er varmt, og du gjerne vil nyte sola. Men hvis det blåser, er det fint med le. Men en levegg vil bare beskytte en...

Gjør-det-selv: Eksklusiv terrasse på rimelig måte

Det kan bli kostbart å kjøpe granitt til en stor terrasse. Derfor gjelder det å være oppfinnsom ved å blande den dyre granitten med billigere betonghell...

Rens terrassen

Tohundre kroner og et par timers arbeid er nok dersom du vil bringe fargen på terrassen tilbake til slik den var i utgangspunktet.