Godt inneklima for den lille

Godt inneklima er ekstra viktig for babyer, og det er mye å passe på. Visste du for eksempel at du bør pusse opp barnerommet flere måneder før fødsel?


Når en familie går fra to til tre, er det mye mer enn den vesle babyen som kommer i hus. Seng og madrass, vogn og bager, klær og kluter, alt skal i hus før den lille kommer. Og kanskje skal kontoret pusses opp og forvandles til barnerom, med alt det innebærer av maling, pussing og fornying.

For mange er denne redebyggingen en koselig del av svangerskapet, en tid der drømmene om det som skal komme begynner å bli til virkelighet. Og det er ingen grunn til å vente med redebyggingen. Faktisk er det lønt å starte i riktig god tid før babyen er ventet.

De sårbare små
– En baby er født med antistoffer fra mor, og det beskytter de første månedene. I den tiden bygger barnet opp sitt eget immunforsvar. Men i de første par-tre månedene er dette immunsystemet noe svakt, fortalte smittevernoverlege Max Jens Holm til Stavanger Aftenblad tidligere i vinter.

Dette gjør den lille mer ømfintlige for miljøgifter og andre miljøpåvirkninger.
– Nyfødte og småbarn er sårbare. Den luften de puster inn, bør være så fri for potensielt skadelig kjemi og støv som mulig, sier professor Kjell Aas.

Aas er blant Norges fremste eksperter på inneklima, og han er i disse dager aktuell med Godt inneklima – håndboken for hjemmet , ei bok full av råd om hvordan du kan få bedre inneklima i hjemmet, inkludert på barnerommet.

– De som venter et nytt lite barn, må forberede den nyfødtes nærmiljø godt og i god tid før fødsel. Det er ikke for tidlig å starte omtrent på den tiden for ultralydsundersøkelse eller i løpet av måneden etterpå, skriver Aas.

Start oppussingen i god tid
Dette er spesielt viktig hvis rommet der babyen skal sove, skal pusses opp. Alt som kan forårsake byggestøv bør være unnagjort i god tid før barnet kommer i hus. Skal gulvene slipes eller veggene få nytt panel, er det bare å sette i gang mens babyen fortsatt sparker mamma i ribbeina.

Hvis rommet skal males, bør dere bruke en såkalt annengenerasjons vannbasert maling. Sens fra Jotun er utviklet i samarbeid med NAAF , og skal være spesielt helse- og miljøvennlig.

– Våre fagpersoner har vært sterkt involvert i utviklingen av Jotun Sens, og sammen med forskningsteamet til Jotun har vi laget den eneste malingen som tilfredsstiller kvalitetskravene til NAAF, sier generalsekretær i NAAF, Geir Endregard.

Luft ut avgasser
Dersom dere også skal male senga, anbefaler Aas at det her brukes en halvblank eller blank olje- eller alkydmaling, ettersom det gir en overflate som er lett å vaske. Pass også på at senga har sengebunn med åpning mellom bordene, og ikke en hel sponplate.

Og når rommet så er malt, må det lufte godt og grundig, det vil si god gjennomlufting og god temperatur i rommet (20-25 grader). I følge Aas bør rommet luftes i én til to måneder, og han fraråder sterkt oppussing rett før babyen er ventet.

– Selv de beste malinger kan avgasse i lang ti etter de blir påført, og verst er det i umiddelbar nærhet. Da er det bedre å la være å male og heller satse på grundig rengjøring og gjennomlufting.

Vask godt og uparfymert
I tillegg til oppussing, kan babyens mange nye gjenstander forårsake avgassing og bringe kjemikalier inn i nærmiljøet. Alle klær og sengetøy til barnet, enten det er nykjøpt eller arvet, bør vaskes uten parfymerte vaskemidler før bruk og skylles godt med rent vann før det tørkes. Nye madrasser skal luftes i minst et par uker før den taes i bruk, og arvede madrasser må bankes, støvsuges og luftes godt.

Når du innreder barnerommet, sørg for at det er så renholdsvennlig som mulig. Unngå ting som samler støv unødig, og velg leker og bamser som tåler en vask. Selve rommet bør få en grundig rundvask før barnet kommer, og når babyen er i hus, bør rommet vaskes et par ganger i uken for å holde støvet borte.

Professor Aas har flere råd til vordende foreldre i boka, og du finner rikelige med råd om inneklimaet for resten av huset.
– Husk at det som er sunt for spedbarn og små barn, er sunt også for voksne – men ikke alltid omvendt! sier Aas.