Bilde: Biltema

Slik gjør du hagen vinterklar

Med enkle grep sikrer du busker, trær og andre hagevekster mot snø og minusgrader. Tiden er inne for å gjøre hagen klar for vinteren.

Etter en lang og deilig sommer i hagen, er det på tide å gjøre klar til høsten og vinteren. Med enkle grep kan du gjøre hagen kalar for minusgrader, og gi hagen de beste forholdene til en god vår på den andre siden av vinterhalvåret. 

– Med litt hagearbeid nå, blir hagearbeidet langt lettere når våren kommer, sier arborist og gartner Kenneth Thomassen i en pressemelding

For mindre frukttær kan litt ekstra omsorg være livsviktig før vinteren setter inn. Bruk gjerne gressklipperen til å kutte opp blader og gress. Ved å legge blandingen rundt stammen får trærne god isolasjon mot kulda.

Når temperaturen begynner å synke bør man ikke vanne i hagen.

– Jo tørrere jorden er, desto mindre er faren for at jord og røtter fryser, sier han.

Hva skal beskjæres når?

Steinfrukttrær, som morelltrær, kirsebærtrær og plommetrær kan beskjæres nå. Fjern alle døde og skadete greiner som vokser innover eller krysser hverandre. Kutt greiner og kvister helt inne ved festet mot stammen på treet.

– En tommelfingerregel er å beskjære alle frukttrær litt etter litt istedenfor å kutte dem dramatisk én gang i året, sier Thomassen.

Det er heller ikke likegyldig hvilke redskaper man bruker når trærne skal beskjæres, ifølge Monica Videm i Biltema. Redskapene er avgjørende for et godt resultat. En sløv og rusten sag vil gi flisete og ujevne kutt. Med en skarp og fin sag får man rene og glatte kutt som gror bedre.

Videm anbefaler å velge en god sag i tillegg til en større greinsaks med lange armer, og en hagesaks til mindre vekster.

Egen kompost er enkelt

Når du rydder hagen for vinteren bør ikke gresset klippes for kort, cirka fem centimeter er perfekt for at gresset skal være motstandsdyktig når kulda setter inn.

– Ligger det store mengder løv på gresset bør det fjernes, gjerne med en løvblåser om man har det, men ligger det kun litt løv utover kan du kutte det fint med gressklipperen og la det ligge. Det gir god næring til jorden og gresset, sier Thomassen.

Han anbefaler alle hageeiere å samle gress og løv gjennom sommeren til en kompost. Se hvordan du kan lage din egen kompost her

– Det er supert å blande inn matavfall, for eksempel grønnsaksrester, kaffegrut, eggeskall og gjerne også aske fra vedfyring. Med tiden vil blandingen bli til en super såjord eller gjødsel for planter og busker, sier han.

En smart investering kan være å anskaffe en kompostkvern. Da kan alt av kvist og blad kjøres gjennom den før det legges i komposten. Å komme i gang med kompost for hageavfall er lettere enn det mange tror, dessuten er det miljøvennlig fordi utslippet av karbondioksid reduseres.

Huskeliste: 

  • For å beskjære busker og trær trenger du gode, skarpe redskaper. En kompostkvern og en løvblåser kan også være smart å ha for å holde hagen ryddig.
  • Rydd plenen for avfallsfrukt, løv og greiner. Finkuttete blader og gress kan brukes i komposten og bli til fin jord.
  • Mange trær og busker bør dekkes til for å beskytte dem mot kulde, for eksempel frukttrær og rosebusker.
  • Det kan være lurt å klippe gresset, men ikke for kort.
  • Høsten er en fin tid å plante løk og andre hardføre planter. Forholdene er perfekte når jorden er bløt og fuktig.
  • Rydd garasje og boder før snøen kommer, og finn frem nødvendig utstyr som snømåke, spade og bilskrape.
  • Ta inn alt av elektronisk utstyr som batterier, gressklipper og el-sykkel. Ingen elektronikk har godt av å stå ute gjennom vinteren.

Les også: Slik holder du skuret frostfritt

OBS: Hageinteressert? Bli med i Vi i Villa´s Facebook gruppe: Vi med hage

13. september 2019
Mer om Hage

Grønne tomater – hva kan de brukes til?

Hva skal man gjøre med alle de grønne og umodne tomatene på høsten? Er det smaksopplevelsen du går etter? Gå for grønne tomater i maten! Få gode oppskrifter på stekte og syltede grønne tomater her. 

Rabarbra - hagens enkleste plante

Slik får du størst høst av rabarbra. Slik deler du rabarbraplantene - og denne delen av planten er giftig.

Mandag er den internasjonale biedagen

Bienes verden er fascinerende og jobben de gjør, bestøvning av ville planter er utrolig viktig. Det synes FN også, derfor er den 20.mai utnevnt til...

Slik rengjør du grillen

Vips, så var våren her igjen. Lengre kvelder og varmere temperaturer betyr mer tid ute – gjerne rundt grillen. Tar du vårrengjøringen av grillen tidlig i år, unngår du å gå glipp av minnerike måltider.

Slik forhindrer vi biedød

En forskningsrapport viser at 40% av alle insektarter er synkende. Intektene er viktige for pollineringen. Her er ekspertenes tips på hvordan du kan...

Plantekasser i kjøkkenhagen og blomsterhagen

Med plantekasser i hagen får du en pen og lett måte å dyrke både grønnsaker, krydderier og sommerblomster! Vi viser deg hvordan du kan forlenge sesongen...

Ugress i plenen: Forny plenen din

Falmer gresset på plenen, mens mose og ugress stadig tar over? Da er det på tide å starte plenens bli-ny-kur. Den inneholder å gi gresset de beste forholdene – slik at gresset ikke blir overtatt av mose og ugress.

Tre undervurderte blomster til vårkrukken

Begynn hage sesongen med å plante blomster som tåler både sol, vind og kuldegrader! Her er forslag på tre blomster som tåler vårkulden og hvordan du...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

Tomat er ikke en grønnsak og jordbær er ikke en frukt

Du har sikkert hørt diskusjonene og alle teoriene før. Jordbæret er ikke et bær, det er egentlig en nøtt. Men er det sant? Vi har funnet svaret!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Rene fliser ute – Slik gjør du

Alger, flekker og ugress er uvelkomne gjester hos de fleste huseiere med terrasse. Men med forskjellige former for rengjøring kan du få pene fliser igjen og du kan samtidig gjøre mye for å forhindre at det kommer tilbake.

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...

Legg fliser selv – les her hvordan du gjøre det

Du kan helt fint selv legge fliser i innkjørselen, på terrassen eller lage en gangsti rundt huset ditt, men det er hardt arbeide og du skal ha stor...