Tomater i drivhuset gir hageeiere mange utfordringer
Tomater i drivhuset gir hageeiere mange utfordringer Bilde: istockphoto

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en måte å unngå det eller rett det opp på. Få svarene på 10 forskjellige tomat problemer fra den danske  hageeksperten, Lotte Bjarke fra magasinet idenyt.

Tomatplanten står flott i drivhuset. Den pynter, lukter fantastisk og gir utrolig velsmakende tomater. Men noen ganger opplever vi problemer på tomatplanten vår. Klikk direkte på et problem, eller les videre for tips og triks ved dyrking av tomater i drivhus. 

   1. Fruktene har en svart flekk der blomsten var
   2. De nyplantede tomatplantene vokser ikke og bli blå
   3. Tomatplanten er blek, har flekker på bladene og vokser ikke
   4. Bladene på tomatplanten krøller og ser helt krøllete ut
   5. Tomatplanten er et virvar av blader og får ikke mange klaser
   6. Det er brune flekker på tomatbladene og bladstenglene, og de sprer seg raskt og får ”pels”
   7. Tomatene revner
   8. Frukten har et hardt, grønt, umodent område
   9. Tomatplantene blomstrer, men det kommer ikke noe frukt
   10. Utrolig mange bittesmå tomater

1. Problem: Fruktene har en svart flekk der blomsten var

Årsak: Frukten har griffelråte. Dette skyldes at frukten ikke har fått nok kalsium under blomstringen.

Løsning: Unngå at den blir uttørket og pass på at jord forholdene er bra, slik at planten kan få et sterkt rotsystem. Fjern frukter som allerede har blitt angrepet og hold jorden fuktig.

2. Problem: De nyplantede tomatplantene vokser ikke og bli blå

Årsak: Plantene har det for kaldt og det betyr at de ikke klarer å ta opp nok fosfor til å vokse.

Løsning: Unngå å gjenplante en ny tomatplante for fort. Dekk planten med plastikk eller fiberduk hvis du vet det kommer kalde netter.

3. Problem: Tomatplanten er blek, har flekker på bladene og vokser ikke

Årsak: Planten mangler gjødsel

Løsning: Tomatplanter er sultne og skal gjødsles ofte. Les alltid instruksjonen på emballasjen når du skal gjødsle. Både for mye og for lite er ikke bra for planten.

4. Problem: Bladene på tomatplanten krøller og ser helt krøllete ut

Årsak: Du har vært for generøs med gjødslingen

Løsning: Vann men helt rent vann inntil symptomene er vekk. Så kan du gjenoppta gjødslingen som instruert på emballasjen.

5. Problem: Tomatplanten er et virvar av blader og får ikke mange klaser

Årsak: Hvis planten myldrer med sideskudd, så ser planten mer ut som en busk og den voldsomme veksten stjeler energi fra blomster dannelsen.

Løsning: Plukk/knip plantene – det vil si at du skal fjerne alle de sideskuddene som dukker opp på ved bunnen av bladene på hovedstammen, slik at planten kun har en stamme.  Det gir planten styrke til å utvikle blomsterklaser og samtidig gi lys og luft til en god fruktutvikling. Knip sideskuddene helst av med fingrene fremfor å klippe dem av.

6. Problem: Det er brune flekker på tomatbladene og bladstenglene, og de sprer seg raskt og får ”pels”

Årsak: Planten er angrepet av gråskimmel eller potetskimmel.

Løsning: Mugg og sopp trives i høy luftfuktighet og angriper bilder. Unngå å få vann på bladene og pass på å få luftet ordentlig ut. Fjern de nederste bladene og klipp de bladene som har blitt angrepet daglig.

7. Problem: Tomatene revner

Årsak: Stor variasjon i temperatur og vannforsyning.

Løsning: Å få revner i frukten, er et sensommer fenomen. Det forebygges ved at du holder jorden konstant fuktig og sørger for å lufte godt ut på dagtimene.

8. Problem: Frukten har et hardt, grønt, umodent område

Årsak: Frukten er rett og slett solbrent og har problemer med kalsium forsyningen og det resulterer i ”grønnakke”.

Løsning: Demp sol- og varme belastningen ved å kalke drivhuset eller henge opp skyggenett. Du kan også plante tomater på nordsiden av drivhuset og la for eksempel agurkplanter skygge litt for solen. Husk å lufte ut og gjødsle.

9. Problem: Tomatplantene blomstrer, men det kommer ikke noe frukt

Årsak: Blomsten har ikke blitt bestøvet

Løsning: Sørg for å åpne dører og vinduer i drivhuset, slik at insekter og vinden kan sikre at blomstene blir bestøvet eller rist forsiktig i plantene.

10. Problem: Utrolig mange bittesmå tomater

Årsak: Hvis temperaturen har vært for lav tidlig i plantens liv, så deler blomster klasene seg for raskt og den får for mange blomster enn den har energi til å forsyne med næringsstoffer.

Løsning: Beskjær klasen og tynn ut i fruktene. 

20. august 2018
Mer om Hage

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette bør du vite. 

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan...

Tomat er ikke en grønnsak og jordbær er ikke en frukt

Du har sikkert hørt diskusjonene og alle teoriene før. Jordbæret er ikke et bær, det er egentlig en nøtt. Men er det sant? Vi har funnet svaret!

Rene fliser ute – Slik gjør du

Alger, flekker og ugress er uvelkomne gjester hos de fleste huseiere med terrasse. Men med forskjellige former for rengjøring kan du få pene fliser igjen og du kan samtidig gjøre mye for å forhindre at det kommer tilbake.

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...

Legg fliser selv – les her hvordan du gjøre det

Du kan helt fint selv legge fliser i innkjørselen, på terrassen eller lage en gangsti rundt huset ditt, men det er hardt arbeide og du skal ha stor...

Insekthotell - Gi insektene et flott bosted i hagen

Dekorer hagen din og hjelp insektene med et flott insekthotell. Et insekthotell skaper rom og plass til egg og larver fra bier, sommerfugler, marihøner, biller og andre viktige insekter.

Få mer ut av regnvannet med en regnvannstønne

En regnvannstønne er en god investering hvis du bruker mye vann i hagen. Les her alt du trenger å vite om oppsamling og gjenbruk av regnvannet med en...

Dette må du tenke på når du henger opp fuglekasse

Skal du sette opp en fuglekasse? Da er det særlig én ting du bør ta hensyn til.

De 11 beste klatreplantene til pergola og overdekkene terrasser

Lykke er å spasere under ett tak av blomster, gjennom en pergola eller sitte under klatreplanter i full blomst på terrassen. Her er 11 spennende forslag på slyngplanter og klatreplanter som gjør drømmen til virkelighet.

10 planter og blomster du kan ha i krukke

Blomster i krukker er både pene og praktiske. Vi har samlet 10 forslag til blomster som du kan gå i gang med som ditt neste prosjekt i hagen, på balkong...

Så sunn blir du av hagearbeid

Forskning fra hele verden viser at hagearbeid er sunt for kropp og sjel. – Man burde skrive ut hagearbeid på resept, mener dansk lage.

Slik blir solsikken din 5 meter høy

Den flotte, gule solsikken minner mange om norsk sommer. De kan bli opp til 4-5 meter, hvis du følger vårt råd om tournesol – blomsten som alltid snur seg mot solen.  

Vår = tid for frisørtime i hagen

Tidlig vår er tid for beskjæring av frukttrær, bærbusker, roser, og en del prydbusker og prydtrær.

Beskjæring av epletre

Uansett om du har et nytt eller gammelt epletre så kan du hjelpe treet ved å beskjære det riktig. Det former nemlig treet sånn at det blir pent å se på...