Bilde: Mattilsynet

Derfor bør du aldri kjøpe planter fra utlandet

Plantehelsen i Norge er god. Nå advares det mot nye skadedyr og plantesykdommer, på bakgrunn av økt handel av planter fra utlandet. 

I en pressemelding uttrykker Mattilsynet en bekymring for økt privathandel med planter fra utlandet, særlig på nett. Slike planter kan ha blindpassasjerer som truer norsk plantehelse. Dette kan være plantesykdommer, insekter og andre organismer som kan gjøre stor skade på planter, både i private hager, i landbruket, i skog og naturen forøvrig.

Plantehelsen i Norge

Plantehelsen i Norge er god sammenlignet med andre europeiske land, men økende handel, både kommersiell og privat, øker risikoen for at nye skadegjørere får fotfeste her i landet.

Kjøper du planter fra utlandet, så risikerer du at det følger med skadedyr og plantesykdommer som kan gjøre stor og uopprettelig skade. Andre land i Europa strever med mange skadedyr og plantesykdommer som vi til nå har vært forskånet for i Norge.

– Om vi ikke er forsiktige når vi handler planter og jord fra andre land, så kan det få store konsekvenser, sier Are Tømmerberg Sletta, seksjonssjef, seksjon planter i Mattilsynet.

Mange insekter, snegler, nematoder og andre organismer er skadedyr på planter. Det er også slik at mange organismer som bakterier, virus og sopp forårsaker sykdom på plantene våre. Selv om plantene ser friske ut, kan de skjule smitte. Flere av skadedyrene og plantesykdommene kan ligge latent i planter og jord i lang tid før eggene klekkes eller sykdommen bryter ut. Dette gjør det vanskelig både å oppdage disse skadegjørerne og å starte bekjemping før de er spredt og ikke lenger mulig å utrydde.

Bilde: Getty Images 

Frykter «ny brunsnegle»

Erfaringsmessig er det mange som handler planter på nett og via sosiale medier, uten å være klar over konsekvensene det kan få og kravene i regelverket. Dette skaper bekymring hos mattilsynet. 

Det er flere useriøse aktører som selger planter, for eksempel utenlandske firmaer som utgir seg for å være norske, eller firmaer som tilbyr å ha handle planter på egen risiko uten nødvendig plantesunnhetssertifikat.

Da den forhatte brunsneglen kom til Norge på slutten av 1980-tallet, var det trolig med importerte planter eller jord. Siden den gang har den spredt seg til store deler av landet, og gitt betydelige problemer for hageeiere og jordbrukere.

– Vi ønsker ikke å få en «ny brunsnegle» til landet. Det tror vi ikke at noen hageeiere heller ønsker, og i hvert fall ikke de som driver med kommersiell dyrking, sier Tømmerberg Sletta.

Planteskadegjørere kan, i tillegg til skader i private hager, også føre til stort avlingstap i landbruket om de blir spredt.

– Det kan føre til økt brukt av plantevernmidler, men det kan også være slik at skadegjørerne som blir innført, er resistente mot plantevernmidlene som er tillatt å bruke i Norge. Da står man uten verktøy til å bekjempe dem, sier Tømmerberg Sletta. 

Strengt regelverk for å sikre god plantehelse i Norge

For å sikre en god plantehelse i Norge, har vi et strengt regelverk for import av planter. Plantehelseregelverket gjelder både for kommersielle og privatpersoner. Du kan ikke uten videre ta med deg planter, busker, trær, jord, plantedeler, trepaller og andre smittebærende emner fra utlandet inn til Norge. Handler du planter på nett eller tar med deg planter hjem fra utlandet, må du være sikker på at du oppfyller kravene i regelverket.

Du er selv ansvarlig for at det blir gjort riktig, og at du ikke innfører skadegjørere. I korte trekk er det fire ting du må kjenne til:

  • Hovedregelen er at plantene i sendingen skal være fulgt av et plantesunnhetssertifikat, som dokumenterer at plantene tilfredsstiller norske importkrav.
  • Importsendingen skal på forhånd meldes inn til Mattilsynet.
  • Når sendingen har kommet fram, skal du kontrollere importsendingen i en mottakskontroll. Dette gjelder både dokumentasjon og plantene. 
  • Noen planter, frø med mer er forbudt å importere.

Det er også slik at du har plikt til å melde ifra til ved funn eller mistanke om funn av skadegjørere som er omfattet av plantehelseregelverket.

Se alle regler og hvordan du melder fra til mattilsynet her

– Det er mange som har forsøkt seg med dugnader mot brunsnegler. Nå håper vi på en dugnad for å opprettholde den gode plantehelsen i Norge. Det kan vi alle bidra til, sier Tømmerberg Sletta i Mattilsynet.

Noen av de største truslene mot norsk plantehelse

1. Asiatisk trebukk

(Anoplophora glabripennis) er en bille som kan angripe mange ulike løvtrær- og busker. Den er til nå ikke påvist i Norge, men det har vært utbrudd av denne skadegjøreren i flere europeiske land de siste årene, deriblant i Finland, hvor det er brukt enorme ressurser på bekjempelsestiltak. Asiatisk trebukk (Anoplophora glabripennis) Bilde: Getty Images 

2. Ramorum greinvisning

(Phytophthora ramorum)er en plantesykdom som allerede er funnet i Norge flere ganger, hovedsakelig i import av rododendron. Denne plantesykdommen opptrer stadig på nye vertplanter og kan spre seg videre til skog og gjøre skade på flere treslag og lyngplanter. I USA har man et skrekkeksempel på hvor galt det kan gå. Siden midten av 1990-tallet har denne plantesykdommen tatt livet av millioner av eiketrær langs vestkysten. I USA går den under navnet «sudden oak death». Den har også gjort stor skade på lerketrær i England.

Ramorum greinvisning (Phytophthora ramorum) Bilde: Getty Images 

3. Pærebrann

(Erwinia amylovora) er en bakteriesykdom som kan angripe mange planter, for eksempel eple, pære, mispel og rogn. De første funnene av pærebrann i Norge ble gjort i 1986, i Rogaland. Det har siden blitt gjennomført omfattende tiltak for å forebygge spredning og bekjempe skadegjøreren. Kampen pågår fortsatt, og så sent som i 2018 ble det gjennomført 7439 kontroller i 150 kommuner og fjernet planter og hekker på totalt 886 lokaliteter. Pærebrann (Erwinia amylovora) Bilde: Getty Images 

18. juni 2019
Mer om Hage

Grønne tomater – hva kan de brukes til?

Hva skal man gjøre med alle de grønne og umodne tomatene på høsten? Er det smaksopplevelsen du går etter? Gå for grønne tomater i maten! Få gode oppskrifter på stekte og syltede grønne tomater her. 

Rabarbra - hagens enkleste plante

Slik får du størst høst av rabarbra. Slik deler du rabarbraplantene - og denne delen av planten er giftig.

Mandag er den internasjonale biedagen

Bienes verden er fascinerende og jobben de gjør, bestøvning av ville planter er utrolig viktig. Det synes FN også, derfor er den 20.mai utnevnt til...

Slik rengjør du grillen

Vips, så var våren her igjen. Lengre kvelder og varmere temperaturer betyr mer tid ute – gjerne rundt grillen. Tar du vårrengjøringen av grillen tidlig i år, unngår du å gå glipp av minnerike måltider.

Slik forhindrer vi biedød

En forskningsrapport viser at 40% av alle insektarter er synkende. Intektene er viktige for pollineringen. Her er ekspertenes tips på hvordan du kan...

Plantekasser i kjøkkenhagen og blomsterhagen

Med plantekasser i hagen får du en pen og lett måte å dyrke både grønnsaker, krydderier og sommerblomster! Vi viser deg hvordan du kan forlenge sesongen...

Ugress i plenen: Forny plenen din

Falmer gresset på plenen, mens mose og ugress stadig tar over? Da er det på tide å starte plenens bli-ny-kur. Den inneholder å gi gresset de beste forholdene – slik at gresset ikke blir overtatt av mose og ugress.

Tre undervurderte blomster til vårkrukken

Begynn hage sesongen med å plante blomster som tåler både sol, vind og kuldegrader! Her er forslag på tre blomster som tåler vårkulden og hvordan du...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

Tomat er ikke en grønnsak og jordbær er ikke en frukt

Du har sikkert hørt diskusjonene og alle teoriene før. Jordbæret er ikke et bær, det er egentlig en nøtt. Men er det sant? Vi har funnet svaret!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Rene fliser ute – Slik gjør du

Alger, flekker og ugress er uvelkomne gjester hos de fleste huseiere med terrasse. Men med forskjellige former for rengjøring kan du få pene fliser igjen og du kan samtidig gjøre mye for å forhindre at det kommer tilbake.

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...

Legg fliser selv – les her hvordan du gjøre det

Du kan helt fint selv legge fliser i innkjørselen, på terrassen eller lage en gangsti rundt huset ditt, men det er hardt arbeide og du skal ha stor...