Skjærsmin, gir nydelig blomstring i juni
Skjærsmin, gir nydelig blomstring i juni Bilde: www.obp.no

Alt du trenger å vite når du planter busker

Våren og sommeren lokker mange til å plante nye busker i hagen og det finnes mye fristende å få kjøpt. Ta med deg både hjerte og hjerne når du skal handle nye busker - buskene skal leve i mange år og bør passe til klima, vokseplass og dine behov.

Våren og sommeren er for mange en tid for å sirkle hagesenterne, på jakt etter planter som passer inn i akkurat din hage eller uteplass. Det er mye fristende å få kjøpt. Ta med deg både hjerte og hjerne når du skal handle nye busker - buskene skal leve i mange år og bør passe til klima, vokseplass og dine behov.

Dette bør du vurdere når du velger hvilken busk du skal plante

 • Herdighet. Hvor bor du? Det er stor forskjell på klima på kyst og innland, nord og sør, høyt og lavt. Hva er herdighetssoner?
 • Vokseplass. Kan planten klare seg på tørr steingrunn eller våt myrjord? Les på merking og spør om informasjon, det er store forskjeller. Har du jord fra barskog som har lav pH? Det er perfekt for surjordsplanter. 
 • Estetikk. Hvor høy eller bred kan busken bli? Tåler den å klippes uten å bli stygg, og mister du i så tilfelle blomstringen (hvis busken blomstrer på fjorårskvister)
 • Opprinnelse. Er planten produsert i Norge, og egnet for norsk klima, er det lettere å lykkes.

Weigela, et vakkert navn på en fagerbusk. Med rosa eller rødere blomster overvelder fagerbusk oss med et vell av blomster ved høysommer.

Slik planter du busker

 • Sjekk gjerne røttene. Det skal være et nettverk av friske røtter helt ut til pottekanten. Rotklumpen skal også lukte friskt.
 • Sjekk selve busken— at knoppene er mange og at barken en frisk og fuktig.
 • Pass på at jordklumpen er fuktig før planting. Senk potten eller nettet med jord og røtter ned i en bøtte med lunkent vann helt til det slutter å komme luftbobler før du planter.
 • Vann også godt etter planting, dette er for at jorden rundt rotklumpen skal få god kontakt. Vanning er også viktig, spesielt når det er varmt eller tørt, i perioden etter planting, før røttene har fått utviklet seg og spredt seg utover under bakken.
 • Grav et hull som er større enn potten. Er jorden veldig tung/hard er det ekstra viktig å grave et stort hull som jorden løsnes og gjerne tilsettes kompost og næring. (OBS, ikke tilsett næring ved høstplanting)
 • Busken skal oftest ikke plantes dypere i jorda enn den sto i potta, men dette er avhengig av hvilken busk det er snakk om, og om den er podet. Les instruksjonen på merkelappen!
 • Løsne gjerne røttene, spesielt om rotklumpen er blitt kompakt eller røttene vokser i sirkel i potta. Røttene skal strekke seg utover og kan trenge litt hjelp til å spre seg utover. 

Spesielt om busker i krukker

 • Beregn minst en herdighetsgrad ekstra for busker i krukker.
 • Velg en stor krukke, ofte større enn du i utgangspunktet tror er nødvendig. Planten skal ha plass til godt med røtter, i tillegg gir større jordvolum jevnere fuktighet.
 • Vær nøye med å sjekke at krukken har drenering, dvs hull for at overflødig vann kan renne ut.
 • Jord i krukker er veldig isolert, planten får lettere ubalanse i vann og næring enn når den står i hage. Pass på å gjødsle og vanne, kanskje også skifte jord og tilsette organisk materiale jevnlig.
12. juni 2019
Mer om Hage

Høst og vår - Dette skal du plante i hagen nå!

Når høsten kommer er det en plante fremfor noen nordmenn pynter hagene med - lyng. Men du skal også huske at det er nå du skal plante blomsterløk for en blomstrende hage til våren.

Kastanjer er giftig for hunden din

Høsten er høysesong for samling og kreative kreasjoner med kastanjer. Men visste du at hestekastanjer kan være giftig for kjæledyr og barn?

Sett farge på hagen hele året rundt med lyng i bed og krukker

Få glede av lyng året rundt ved å velge forskjellige arter. Her er de beste plantetipsene til lyng i bed og krukke, og beskrivelse av de mest populære...

Ikke bruk denne: Farlig hageprodukt tilbakekalles

Hvis disse delene løsner og flyr av vil det medføre skaderisiko for brukeren eller tredjeparter, derfor har produsenten nå tilbakekalt produktet. 

Derfor skal du gi grillen en høstrengjøring

Høsten er rett rundt hjørnet, men det betyr ikke at du bør pakke vekk grillen. Se her hvordan du klargjør grillen til høsten og vinterens kulde – og...

Så lett formerer du buskene dine

Du skal klippe stiklinger i vintermånedene, da vil de starte å vokse på våren, og du kan plante dem ut på høsten.

Hibiscus syriacus - Pryder hagen om sensommeren

Hibiscus syriacus eller syrisk rose utfolder sine eksotiske røde, lilla og blå blomster som en fantastisk finale på hagesesongen når de andre buskene og blomstene har avblomstret for lengst. Og den syriske rosen er hverken syrisk eller en rose.   

Er dette verdens minste tre?

Musøre-planten blir ikke høyere enn fem centimeter. Likevel kalles den for et tre.

Slik dyrker du japansk lønn i hagen og i krukke

Japansk lønn er et av de mest elegante trærne som finnes, og treet kan du fint dyrke i norske hager både som fullvoksende tre, i krukke eller i dverg...

Tips om gjødsling

Noen planter og vekster har spesifikke behov når det gjelder næring som det kan være lurt å tenke over. Hva skal du gjødsle? Finnes det en gjødsel som passer for alt du skal gjødsle eller må du ha flere varianter?  

Vanilje i stua – Slik dyrker du vanilje fra vaniljeorkideen

Drømmer du om å dyrke din egen vanilje? Det kan du godt – også i en gjennomsnittlig norsk bolig. Les her hvordan du får vaniljeplanten til å trives. Få...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...