Skjærsmin, gir nydelig blomstring i juni
Skjærsmin, gir nydelig blomstring i juni Bilde: www.obp.no

Alt du trenger å vite når du planter busker

Våren og sommeren lokker mange til å plante nye busker i hagen og det finnes mye fristende å få kjøpt. Ta med deg både hjerte og hjerne når du skal handle nye busker - buskene skal leve i mange år og bør passe til klima, vokseplass og dine behov.

Våren og sommeren er for mange en tid for å sirkle hagesenterne, på jakt etter planter som passer inn i akkurat din hage eller uteplass. Det er mye fristende å få kjøpt. Ta med deg både hjerte og hjerne når du skal handle nye busker - buskene skal leve i mange år og bør passe til klima, vokseplass og dine behov.

Dette bør du vurdere når du velger hvilken busk du skal plante

 • Herdighet. Hvor bor du? Det er stor forskjell på klima på kyst og innland, nord og sør, høyt og lavt. Hva er herdighetssoner?
 • Vokseplass. Kan planten klare seg på tørr steingrunn eller våt myrjord? Les på merking og spør om informasjon, det er store forskjeller. Har du jord fra barskog som har lav pH? Det er perfekt for surjordsplanter. 
 • Estetikk. Hvor høy eller bred kan busken bli? Tåler den å klippes uten å bli stygg, og mister du i så tilfelle blomstringen (hvis busken blomstrer på fjorårskvister)
 • Opprinnelse. Er planten produsert i Norge, og egnet for norsk klima, er det lettere å lykkes.

Weigela, et vakkert navn på en fagerbusk. Med rosa eller rødere blomster overvelder fagerbusk oss med et vell av blomster ved høysommer.

Slik planter du busker

 • Sjekk gjerne røttene. Det skal være et nettverk av friske røtter helt ut til pottekanten. Rotklumpen skal også lukte friskt.
 • Sjekk selve busken— at knoppene er mange og at barken en frisk og fuktig.
 • Pass på at jordklumpen er fuktig før planting. Senk potten eller nettet med jord og røtter ned i en bøtte med lunkent vann helt til det slutter å komme luftbobler før du planter.
 • Vann også godt etter planting, dette er for at jorden rundt rotklumpen skal få god kontakt. Vanning er også viktig, spesielt når det er varmt eller tørt, i perioden etter planting, før røttene har fått utviklet seg og spredt seg utover under bakken.
 • Grav et hull som er større enn potten. Er jorden veldig tung/hard er det ekstra viktig å grave et stort hull som jorden løsnes og gjerne tilsettes kompost og næring. (OBS, ikke tilsett næring ved høstplanting)
 • Busken skal oftest ikke plantes dypere i jorda enn den sto i potta, men dette er avhengig av hvilken busk det er snakk om, og om den er podet. Les instruksjonen på merkelappen!
 • Løsne gjerne røttene, spesielt om rotklumpen er blitt kompakt eller røttene vokser i sirkel i potta. Røttene skal strekke seg utover og kan trenge litt hjelp til å spre seg utover. 

Spesielt om busker i krukker

 • Beregn minst en herdighetsgrad ekstra for busker i krukker.
 • Velg en stor krukke, ofte større enn du i utgangspunktet tror er nødvendig. Planten skal ha plass til godt med røtter, i tillegg gir større jordvolum jevnere fuktighet.
 • Vær nøye med å sjekke at krukken har drenering, dvs hull for at overflødig vann kan renne ut.
 • Jord i krukker er veldig isolert, planten får lettere ubalanse i vann og næring enn når den står i hage. Pass på å gjødsle og vanne, kanskje også skifte jord og tilsette organisk materiale jevnlig.
12. juni 2019
Mer om Hage

Grønne tomater – hva kan de brukes til?

Hva skal man gjøre med alle de grønne og umodne tomatene på høsten? Er det smaksopplevelsen du går etter? Gå for grønne tomater i maten! Få gode oppskrifter på stekte og syltede grønne tomater her. 

Rabarbra - hagens enkleste plante

Slik får du størst høst av rabarbra. Slik deler du rabarbraplantene - og denne delen av planten er giftig.

Mandag er den internasjonale biedagen

Bienes verden er fascinerende og jobben de gjør, bestøvning av ville planter er utrolig viktig. Det synes FN også, derfor er den 20.mai utnevnt til...

Slik rengjør du grillen

Vips, så var våren her igjen. Lengre kvelder og varmere temperaturer betyr mer tid ute – gjerne rundt grillen. Tar du vårrengjøringen av grillen tidlig i år, unngår du å gå glipp av minnerike måltider.

Slik forhindrer vi biedød

En forskningsrapport viser at 40% av alle insektarter er synkende. Intektene er viktige for pollineringen. Her er ekspertenes tips på hvordan du kan...

Plantekasser i kjøkkenhagen og blomsterhagen

Med plantekasser i hagen får du en pen og lett måte å dyrke både grønnsaker, krydderier og sommerblomster! Vi viser deg hvordan du kan forlenge sesongen...

Ugress i plenen: Forny plenen din

Falmer gresset på plenen, mens mose og ugress stadig tar over? Da er det på tide å starte plenens bli-ny-kur. Den inneholder å gi gresset de beste forholdene – slik at gresset ikke blir overtatt av mose og ugress.

Tre undervurderte blomster til vårkrukken

Begynn hage sesongen med å plante blomster som tåler både sol, vind og kuldegrader! Her er forslag på tre blomster som tåler vårkulden og hvordan du...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

Tomat er ikke en grønnsak og jordbær er ikke en frukt

Du har sikkert hørt diskusjonene og alle teoriene før. Jordbæret er ikke et bær, det er egentlig en nøtt. Men er det sant? Vi har funnet svaret!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Rene fliser ute – Slik gjør du

Alger, flekker og ugress er uvelkomne gjester hos de fleste huseiere med terrasse. Men med forskjellige former for rengjøring kan du få pene fliser igjen og du kan samtidig gjøre mye for å forhindre at det kommer tilbake.

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...

Legg fliser selv – les her hvordan du gjøre det

Du kan helt fint selv legge fliser i innkjørselen, på terrassen eller lage en gangsti rundt huset ditt, men det er hardt arbeide og du skal ha stor...